You are here

Etkin bir okul sağlık biriminin fiziksel koşulları, yerleşimi ve donanımı

Physical conditions, settlement and equipment of an effective school health department

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
doi:10.2399/tahd.09.153
Abstract (2. Language): 
Turkey has a young population and needs to augment the schol- arisation percentage. Schools provide the health personnel to reach a large quantity of young people continuously. Preventive health measures and health education in schools may contribute to healthy generations. This article reviews the physical condi¬tions, localisation and equipment of a school health department with a physician and a nurse. A health department can be added in the design of the schools. In schools planned for more than 1000 students, the presence of a health department and the employment of a physician and a nurse may be obligatory. The Ministry of National Education has already added a health department with a nurse for schools of handicapped children. Meanwhile, physicians and nurses of the "school health module" of the regional health center, or of the local dispensary of the National Education Ministry may be in charge of the health needs of schools
Abstract (Original Language): 
Türkiye genç bir nüfusa sahip, okullaşma oranını hızla yükseltmek için çalışan bir ülkedir. Okullar genç nüfusa toplu halde ve sürekli ulaşma olanağı sağlar. Okullarda yapılacak koruyucu sağlık çalışmaları ve sağlık eğitimi sağlıklı kuşakların yetişmesine katkıda bulunabilir. Bu yazı, hekim ve hemşiresi olan bir okul sağlık biriminin fiziksel koşulları, yerleşimi ve donanımını ele almaktadır. Okullarının inşa ve kuruluşunda bir sağlık birimi projeye dahil edilebilir; Milli Eğitim Bakanlığı, özürlü öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarda bu uygulamayı başlatmıştır. Öğrenci sayısının 1000'i aşması öngörülen okulların kuruluşunda hekim ve hemşiresi olan bir sağlık biriminin varlığı ve personel istihdamı zorunlu tutulabilir. Öte yandan, okulların bağlı bulunduğu sağlık ocağında kurulacak okul sağlığı modülünde, toplum sağlığı merkezinde ya da Milli Eği¬tim Bakanlığı dispanserlerinde görevlendirilecek hekim(ler) bölge¬deki okulların sağlık ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
153-158

REFERENCES

References: 

1.
Arka
n B. İleri Memleketlerde Okul Hijyeni Teşkilatı; önsöz İstanbul, Milli Eğitim Basımevi 1953; VI.1
2.
Çağlayane
r H, Gönenli H. Etkin eğitim açısından okul sağlığı. Aile Hek Derg 1998; 2:31-9
3.
Bilge
l N. Okul Sağlığı, Halk Sağlığı Bakışıyla Ana ve Çocuk Sağlığı'nda Bursa-İstanbul, Güneş ve Nobel Tıp Kitabevi 1997; 315-6.
4.
Okta
y İ, Bermek G, Peker K. Okul ağız diş sağlığı programları. Klinik Çocuk Forumu Derg 2005; 13-6.
5.
Akt
ı A. Okul sağlığı hizmet uygulamalarında ağız diş sağlığı, deneyimler ve öneriler. Klinik Çocuk Forumu Derg 2005; 17-25.
6. Bulduk S, Erdoğan S. Okul sağlığı ekibinin nitelik ve hizmet kapsamının geliştirilmesi. Klinik Çocuk Forumu Derg 2005; 57-66.
7.
Yerl
i M. (yayına hazırlayan) Özel Eğitim Kurumları Mevzuatı-II 4. Baskı. Ankara, Özel Dershaneler Birliği Yayını no: 14 1994; 467.
8. Yerli M. (yayına hazırlayan) Özel Eğitim Kurumları Mevzuatı-II 5. Baskı. Ankara, Özel Dershaneler Birliği Yayını no: 14 1998; 421-2.
9.
Velicangi
l S. Çevre Sağlığı, Okul ve Üniversite Devresi Sağlığı Koruyucu ve Sosyal Tıp'ta. İstanbul, Sermet Matbaası, 1975; 299.
10. Çağlayaner H, Solakoğlu D, Altınel D, Tokgöz A. Aile sağlık dosyası. Aile
Hek Derg 1998; 2: 87-92.
11.
Fidane
r C. Birinci basamak sağlık hizmetleri için bir öneri: Modüler
sağlık ocağı. Aile Hek Derg1997; 1: 99-104
12.
Açıkgö
z A, Türk E, Ergün O. (yayına hazırlayanlar) En Son Değişiklik¬leriyle Milli Eğitim Mevzuatı. Ankara, Nobel Yayın Dağıtım. 2001; 72,
83, 92, 97, 439, 1054.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com