You are here

KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARINDA YER ALAN TERÖR VE ŞİDDET İÇEREN MESAJLARIN BİREYLERİN DAVRANIŞLARINA ETKİSİ: KARAMAN İLİ ÖRNEĞİ

"MASS MEDIA THE EFFECT OF TERROR AND VIOLENCE THE MESSAGES CONTAINING THE BEHAVIOR OF INDIVIDUALS: KARAMAN SAMPLE"

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
In our globalized world, individuals (veya people) have gained to achieve the opportunity of all information in a very short time. In particular, massification of communication has been one of the most important elements that make it easy to reach the knowledge. With this feature of the mass media we are instantly informed by visual information for events taking place in our country and the world. Besides mass media transfers information, it can lead to the formation of the social behaviour of individuals and societies change in structure. Mass media, providing new models of life for individuals, new expectations, feelings, thoughts, values, beliefs, and contributes to the formation of attitudes and actions. Today, the rapidly growing media exposed to intense message is undeniable fact. One of the most important problems in the world and our country is terror and violence. We have heavily lived these events in recent days, they affect our society too. The terror and violence messages located on mass media effects to individuals with the condition to be at different levels. Subject of our study aims to demonstrate how the messages including terrorism and violence in the mass media had an impact on the behavior of individuals. This study was conducted field research. The results were explained by the data obtained.
Abstract (Original Language): 
Küreselleşen dünyamızda bireyler her bilgiye çok kısa bir sürede ulaşma imkânına kavuşmaktadırlar. Özellikle iletişimin kitleselleşmesi bilgiye ulaşmayı kolaylaştıran en önemli unsurlardan biri olmuştur. Kitle iletişim araçlarının bu özelliği ile dünyada ve ülkemizde yaşanan olaylardan anında ve görsel olarak bilgi sahibi olmaktayız. Kitle iletişim araçları, bilgi aktarımının yanında bireylerin ve toplumun yapısında sosyal davranış değişikliklerinin oluşmasına neden olabilmektedir. Kitle iletişim araçları, bireylere yeni yaşam modelleri sunarak, yeni beklentilerin, duyguların, düşüncelerin, değerlerin, inançların, tutumların ve eylemlerin oluşmasına katkıda bulunmaktadır. Günümüzde hızla artan iletişim araçlarının yoğun mesajlarına maruz kaldıkları inkâr edilemez bir gerçektir. Dünyada ve ülkemizde en önemli problemlerden biri de terör ve şiddettir. Son günlere yoğun bir şekilde yaşadığımız bu olaylar toplumumuzu fazlasıyla etkilemektedir. Kitle iletişim araçlarında yer alan terör ve şiddet mesajları bireyleri farklı düzeylerde olmak kaydıyla etkilemektedir. Bu bağlamda çalışmamızın konusu olan kitle iletişim araçlarında yer alan terör ve şiddet içeren mesajların bireylerin davranışlarına nasıl bir etki ettiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada alan araştırması yapılmıştır. Sonuçlar elde edilen verilerle açıklanmaya çalışılmıştır.
204
265

REFERENCES

References: 

Aslan, A. (2004, 11 17). Medyanın Toplumsal Gücü. Türkiye .
Aydın, O. Ş. (2007). Alımlama Araştırmaları ve Kültürel Çalışmalar Geleneğinin Katkısı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6 Sayı:11 Bahar,121.
Bandura, A.
(1973)
. Agression: A Social Learning Analysis. Englewood Cliffs: Prentice-
Hall.
244
AKADEMİK BAKIŞ DERGİSİ
Sayı: 60 Mart - Nisan 2017
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http://www.akademikbakis.org
Buluç, B. (2005). Televizyonlarda yer alan şiddet içeren programların okulda şiddete etkisi ve şiddet önleme amacıyla okul yöneticilerinin alabileceği önlemler. Gazi Üniversitesi, Mesleki Eğitim Dergisi, 7(14), 44-73.
Bülbül, R. (2001). Haberin Anatomisi ve Temel Yaklaşımlar. Ankara: Nobel Yayın.
Çakır, V. (2005). Bir Sosyal Etkinlik Olarak Eğlence ve Televizyon (Konya Örneği), . Konya, Türkiye.
Çınar, B. (2012). Sosyal Medyanın Örgütlü Suç İşlemede Rolü. Journal of Business Economics and Political Science [JOBEPS], 1(2): 79-102.
Demirli, A. (2011). Terörizm, Psikososyal Etkileri ve Müdahale Modeller. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4 (35),69.
Dilber, F. (2014). Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergısi, 16 (Özel Sayı I): 60-66.
Dülger, M. V. (2007). Teknolojideki ve Kitle İletişim Araçlarındaki Gelişmelerin Uluslar arası Terörizme Etkileri. Hukuk ve Adalet Eleştirel Hukuk Dergisii, İstanbul, Y:4 S:8, Nisan s.55-76.
Ergil, D. (1993). Uluslararası Terörizm . A.Ü. S.B.F. Dergisi, Cilt 47, Sayı 3-4, 140.
Gürocak, K. (2013). Toplumsal Davranışlara Etkisi Açısından Kitle İletişim Araçlarının Stratejik Değerlendirilmesi İzmir, Türkiye: Ege Üniversitesi, S.B.E., Gazetecilik ABD, Yüksek Lisans Tezi.
Güz, N. (1995). Siyasal Tercihleri Belirlemede Kitle İletişim Araçlarının Rolü . Amme İdaresi Dergisi, Cilt 28, sayı 1,114.
Kalender, A. (2005). Siyasal İletişim, Seçmenler ve İkna Stratejileri. Konya: Çizgi Kitabevi.
Kara, T. ( 2011).. Görsel Medyanın Aile Bireyleri Üzerine Etkisi Üzerine Bir Araştırma, Manisa, Türkiye: T.C Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu, Tüik Uzmanlık Tezi,.
Karakehya, H. (2013). Yazılı Haber Medyasında Suçun Temsili. İÜHFM C., LXXI, S. 1, 732 s. 731-744.
Kunt, V. (2003). Suç ve Çocuk, Yüksek Lisans Tezi, . Ankara, Ankara: Ankara Ün. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Antropoloji ABD.
Mc Quail, D., & Windahl, S. (1997). Kitle İletişim Modelleri. Yumlu, Konca, (Çev.), İmge kitapevi, Ankara.
Mutlu, E. (1998). İletişim Sözlüğü. Ankara: Ark Yayınları.
Mutlu, E. (1999). Televizyon ve Toplum,. Ankara: TRT Yayınları.
245
AKADEMİK BAKIŞ DERGİSİ
Sayı: 60 Mart - Nisan 2017
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http://www.akademikbakis.org
Mutlu, E. (2005). Globalleşme, Popüler Kültür ve Medya. Ankara: Ütopya Yayınevi.
Oskay, Ü. (1971). Toplumsal Gelişmede Radyo ve Televizyon, Geri Kalmışlık Açısından Olanaklar ve Sınırlar. Ankara: Sevinç Matbaası.
Oskay, Ü. (1993). XIX. Yüzyıldan Günümüze Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri. İstanbul: Der Yayınları.
Özdamar, K. (2002). Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi-1. Eskişehir: Kaan Kitabevi, 4. Baskı.
Özerkmen, N., & Gölbaşı, H. (2010 ). Toplumsal Bir Olgu olarak Şiddet . SBArD , Mart, Sayı 15, sh. 23 - 37.
Özkök, E. (1985). İletişim Kuramları Açısından Kitlelerin Çözülüşü,. Ankara: Tan Yayınları,.
Pediatrics.,
A
. A. (1995). Media Violence. AAP Committe on Comminications in
Pediatrics, 95(6), 113,117.
Savaş, G. (2004). Kitle İletişim Araçlarına Eleştirel Bir Yaklaşım. Uluslar arası İnsan Bilimleri Dergisi, Vol:1, No:1,2.
Taşdemir, E. (2002). Basının Kamuoyu Oluşturma Fonksiyonu Doğrultusunda Siyasi Partilere Yaklaşımı. Selçuk İletişim Dergisi, Cilt:2, Sayı:3, 83.
Türkoğlu, N. (2003). Kitle İletişimi ve Kültür. İstanbul: Naos Yayınları.
Yıldız, S., & Sümer, H. H. (2010). Medya ve Ahlaki Panik. Akademia Erciyes Ün. İletişim Fak. Der, Ocak Sayısı,36.
Yumlu, K. (1994). Kitle İletişim Kuram ve Araştırmaları. İzmir: Naim Basım ve Yayın.
Yüksel, E. (2001). Medyanın Gündem Belirleme Gücü. Konya: Çizgi Kitabevi

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com