ON THE TRACES OLD TURKISH BELIEF IN MALATYA REGION RAIN PRAYER OF
TRADITION A REVIEW
Journal Name:
- Uluslararası Hakemli Akademik Sosyal Bilimler Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Hittites
ha
d established in Malatya, and also Malatya province has hosted many civilizations throughout history. City is the oldest mode of transport in east, in terms of being the crossroads of the Middle East Anatolia and the importance it has in the past continues today. Despite the largest twenty-eighth provinces of Malatya developing industry in terms of Turkey's population are agriculture and animal husbandry are the main source of livelihood. Therefore, water in economy as well as all other provinces in Malatya based on agriculture and animal husbandry is of great importance in maintaining the life cycle.
The residual layer of cities throughout history and cultural richness of life has since completed the acquisition of the folk culture. Gradually gained against natural phenomena and people diversify their defense mechanisms, generation by tradition we call behavior patterns have become a heritage passed around. Rainmaking tradition also appears to be a part of this heritage.Malatya
aroun
d for centuries and continue to be applied by conventional rainmaking operations today has not lost its function as a remedy when he drew people's water shortage. At the root of all transactions make possible to find the influence of ancient Turkish culture. In this article, the field research method is used and it is intended that the method it rain at various times in the Malatya region to provide information and traditional methods applied to the roots of the living traces of the old Turkish belief uncover.
The Obtained Data result of the cult of ancestors in Malatya rain prayer tradition, the cult of water, fire cult, the cult of nature such as moving it ruins were uncovered traces of the old Turkish belief.
That the origin of all rainmaking operations carried out in the region of Central Asia lies a belief system has determined. Some of these applications are a reflection of Islamic elements. And also these elements continue to live under the name of tradition fused with pre-Islamic belief system.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Hitit döneminde kurulan Malatya ili tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İl, doğudaki en eski ulaşım yolu olması, Anadolu ve Ortadoğu'nun kavşak noktası olması bakımından geçmişte sahip olduğu önemi günümüzde de sürdürmektedir. Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük yirmi sekizinci ili olan Malatya'nın gelişen sanayiye rağmen başlıca geçim kaynakları arasında tarım ve hayvancılık bulunmaktadır. Bu sebeple ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan diğer tüm illerde olduğu gibi Malatya'da da su yaşamsal döngünün devamlılığında büyük önem taşımaktadır.
İllerin tarihi akış içerisinde geçirmiş olduğu yaşam katmanlarından arta kalan ve kültürel zenginliklerini tamamlayan kazanımlar halk kültürlerine de sinmiştir. İnsanların doğa olayları karşısında kazandıkları ve zamanla çeşitlendirdikleri savunma mekanizmaları, gelenek adını verdiğimiz kalıp davranışlarla nesiller boyu aktarılan bir miras haline gelmiştir. Yağmur yağdırma gelenekleri de bu mirasın bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır.
Malatya ve çevresinde yüzyıllardır uygulanmaya devam eden geleneksel yağmur yağdırma işlemleri günümüzde de halkın su sıkıntısı çektiği zamanlarda çare olma işlevini kaybetmemiştir. Yapılan bütün işlemlerin kökeninde eski Türk kültürünün yansımalarını bulmak mümkündür. Bu çalışmada çeşitli tarihlerde alan araştırması ile derlenen Malatya yöresi yağmur yağdırma yöntemlerine dair geleneksel bilgileri sunmak ve uygulanan yöntemlerin kökenine inerek yaşayan eski Türk inanç izlerini açığa çıkarmak amaçlanmıştır.
Elde edilen veriler sonucunda Malatya yağmur duası geleneklerinde atalar kültü, su kültü, ateş kültü, tabiat kültleri, yâda taşı gibi eski Türk inanç kalıntılarının izlerine rastlanılmıştır. Yörede gerçekleştirilen bütün yağmur yağdırma işlemlerinin kökeninin Orta Asya inanç sistemine uzandığı, bu uygulamaların bir kısmında ise İslami unsurların yansımasının bulunduğu ve bu söz konusu unsurların da İslam öncesi inanç sistemiyle kaynaşarak gelenek adı altında yaşamaya devam ettiği tespit edilmiştir.
- 54