You are here

TÜRK DÜNYASININ KÜLTÜREL ETKİLEŞİMİNDE SOSYAL HAREKETLİLİĞİN ÖNEMİ

Importance of Social Mobility in Turkey's Cultural Interaction with the Turkish World

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Turkish culture is maintained by diverse communities in a wide region. The diversity of the physical conditions which the width of the regions has revealed variations in patterns of behavior. Variations between Turkish communities they live in by increasing or decreasing the cultural contacts. It is involved in different political and economic systems of the Turkish communities affected to this differentiation. After the Soviet Union's collapse has an increased cultural contact between Turkish communities. Especially with the increasing social mobility of this theme has been very decisive. Mobility mechanisms were analyzed and their impact on its cultural integration was discussed.
Abstract (Original Language): 
Türk kültürü oldukça geniş bir coğrafyada faklı topluluklar tarafından sürdürülmektedir. Coğrafyanın genişliği ve sergilediği fiziksel koşulların zenginliği davranış örüntülerinde farklılaşmalar ortaya çıkarmıştır. Farklı bölgelerde yaşayan Türk toplulukları arasında yaşadıkları kültürel temaslarla göre de bu farklılaşmalar artmakta veya azalmaktadır.. Özellikle Türk topluklarının yaşadıkları coğrafyanın genişliği göz önünde bulundurulduğunda bu durum daha da açık görülmektedir. Bunun yanı sıra Türk topluklarının farklı siyasal ve ekonomik sistemlere dâhil olmaları bu farklılaşmayı etkilemiştir. Ancak Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Türk toplulukları arasında kültürel temaslar artmıştır. Özelikle bu temasların artmasında sosyal hareketlilik oldukça belirleyici olmuştur. Çalışma kapsamında bu sosyal hareketliliğin farklı toplumsal kesimler tarafından nasıl gerçekleştirildiği ortaya konulmuştur. Hareketlilik değerlendirilirken ortaya çıkaran mekanizmalar analiz edilmiş ve bunun kültürel bütünleşme üzerine etkileri tartışılmıştır.
53
60

REFERENCES

References: 

Akgüngör, Ali Payidar, Demirel Abdulmuttalip, (2004), "Türkiye'deki Ulaştırma Sistemlerinin Analizi Ve Ulaştırma Politikaları", Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, cilt 10, sayı 3, s 423-430.
Beşirli Hayati, Murat Okubay (2009). "Sosyal Yapı Üzerinde Ulaştırmanın Rolü", ö.Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, 25- 28 Mayıs 2008 Celalabat -Kırgızistan. s510- 517.
Banguoğlu, Emin,(1966). Ulaştırma Politikası Dersleri, İzmir. Karınca Matbaacılık Ve Ticaret Kolektif Şirketi
Bağırzade, Elşen Resul oğlu, (2010), "Türk Cumhuriyetleri Arasında Ticari İşbirliği: Mevcut Durum Ve Perspektifler. " Sosyoloji Konferansları Dergisi, İstanbul, sayı41, s41-61.
Engin, Vahdettin, (1993), Rumeli Demiryolları, İstanbul Eren Yayınları,
Ergün,İsmet,(1987), Türkiye'nin Ekonomik Kalkınmasında Ulaştırma Sektörü, Ankara. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayınları
http://www.hurriyet.com.tr/strateji/7373976.asp?gid=202&sz=24489
Meçik, Oytun, (2012), "Ulaştırma Ağlarının Ekonomik Entegrasyonlara Etkisi ve Türk Dünyası Boyutu," Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5/2, 22-33
Veliyev, Dünyamalı. (2009). "Küreselleşme Sürecinde Türk Dünyası." SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19, s(103-l 10).
Candemir, Yücel, (2005), "Küreselleşme, Teknolojik Gelişme Ve Ulaştırmada Yenilikler: Dünya Ve Türkiye", 6. Ulaştırma Kongresi Bildiriler Kitabı, s 13-29.
Zeybek, Hülya, (2007), "Avrupa'da Ulaşım ve Lojistik Sektörünü Etkileyen Dinamikler: Türkiye'ye Yansımaları," 7. Ulaştırma Kongresi Bildiriler Kitabı, s394-403

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com