The effect of Magnesium on Nitric Oxide, Malondialdehyde and Glutathione in Mice Liver Tissue Fed on Fat-Diet
Journal Name:
- Uludag University Journal of The Faculty of Veterinary Medicine
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
In this study which aimed to investigate the effect on glutathione (GSH), nitric oxide (NO) and ma-londialdehyde (MDA) levels of magnesium (Mg) playing a role in many activities for the living organism in liver tissue of mice fed with fat diet, 39 2-month Swiss albino mice were used. Mice were divided into 4 groups by weighing their bodies. Group I was fed with standart pellet food and drinking water, Group II was fed with the diet containing 31.5 % oil and drinking water, Group III was fed with the diet containing 31.5 % oil and drinking water containing 7.5 g/L magnesium sulphate (MgSO4), Group IV was fed with standart pellet food and drinking water containing 7.5 g/L MgSO4 for 12 weeks. After weighing, anesthesia was pased. After euthanasia, 0.5g from every liver tissue pieces were homogenized. The obtained supernatant NO, MDA, GSH and Mg analyzes were performed. At the end of the study, while the difference between the initial and the final weight of Group I, Group II and Group III was significant statistically (p<0.01). Compared to the control group, NO levels of the group fed with a fatty diet increased (p<0.001), and compared to the group fed with standart pellet food and Mg, NO levels of the group fed with a fatty diet and Mg increased (p<0.001). Compared to the control group, it was determined that there was a significant decrease (p<0.05) in the Mg level of the group fed with a fatty, and compared to the group fed with standart pellet food and Mg, it was determined that there was a signifi- cant decrease (p<0,05) in the Mg level of the group fed a fatty diet and Mg. MDA levels increased in the group
fed with fat diet and in the group fed with fat diet and Mg, and compared to the control group, GSH levels of the
group of fed standard pellet food and Mg significantly increased (p<0.001). Consequently, fat diet caused an
increase in MDA and NO levels and a decrease in GSH levels. Depending on a fatty diet, it was reached the
conclusion that Mg implementation could use as an alternative method in terms of that increasing NO and MDA
levels decrease to normal levels.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bu çalışmada yağlı diyetle beslenen farelerin karaciğer dokusunda, canlı organizma için birçok faaliyette görev alan magnezyumun nitrik oksit (NO), malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) düzeylerine etkisinin araştırılması amacıyla, 39 adet 2 aylık Swiss albino cinsi erkek fare kullanılmıştır. Fareler 4 gruba ayrılarak vü-cut ağırlıkları tartıldı ve kaydedildi. Grup I standart pelet yem ve içme suyu, Grup II % 31.5 yağ içeren pelet yem ve içme suyu, Grup III % 31.5 yağ içeren pelet yem ve Mg ilaveli su, Grup IV standart pelet yem ve Mg ilaveli su ile 12 hafta süreyle beslendi. Vücut ağırlıkları tartıldıktan sonra anestezi işlemi gerçekleştirildi. Ötenazi işle-minden sonra karaciğer dokularından 0.5g parçalar alındı ve homojenize edildi. Elde edilen süpernatantlarda NO, MDA, GSH ve Mg analizleri yapıldı. Çalışmanın sonunda Grup I, Grup II ve Grup III’ün ilk ve son ağırlık-ları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark (p<0.01) gözlendi. Yağlı diyet verilen grubun NO düzeyleri kontrol grubuna göre (p<0.001), yağlı diyet ve Mg verilen grubun NO düzeyleri, standart pelet yem ve Mg verilen gruba göre artış(p<0.001) gösterdi. Yağlı diyet verilen grubun Mg düzeyi kontrol grubuna göre (p<0,001), yağlı diyet ve Mg verilen grubun Mg düzeyi standart pelet yem ve Mg verilen gruba göre düşük (p<0.001) bulundu. Yağlı diyet ile beslenen grup ile yağlı diyet ve Mg ile beslenen grupta MDA değeri (p<0,001),standart pelet yem ve Mg verilen grubun GSH düzeyleri kontrol grubuna göre önemli artış (p<0.001) göstermiştir.
Sonuç olarak yağlı diyet MDA ve NO düzeylerinde artışa, GSH düzeylerinde de bir azalmaya neden olmuştur. Yağlı diyete bağlı olarak MDA ve NO düzeylerinin normal seviyelere düşürülmesi bakımından Mg uygulaması-nın alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği kanaatine varıldı.
FULL TEXT (PDF):
- 1-2