You are here

İNTERNET KULLANICILARININ ONLINE ALIŞVERİŞ ILGİLENİM DÜZEYLERİ: SİVAS İLİ ÖRNEĞİ

THE LEVELS OF INTERNET USERS' CONSUMER INVOLVEMENT ABOUT ONLINE SHOPPING

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In today's world dominated by superior technology, intense competition and rapid flow of information, the internet has become a mandatory element that use in every area. The need for using time more efficiently pushed people to do more and more shopping on the internet by reasons especially such as changing living and working conditions, problem of traffic and more involvement of women in business. Therefore, revenue derived from sales made over the internet are becoming increasingly important for businesses. This is an issue that needs to be emphasized momentously for businesses. Dealing with the most general definition, the involvement is the interest and importance exhibited by consumers about a topic or product. Measuring the level of consumer interest in terms of determining the issues that attracting attention or importance of consumer is important to understand the behavior of consumers and to develop appropriate strategies by firms. Therefore, determining the level of consumers' involvement about making a purchase on the internet has been identified as the purpose of the research. In the study is measured that the levels of consumer involvement about online shopping by the scale of five-dimensional (interest, pleasure, sign value, risk significance, risk probability) version of involvement that developed various periods ending in the literature.
Abstract (Original Language): 
Üstün teknoloji, yoğun rekabet ve hızlı bilgi akışının hâkim olduğu günümüz dünyasında internet her alanda kullanımı zorunlu olan bir unsur haline gelmiştir. Özellikle değişen yaşam koşulları, çalışma şartları, trafik sorunları, kadınların iş hayatında daha fazla yer alması gibi nedenlerle zamanı daha verimli kullanma ihtiyacı, insanları giderek daha çok internet üzerinden alışveriş yapmaya itmektedir. Dolayısıyla internet üzerinden yapılan satışlardan elde edilen gelirler işletmeler için giderek daha önemli hale gelmektedir. Bu durum işletmeler için üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. En genel tanımıyla ilgilenim, tüketicilerin bir konuya ya da ürüne karşı sergilediği ilgi ve önemdir. Tüketicilerin ilgisini çeken, dikkat ettikleri ya da önem verdikleri konuların belirlenmesi anlamında ilgilenim düzeylerinin ölçülmesi de firmaların tüketici davranışlarını anlama ve uygun stratejiler geliştirmeleri açısından önemlidir. Dolayısıyla tüketicilerin internetten alışveriş yapma konusunda ilgilenim düzeylerinin belirlenmesi, araştırmanın amacı olarak belirlenmiştir. Araştırmada, literatürde çeşitli dönemlerde geliştirilerek son halini bulan beş boyutlu (ilgi, haz, gösterge, risk önemi, risk olasılığı) ilgilenim ölçeği vasıtasıyla, tüketicilerin online alışveriş hakkındaki ilgilenim düzeyleri ölçülmüştür.
392
403

REFERENCES

References: 

Belanger, F., Hiller, J.S. ve
Smith
, W.J. (2002). Trustworthiness In Electronic Commerce:
The Role of Privacy, Security and Site Attributes. Journal of Strategic Information
Systems, 11: 245-270.
Çakır, V. (2007). Tüketici İlgilenimini Ölçmek. Selçuk İletişim, 4(4): 163-180. Dölarslan, E.Ş. (2015). Tüketicilerin Ürün İlgilenim ve Bilgi Düzeyinin Marka Sadakatine
Etkisinin Fikir Liderliği Kapsamında Değerlendirilmesi. Pazarlama ve Pazarlama
Araştırmaları Dergisi, 15: 23-48. Enginkaya, E. (2006). Elektronik Perakendecilik ve Elektronik Alışveriş. Ege Academic
Review, 6(1): 10-12.
Hoffman, D. ve Novak, T. (1996). Marketing in Hypermedia Computer-mediated Environments: Conceptual Foundations. Journal of Marketing, 60: 50-68.
Jain, K. ve Srinivasan, N. (1990). An Empirical Assessment of Multiple Operationalizations of Involvement. Advances in Consumer Research, 17(1): 594-602.
Kapferer, J.N. ve Laurent, G. (1993). Further Evidence on the Consumer Involvement Profile: Five Antecedents of Involvement. Psychology & Marketing, 10(4): 347-355.
Kırcova, İ. (2008). İnternette Pazarlama. Beta Yayınları, İstanbul.
Köseoğlu, Ö. (2010). Enformasyon Kaynağının İnanılırlığı Açısından Duyurum ve Reklamın
Karşılaştırılmasına Yönelik Bir Araştırma. İletişim Fakültesi Dergisi, 38: 91-120. Li, N. ve Zhang, P. (2002). Consumer Online Shopping Attitudes and Behavior: An
Assessment of Research. AMCIS 2002 Proceedings. Paper 74. Liang, C. ve Wang, W. (2008). Do Loyal and More Involved Customers Reciprocate
Retailer's Relationship Efforts?
Journal
of Services Research, 8(1): 72-73. McQuarrie, E.F. ve Munson, J.M. (1987). The Zaichkowsky Personal Involvement Inventory:
Modification and Extension. Advances in Consumer Research, 14: 36-40. Odabaşı, Y. ve Barış, G. (2002). Tüketici Davranışı. Kapital Medya Hizmetleri A.Ş., İstanbul. Özdamar, K. (2002). Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi. Kaan Kitabevi, Eskişehir. Pelenk A., Velioğlu Ö. ve Değirmencioğlu, G. (2011). Tüketimin Yeni Odağı: "Private
Shopping"
Üzerin
e Bir İnceleme. Academic Journal of Information Technology, 2(4):
1-22.
Saunders M., Lewis, P. ve Thornhill, A. (2009). Research Methods for Business Students.
Fifth Edition, Pearson Education Limited. Tekinay, A. (2000), E-Tailing Rüzgarı. Capital, Mayıs: 124-126.
Turan, A.H. (2011). İnternet Alışverişi Tüketici Davranışını Belirleyen Etmenler: Planlı Davranış Teorisi (TPB) İle Ampirik Bir Test. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 12(1): 128¬143.
Usta, R. (2006). Tüketicilerin Demografik Özellikleri ve internetten Satın Alma Davranışı Üzerine Bir Araştırma. Kooperatifçilik, 41(3): 1-13.
402
V
AKADEMİ
K BAKIŞ DERGİSİ
A Sayı: 58 Kasım - Aralık 2016
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
£j ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http://www.akademikbakis.org
Zaichkowsky, J.L. (1985). Masuring the Involvement Construct. Journal of Consumer Research, 12(December): 341-352.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com