You are here

SPOR ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ÇÖZÜMLEME: SPOR MERKEZLERİ (SAMSUN ÖRNEĞİ)

A SOCIOLOGICAL ANALYSIS ON SPORTS: SPORTS CENTERS (SAMSUN EXAMPLE)

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Sports undertake a variety of functions such as fun, entertainment, gain and happiness, especially in the social field. Therefore, the choice of sports of every kind for members of the community becomes obvious based on both societal population components and social values and norms. In this respect, sports and sports halls gain diversity and normative features by feeding from the culture of each society. In this context, gyms help every individual who aim to improve physical fitness, rationalization of sports and making sports gain an institutional rationality. The purpose of the study is to evaluate the functionality of the gym both theoretically and practically within the framework of various population components.
Abstract (Original Language): 
Spor, toplumsal alanda başta sağlıklı kalma olmak üzere haz, eğlence, kazanç ve mutluluk gibi çeşitli işlevler üstlenmektedir. Bu nedenle toplumun üyeleri için her türden spor tercihi, hem toplumsal nüfus bileşenlerine hem de sosyal değer ve normlara bağlı olarak belirginleşmektedir. Bu itibarla spor ve spor salonları her toplumun kültüründen beslenerek çeşitlilik ve normatif özellikler kazanmaktadır. Bu bağlamda spor salonları, fizik kondisyonu iyileştirmeyi amaçlayan her bireye, sporun rasyonalite edilmesine ve kurumsal nitelik kazanmasına imkan sağlamaktadır. Araştırma, Spor salonlarının işlevselliğini çeşitli nüfus bileşenleri çerçevesinde hem teorik hem de pratik olarak değerlendirmeyi hedeflemektedir.
220
240

REFERENCES

References: 

Andersen, R.E., Barlett, S.J,, Morgan, G.D., Brownell, K.D. (1995) Weight loss, psychological, and nutritional patterns in competitive male body builders. International Journal of Eating Disorders, (18):49-57.
Başgil, A.F. (1991). Din ve Laiklik, İstanbul: Yagmur.
Bourdieu, P, (1995)
"Spor
Sosyolojisi Notları" Nazlı Ökten (Çev.). İstanbul: Hayalet Gemi.
Cengiz, R, Kadının Bir Gizemli Mekânı; Güzellik Salonları (Samsun Örneği 'Samsun'a Bir Parantez Açıyoruz' 13-16 Ekim 2011, Samsun.
Cengiz, R. (2006). Estetiklileşen/Estetikleştirilen Birey/Kadın, Türk Dünyası araştırmaları. İstanbul: Özrenk.
Cengiz, R. (2014). Seyirci ve Onun Rakipleri Arasında Sübjektif Bir Şiddet Alanı; Futbol, Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi, 7, 117-135.
Devecioğlu, S., Çoban, Bilal., Karakaya, YE. (2011) ''Türkiye'de Spor Eğitimi Sektörünün Genel Görünümü'', Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 9(3), 627-654.
DPT V. Beş Yıllık Kalkınma Planı Özel İhtisas Komisyonu Raporu, 1983, Ankara
Erdemli, A. Spor Felsefesi Nedir? Sporda Psiko-Sosyal Alanlar Spor Yönetim Bilimleri, 1. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Kongresi, 26-27 Mayıs 2000, Ankara.
GÖKÇE, Birsen, Toplum Bilimlerde Araştırma, Savaş Yayınları, Ankara, 1988
Günay, Ü. (1986). "Modem Sanayi Toplumunda Din. I" E Ü. İ. Fak. Dergisi, 3. http://www.altunbasspor.com/makaleler-mainmenu-47/23-teknik-bilgiler/99-...
Kale, R., Erşen, E. (2003). Beden Eğitimi ve Spor Bilimlerine Giriş, İstanbul: Nobel.
Kin, A., Koşar, N., Tuncel, F. (1996). 8 Haftalık Step ve Aerobik Dansın Üniversiteli
Bayanların Fiziksel Uygunluğuna Etkisinin Karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi,
Spor Bilimleri Dergisi, 7, (3),21-31.
Kin-İşler, A. (1996). Step ve Aerobik Dansın Üniversiteli Bayanların Fizyolojik Parametrelerine Etkisinin Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, ODTÜ Beden Eğitimi ve Spor Bölümü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com