You are here

KENTSEL REKREASYON ALANI OLARAK ALIŞVERİŞ CADDELERİNİN İNCELENMESİ: TRABZON ÖRNEĞİ

INVESTIGATION OF SHOPPING AREAS AS A URBAN RECREATION AREA: TRABZON SAMPLE

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.21733/ibad.365102
Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Rapid population growth in urban areas and the environmental conditions created by distorted urbanization are also causing changes in people's expectations. This situation is especially evident in settlement areas that have acquired the status of metropolitan cities. Therefore, every person who lives in metropolitan cities and wishes to have a greener, healthier urban environment as well as technological developments, the latest development of the architect, the ease of transportation, and the standard of living, as well as their increasing demands. They also want the presence of shopping centers built in city centers, places where movie theaters, theater buildings and entertainment centers, as well as children's playgrounds, walking and jogging paths, picnic areas, parks and green spaces, where people can enjoy life more fun and healthy. In this context, urban recreation areas provide residents with significant physical, social and psychological benefits, as well as enabling individuals to catch up with renewal and socialization opportunities in these recreational areas. One of the important places in the urban recreation areas is the main arteries of the cities. Within the context of recreational use in the study, the three main axes and their surrounding areas in the city center of Trabzon province and among the intensive use areas (squares) of the city were examined and some suggestions were presented. The first phase of the research is the data collection phase and the second phase is the spatial analysis phase. In this context, a literature search was conducted on the subject and problems and potentials related to the field could be determined. The results of the research show that these axes that make up the city's backbone are not protected by historical and cultural doctrines, and can not provide standards such as design elements, pavement width, amount of green space that will allow for recreation. These locations in the city center of Trabzon, which are examined within the concept of recreation and historical development, offer suggestions especially for designers, administrators and users.
Abstract (Original Language): 
Şehirsel alanlarda yaşanan hızlı nüfus artışı ve çarpık kentleşmenin yarattığı çevre şartları, aynı zamanda insanların beklentilerinde değişikliklere neden olmaktadır. Bu durum özellikle büyükşehir statüsü kazanmış yerleşim alanlarında daha belirgin bir karakter kazanmaktadır. Dolayısıyla büyükşehirlerde yaşayan ve anakent kültürünü soluyan her insan teknolojik gelişmelerden, mimarinin son gelişimine, ulaşımdaki kolaylıktan yaşam standardının yükseltilmesine kadar giderek artan taleplerinin yanı sıra daha yeşil, daha sağlıklı bir şehir ortamına sahip olmayı arzu etmektedirler. Şehir merkezlerine inşa edilen alışveriş merkezlerinin, sinema salonlarının, tiyatro binalarına ve eğlence merkezlerinin yanı sıra çocuk oyun sahalarının, yürüyüş ve koşu yollarının, piknik alanlarının, parkların ve yeşil alanların olduğu, insanların dinlenip eğlenceli aktivitelerle hayatlarını daha eğlenceli ve sağlıklı yaşayabilecekleri mekanların varlığını da istemektedirler. Bu kapsamda kentsel rekreasyon alanları kent sakinlerine fiziksel sosyal ve psikolojik yönlerden önemli faydalar sağlamanın yanı sıra, bireylerin bu rekreasyonel alanlarda hem yenilenme hem de sosyalleşme fırsatı yakalamasını sağlamaktadır. Kentsel rekreasyon alanları içerisinde önemli yer tutan bölgelerden biri de kentlerin ana arterlerini oluşturan caddelerdir. Çalışmada rekreasyonel kullanımları kapsamında Trabzon ili kent merkezinde bulunan ve kentin yoğun kullanım bölgeleri (meydanları) arasında kalan üç ana aks ve çevresinde mevcut irdeleme yapılmış ve bazı öneriler sunulmuştur. Araştırmanın ilk aşaması veri toplama aşaması olup, ikinci aşaması mekânsal analiz kısmıdır. Bu kapsamda konuyla ilgili literatür araştırması gerçekleştirilmiş ve alana yönelik sorunlar ve potansiyeller belirlenebilmiştir. Araştırma sonuçları, kentin omurgasını oluşturan bu aksların, tarihi ve kültürel dokusunun korunmamış ve rekreasyona olanak sağlayacak tasarım elemanları, kaldırım genişliği, yeşil alan miktarı gibi standartların sağlanamadığını ortaya koymuştur. Rekreasyon kavramı ve tarihi gelişimi kapsamında incelenen Trabzon kent merkezindeki bu konumlar, özellikle tasarımcılar, yöneticiler ve kullanıcılar için, öneriler sunmaktadır.
444
453

REFERENCES

References: 

Akesen, A. (1984). “Açık Hava Rekreasyonunda Bazı Temel Kavramlar Ve Özellikleri”, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Cilt (34) 131-137.
Altunkasa M., Uzun G., (1991). Rekreasyonel Planlamada Arz ve Talep, Çukurova Üniversitesi Yayınları: 6-80, Adana.
Altınay, M., Bilgimöz,S.(2015). “Alışveriş Merkezlerinin Tercih Edilme Nedenleri Ve Rekreasyonla İlişkisi”, Journal of Recreation and Tourism Research, 2 (3), 37-47.
Bayramoğlu.E., Özdemir,B.(2012). “Trabzon Kent Merkezi, Uzun Sokak Kentsel Donatı Elemanlarının Kent Kimliği Açısından Değerlendirilmesi”, Kastamonu Üni., Orman Fakültesi Dergisi,12 (2): 182-191.
Dönmez, Y. (2006). “Kırşehir İli Mucur İlçesi ve Yakın Çevresinin Peyzaj Potansiyelinin Saptanması”. Ankara Üniversitesi. Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı,Yüksek Lisan Tezi, Ankara, 96s.
Gülez, S. (1989). Park – Bahçe ve Peyzaj Mimarisi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Ders Teksirleri, serisi:29, sayı:2, 213-214, Trabzon.
Hacıoğlu, N., Gökdeniz, A., Dinç, Y. (2009). Boş Zaman Ve Rekreasyon Yönetimi, (İkinci Baskı). Ankara Detay Yayıncılık, 30.
Karaküçük, S. (1997). Rekreasyon Boş zamanları Değerlendirme Kavram, Kapsam ve Bir Araştırma, Seren Ofset, Ankara.
Karaküçük, S. (2005) .Rekreasyon Boş Zamanları Değerlendirme (Altıncı Baskı). Ankara: Gazi Kitapevi, 19-59.
KENTSEL REKREASYON ALANI OLARAK ALIŞVERİŞ CADDELERİNİN İNCELENMESİ: TRABZON
ÖRNEĞİ
Copyright © 2016-2017 IBAD
ISSN: 2536-4642
453
Karaküçük, S., Gürbüz, B. (2007).Rekreasyon ve Kentlileşme, Ankara, Gazi Kitapevi, 19. Koçyiğit, M., & Yıldız, M. (2014). The Recreation Applications in Local Administrations: The Sample of Konya City. International Journal of Science Culture and Sport (IntJSCS), 2(6), 211-223.
Kozak, M. A. (2009). Akademik Turizm Eğitimi Üzerine Bir Durum Analizi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22: 2-20.
Mobley, T.A.(2006). Yerel Yönetimlerin Halkın Rekreasyon ve Park İhtiyaç ve Hizmetlerini Karşılamadaki Rolü, Eskişehir Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısı, Eskişehir. Ramkissoon, H., & Mavondo, F. (2014). Proenvironmental behavior: The link between place attachment and place satisfaction. Tourism Analysis, 19(6), 673-688. Sevil, T., Şimşek, K. Y., Katırcı, H., Çelik, O., Çeliksoy, M. A., & Kocaekşi, S. (2012). Boş zaman ve rekreasyon yönetimi. Editör: Kocaekşi STC Anadolu Üniversitesi Yayını, (2497).
Sezgin, S. (1987). “Türk Toplumunun Rekreasyon Alışkanlıkları İstanbul Örneği”, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, İstanbul.
Uzun,G. (1998). Kentsel Rekreasyon Alan Planlaması, Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No:48, Adana. 22 Adana.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com