You are here

KEMAL TAHIR'IN YOL AYRIMI ROMANINDA DONEMİN TOPLUMSAL YAPISINA SOSYOLOJİK BİR BAKIŞ

A SOCIOLOGICAL OUTLOOK TO THE SOCIAL STRUCTURE OF THE PERIOD IN KEMAL TAHİR'S PARTING WAYS

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Social structure is the set of relations embedded and organized in societies, which is the source of significant clues about the people in a given community. It is always possible to analyze the social structure of a community to have an understanding of the present and potential problems for corrective purposes. The analysis of the social structure, if conducted objectively, functions as the identity of that society. In this study, the social structure of the depicted period in Kemal Tahir's Parting Ways will be analyzed within the framework of the social and political environment of the time. In the light of this analysis, it is aimed to examine the circumstances under which the Republican Party was founded as a second attempt at multi-party system and how these social, cultural and political changes reflect on the society.
Abstract (Original Language): 
Toplumsal yapı toplumda organize olmuş kişiler ve kurumlar arasındaki ilişkiler bütünüdür. Bir toplumun toplumsal yapısı o toplum hakkında bize önemli bilgiler verebilmektedir. Bir ülkenin toplumsal yapısı irdelenerek o toplumun var olan sorunları ve gelecekte olması muhtemel sorunları hakkında fikirler ortaya atılıp çözüm yolları bulunabilir. Toplumsal yapının analizi objektif bir biçimde yapılırsa o toplumun kimliği anlaşılabilir. Bu çalışmada Kemal Tahir'in eserlerinden Yol Ayrımı" romanında geçen toplumsal ve siyasal olaylar çerçevesinde dönemin toplumsal yapısının analizi yapılmaya çalışılacaktır. Bu analiz çerçevesinde çok partili dönem denemelerinin ikincisi olan Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın kurulması, dolayısıyla toplumsal ve kültürel hayatta meydana gelen değişimlerin ve bu değişimlerin topluma nasıl yansıdığının incelenmesi amaçlanmıştır.
116
128

REFERENCES

References: 

Ahmad,
F
. (1992). Demokrasi Sürecinde Türkiye. İstanbul, Hil Yayınları. Ağaoğlu, A. (1994). Serbest Fırka Hatıraları. İstanbul, İletişim Yayınları. Çavdar, T. (1995). Serbest Fırka. Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi, İstanbul,
İletişim Yayınları, Cilt:8, S:2052-2059. Ekinci, N. (1997). Türkiye'de Çok Partili Düzene Geçişte Dış Etkiler. İstanbul, Toplumsal
Dönüşüm Yayınları.
Ertem, B. (2010). Siyasal Bir Muhalefet Denemesi Olarak Serbest Cumhuriyet Fırkası. ODÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi, Cilt: 1, Sayı:2.
Giddens, A. (2000). Sosyoloji. (Çev. Cemal Güzel), Ankara, Ayraç Yayınevi.
Giddens, A. (2013). Sosyoloji; Kısa Fakat Eleştirel Bir Giriş. (Çev. Ülgen Yıldız Battal) Ankara, Siyasal Kitapevi.
Karpat, K. (2013). Türk Demokrasi Tarihi. İstanbul, Timaş Yayınları.
Karpat, K. (2007). Türkiye'de Siyasal Sistemin Evrimi 1876-1980. Ankara, İmge Kitapevi.
Kongar, E. (2010). Toplumsal Değişme Kuramları ve Türkiye Gerçeği. Ankara, Remzi Kitapevi.
Lewis
B
. (1991). Modern Türkiye'nin Doğuşu. (Çev. Boğaç Babür Turna) Ankara, Arkadaş Yayınevi.
127
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
£j ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http://www.akademikbakis.org
AKADEMİK BAKIŞ DERGİSİ Sayı: 56 Temmuz - Ağustos 2016
Soyak, H.R. (2005). Atatürk'ten Hatıralar. (YKY,2005, s.425) Akt: Tunca OZGİŞİ (2014), Türkiye'de Toplumsal Değişimin Siyasi Katılıma Etkisi. İstanbul, Tesam Akademi Dergisi, Cilt: 1 Sayı:1.
Tahir, K. (2013). Esir Şehir Üçlemesi 3 Cilt "Yol Ayrımı", V. Baskı, İstanbul, İthaki Yayıncılık.
Tezel, Y.S. (2002). Cumhuriyet Döneminin İktisadi Tarihi. İstanbul, Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
Tökin, İ.H. (1990). Türkiye Köy İktisadiyatı. İstanbul, İletişim Yayınları (2.baskı). Yetkin, Ç. (1983). Türkiye'de Tek Parti Yönetimi (1930-1945). İstanbul, Altın Kitaplar Yayınevi.
Zürcher, E.J. (2003). Cumhuriyetin İlk Yıllarında Siyasal Muhalefet Terakkiperver
Cumhuriyet Fırkası (1924-1925). İstanbul, İletişim Yayınları. Zürcher, E.J. (1995). Modernleşen Türkiye'nin Tarihi. İstanbul, İletişim Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com