You are here

MOBİL MEDYA VE GAZETECİLİK: MOBİL MEDYA EKSENİNDE GELENEKSEL HABER OKURUNUN YENİ NESİL HABER OKURUNA DÖNÜŞÜMÜ

MOBILE MEDIA AND JOURNALISM: THE TRANSFORMATION OF TRADITIONAL NEWS READERS TO NEW GENERATION NEWS READERS ON THE AXIS OF MOBILE MEDIA

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
10.21733/ibad.418315

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
The emerging developments in communications technologies have had profound effects on media, as they had on other industries. The position of media against the new communication technologies and the ways it might be effected by these developments, have been one of the most debated subjects both by the industry professionals and the academics. New communication technologies, the new media and the wide-spreading of the social media caused some disturbances in media, raising the question “will the new media end the traditional media?” which led to the creation of numerous conspiracy theories. The convergence theory ended these conspiracy theories by arguing that the traditional media and the new media would be integrated and form a new whole. Journalism, the oldest medium of the traditional media, had its share from these debates also and “will the print newspapers come to an end?” has been the most discussed topic of the last fifteen years. Even though print media lost its popularity as a result of the emergence of the online news portals that came after the wide-spreading of the internet journalism, it became integrated with digital media within the context of the convergence theory. Despite the decline in its circulation, the print media hasn’t died. The same question came up for the future of the online news portals following the ever-increasing popularity of the social media and especially the increased use of Twitter. The social media usage habits affected the electronic circulations of online newspapers negatively. Both print newspapers and online news portals tried to adapt themselves to social media networks. This study examines the effects of the mobile use of social media networks on the printed newspapers and the online news portals, with the sampling of young people who are the businessmen of future. The effects of mobile media on the use of traditional journalism and young people’s habits of obtainment of information are portrayed.
Abstract (Original Language): 
İletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler pek çok sektörü olduğu gibi medyayı da derinden etkilemiştir. Medyanın yeni iletişim teknolojileri karşısında aldığı pozisyon ve bu teknolojik gelişmelerden hangi yönden etkileneceği son dönemlerde hem sektörel anlamda hem de akademik anlamda en çok tartışılan konulardan biri olmuştur. Yeni iletişim teknolojileri ve özellikle yeni medya ve hemen ardından yaygınlaşan sosyal medya, geleneksel medya içinde pek çok depreme neden olmuştur. Bu depremler yaşanırken “yeni medya geleneksel medyanın sonunu mu getirecek?” sorusu en çok sorulan soru olmuş ve konu hakkında sayısız komplo teorisi üretilmiştir. Yakınsama teorisi bu üretilen komplo teorilerine bir dur demiş ve geleneksel medyanın yeni medya ile içi çe geçerek bir yeni bütünlük oluşturacağını söylemiştir. Geleneksel medyanın en eski mecrası gazetecilik de bundan payını almış ve “yazılı gazete bitecek mi?” sorusu son on beş yılın en çok tartışılan konusu olmuştur. Yazılı basın internet gazeteciliğinin yaygınlaşması ile beraber ortaya çıkan internet haber portalları sayesinde yaygınlığını yitirse de yakınsama teorisi bağlamında dijital ile bütünleşmeyi başarmıştır. Her ne kadar basılı gazetenin tirajlarında düşüş yaşansa da basılı gazete ortadan kalkmamıştır. Sosyal medyanın yaygınlaşması ve özellikle Twitter adlı sosyal medya ağının kullanımının artması geleneksel gazeteye sorulan bu soruyu internet haber portalları içinde sormaya başlamıştır. Sosyal medya ağlarında yaşanan kullanım alışkanlığı internet haber gazetelerinin hitlerine (elektronik tirajlarına) olumsuz etki etmiş ve hem yazılı basılan gazeteler hem de internet haber portalları kendilerini sosyal medya ağlarına adapte etmeye çalışmışlardır. Bu çalışmada sosyal medya ağlarının mobil kullanımının geleneksel medyanın en eski mecrası olan matbaada basılan gazetelere ve internet haber portallarına olan etkileri araştırılmıştır. Geleceğin gazetecileri olan bugünün genç gazetecilik bölümü öğrencilerinin örnekleminde uygulanan araştırmada mobil medyanın geleneksel gazeteciliğin kullanımına olan etkileri araştırılmış ve uygulanan anket verilerinde gençlerin mobil medyadan haber alma alışkanlıkları betimlenmiştir.
151
163

REFERENCES

References: 

BÜKER, M. (2013) “Televizyon Teknolojisi ve Yeni Medya”, Müge Demir (ed), Yeni Medya Üzerine Yeni İletişim Teknolojileri, Konya: Literatürk Yayını.
CAMERON, C. (2008). Mobile Journalism: A Snapshot of Current Research And Practice, Technology, Education and Ethics Conference.
Centre for Learning Sciences and Technologies (2011) Contextualised Mobile Media for Learning, Maastricht.
CHADWICK , B.A. (1984). Social Science Research Methods. New Jersey: Prentice Hall.
Digital in 2017: General Overwiew (2017) https://wearesocial.com/special-reports/digital-in-2017-global-overview, (Erişim: 18.03.2018)
FELDMANN , V. (2005) Information Age Economy: Leveraging Mobile Media, NY: Physica Verlag.
KARHUNEN, P. (2017) Closer to the Story? Accessibility and Mobile Journalism, Reuters Institute Following Paper, University of Oxford.
KIM, HYUNG MIN. (2013) “Mobile Media Technology and Popular Mobile Games in Contemporary Society”, JMM, Vol. 8, No. 2, ss. 42-54.
KÖROĞLU, O. (2010) “Mobil İçerik, Arayüz ve Kullanıcı Deneyimi” , Galatasaray Üniversitesi 6. Teknoloji ve İletişim Günleri, 2010.
NARİN, B (2015) “Mobil Telefonlar ve Gazetecilik: Mobil Haber Üretimi ve Habere Mobilden Erişim”, 20. Türkiye İnternet Konferansı, 1-3 Aralık 2015, İstanbul Üniversitesi.
ÖZEL, S. (2013) “İletişimde Mobilizasyon ve Mobil Hayatın Bilimsel Çalışmalardaki İnşası”, Müge Demir (ed), Yeni Medya Üzerine Yeni İletişim Teknolojileri, Konya: Literatürk Yayını.
ÖZYAL, B.; Tosun, G.E. (2017) “Dijital Gazeteciliğin Gelişen Bir Formu Olarak Mobil Gazetecilik”, Akdeniz Üniversitesi İletişim Dergisi, Sayı 28, ss. 60-81.
ICES-2018 1. Uluslararası Eğitim ve Sosyal Bilimlerde Yeni Ufuklar Kongresi Bildirileri
9-11 Nisan 2018 Istanbul, TÜRKİYE
163
PERREAULT, G.; STANFIELD, K. (2018) “Mobile Journalism as Lifestyle Journalism?”, Journalism Practice, Vol 12, Issue 3, ss. 1-18.
LEWIS, S., PEA, R., ROSEN, J. (2010) “Collaboration with Mobile Media – Shifting from ‘Participation’ to ‘Co-creation”, Social Science Information, Vol 49, No 351, ss. 351-369.
QUINN , S. (2009a) Mojo-Mobile Journalism in the Asian Region, Singapore: Konrad Adenauer Stiftung.
QUINN, S. (2009b) the Mobile Journalist: From Backpack to Pocket Journalism, IFRA Special Report, Darmstadt.
SCOLARI, C. A, AGUADO, J. M, C. Feijóo (2012) “Mobile Media: Towards a Definition and Taxonomy of Contents and Applications”, iJIM, Vol. 6, No. 2, ss. 29-38.
STEWARD, C.J.; CASH, W.B. (1985). Interviewing: Principles and Practices. Dubuque, IO:Wm. C.Brown Publishing.
UMAIR, S. (2016) “Mobile Reporting and Journalism for Media Trends: New Transmission and Its Authenticity”, Journal of Mass Communications and Journalism, Vol 6, No 9, ss. 1-6.
WESTLUND, O (2013) “Mobile News”, Digital Journalism”, Vol 1, No 1, ss. 6-26.
YILDIRIM, A. ; ŞİMŞEK, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com