ALTITUDE AND ACUTE MOUNTAIN DISEASE
Journal Name:
- Türkiye Aile Hekimliği Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Real altitude which is defined as the distance of a point vertically to the sea level at 760 mm Hg and 15 C°, is very important both for the measurement of the climbed altitude and occurence level of mountain sickness. The decrease in partial oxygen pressure due to the increase in altitude, is accepted to be the main cause of mountain sickness .
The physiological altitude to which human organism can be adapted easily is defined to be 0-10 000 ft. Over 10 000 ft na¬usea, vomiting, dizziness, decreased appetite and trouble in fal¬ling asleep can be seen. Apparent hypoxia occurs at 22 000 ft.
Acute mountain sickness appears with one or more of the symptoms mentioned above. It can also present with cerebral edema, pulmonary edema, or ocular symptoms initially. Fatal cerebral edema or pulmonary edema can be the first symp¬tom. Some factors like; fast climbing, increased physical acti¬vity, female gender, dehydration and dietary profile can acce¬lerate the occurence of acute mountain sickness.
Although leaving the present altitude and fast descending is defined as first line therapy, acclimatisation before climbing and slow climbing would be the best preventive measures.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
760
m
m Hg basınç altında ve 15 C° sıcaklıkta bir noktanın deniz seviyesine dik uzaklığı olarak tanımlanan gerçek yükseklik hem tırmanılan yüksekliğin ölçülmesi hem de dağ hastalığının ortaya çıktığı seviye açısından önemlidir. Yükseklik arttıkça azalan kısmi oksijen basıncı dağ hastalığının ana sebebi olarak kabul edilmektedir.
insan organizmasının kolayca uyum sağlayabileceği fizyolojik irtifa 0-10.000 ft'tir. 10.000 ft'ten sonra bulantı, kusma, baş dönmesi, iştahsızlık ve uykuya dalmada zorluk ortaya çıkabilmektedir. Belirgin hipoksi 22.000 ft'te oluşmaktadır.
Akut dağ hastalığı yukarıdaki belirtilerin bir ya da birkaçı ile or¬taya çıkabilir. Başlangıçta beyin ödemi, akciğer ödemi ya da gözle ilgili belirtiler görülebilir. Fatal beyin ya da akciğer öde¬mi ilk bulgu olabilir. Hızlı tırmanış, artan fiziksel aktivite, cinsi¬yetin kadın olması, dehidratasyon ve beslenme tarzı gibi bazı faktörler; akut dağ hastalığının ortaya çıkışını hızlandırabilir.
Bulunulan yüksekliğin terkedilmesi ve hızlı iniş ilk tedavi olarak tanımlanmasına rağmen, tırmanış öncesi aklimatizasyon ve ya¬vaş tırmanış en iyi korunma önlemi olabilir.
FULL TEXT (PDF):
- 3
127-131