SEROPOSITIVITY AND RISK FACTORS FOR HBV INFECTION AMONG HIGH-SCHOOL STUDENTS IN ADANA
Journal Name:
- Türkiye Aile Hekimliği Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Objective: Hepatitis B virus (HBV) is an important infectious agent causing acute and chronic morbidity and mortality worldwide with a prevalence of HbsAg seropositivity 1.1%-12.2% in Turkey. The aim of this study was to determine the seropositivity and risk factors for HBV infection in high-school students in Adana. .
Materials and Methods: Of 2480 students of 10 randomly selected high schools, 2352 (94.8%) students completed the questionnaire, and 1512 (60.9%) blood samples were obtained. Results: Of students, 50.1% were male and 49.9% female. The mean age was 16.5±1 years, 78% of students were negative for all markers; 1.6% HbsAg (+), 2.6% HBcAb and HBsAb (+), 2.4% HBcAb (+), 14.2% HBsAb (+). Of 183 students who declared they had HBV vaccine, 117 (63.9%) were HBsAb (+). There was sig¬nificant relationship between reported immunization and higher parental education and family income level, between blood trans¬fusion and higher income, between sharing razors and older age, higher grade and male sex, between positive family history for hepatitis and higher parental education, between having an oper¬ation and older age, male sex, higher parental educational and income level.
Conclusion: The seropositivity and reported rates of risk factors for HBV are high, and the rate of vaccination is low in the region. Vaccination against HBV should be mandatory not only for chil¬dren but for adolescents and adults as well.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Amaç: Hepatit B virusu (HBV), tüm dünyada akut ve kronik mor-bidite ve mortaliteye neden olan önemli bir enfeksiyon ajanıdır. Ülkemizde hepatit B yüzey antijen (HbsAg) seropozitivitesi %12.2 arasında değişmektedir. Bu çalışmanın amacı, Adana kent merkezi lise öğrencilerinde HBV enfeksiyon seropozitivitesini ve ilişkili risk faktörlerini saptamaktı.
Gereç ve Yöntem: Adana il merkezinde rasgele örneklem ile seçilen 10 lisenin 2480 öğrencisi çalışmaya alındı, 2352'si (%94.8) anket doldurdu ve 1512 (%60.9) öğrenciden kan örneği alındı.
Bulgular: 2352 öğrencinin %50.1'i erkek, %49.9'u kızdı. Yaş ortalaması 16.5±1 yıldı. Öğrencilerin %78'inin tüm belirteçleri negatifti, %1.6'sında HBsAg (+), %2.6'sında HBcAb ve HBsAb (+), %2.4'ünde HBcAb (+), %14.2'sinde HBsAb (+) idi. Hepatit aşısı olduğunu söyleyen 183 öğrenciden 117'sinin (%63.9) antikoru (+) bulundu. Aşı durumu ile anababanın eğitim düzeyinin yüksek olması ve yüksek aile gelir düzeyi arasında, kan nakilleri ile yüksek aile geliri arasında, ortak jilet kullanımı ile büyük yaş, okuduğu sınıfın ileri olması ve erkek cinsiyet arasında, hepatit pozitif aile öyküsü ve yüksek ebeveyn eğitim düzeyi arasında, ameliyat geçirme ve büyük yaş, erkek cinsiyet, anababanın eğitim düzeyinin yüksek olması ve yüksek aile gelir düzeyi arasında anlamlı ilişki saptandı.
Sonuç: Bölgemizde, HBV için seropozitivite yüksek, risk faktörleri fazla, aşılanma oranı düşüktür. Ülkemizde sadece çocuklar için değil ergen ve erişkinler için de HBV aşısı zorunlu olmalıdır.
FULL TEXT (PDF):
- 2
81-86