BIO-REMEDIATION:USAGE OF BIO-CLEANING AND BIO-CONSOLIDATION AS AN ALTERNATIVE METHOD FOR CLEANING OF THE BLACK CRUST LAYER ON THE CARBONATE STONES AT HISTORICAL STRUCTURES
Journal Name:
- Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author |
---|---|
Abstract (2. Language):
Since ancient times, the stone is one of the most used materials either for constructions or plastics. From past to present it is an incontestable fact that various types of stone has been being used for several different aims due to either its variety of color and texture or its structure, strength and its feature of shaping. Theses features which effect the utilization of the stone also influence its strength across the time. So that is the reason why, when it comes to study on conversation of the cultural heritage, the conservation of the stone materials used in antiquity is the most examined subject. The bio-remediation subject that is emphasized in this study is, in general, determining the removal process of destructive and corrosive agents through live organisms, meaning, methods of cleaning of pollution products on the stone using microorganism metabolism and consolidation of the structure on which these microorganisms applied. In this article, apart from the corruptions most seen in the structure of the stone and reasons of that, the conservation applications on these kinds of formations and as an alternative to these, biological remediation and its applications are aimed to be studied.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Taş, geçmişten günümüze gerek yapılarda gerekse plastik eserlerde en çok kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır. Hem renk ve doku olarak çeşitliliği hem de yapısı, dayanımı ve şekil verme özellikleri göz önüne alındığında oldukça farklı türde taşın, pek çok farklı kullanım gördüğü su götürmez bir gerçektir. Taşın kullanımını etkileyen bu fiziksel özellikler aynı zamanda taşın zamana karşı dayanımını da büyük oranda etkilemektedir. Bu nedenledir ki kültürel mirasın korunması alanında, üzerinde en çok çalışılan konulardan birisi de antikitede kullanılan taş malzemelerin korunması ve onarımı olmuştur. Bu çalışmada üzerinde durulan biyolojik iyileştirme konusu ise, genel olarak, zararlı ve aşındırıcı bileşiklerin canlı organizmalar aracılığı ile ortamdan uzaklaştırması işlemini tanımlamakta, bir başka deyişle mikroorganizma metabolizmaları kullanılarak taş üzerindeki kirlilik ürünlerinin temizlenmesi ve mikroorganizma uygulanan bünyenin sağlamlaştırılması ile ilgili yöntemleri ele almaktadır. Makalede, taş malzemenin yapısında en çok görülen bozulma ürünleri ve sebeplerin yanı sıra; bu tür oluşumların tedavisinde en çok kullanılan koruma uygulamaları ile bu uygulamalara alternatif bir yöntem olarak biyolojik iyileştirme konusunun da değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
- 1