You are here

ÖĞRENCILERIN PERFORMANS PUANLARı ILE BAŞARı VE TUTUM PUANLARı ARASıNDAKI ILIŞKININ BELIRLENMESI

TO DETERMİN E OF THE CORRELATİONS BETWEEN THE SCORES OF STUDENTS' PERFORMANCE TASKS WİTH THEİR MATHEMATİCS ACHİEVEMENTS AND ATTİTUDES

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
In this research, it is aimed to determine of correlation between the marks of mathematics achievements and attitudes with performance tasks with parental involvement supported by Project-Based Learning Aproach, which is used as a teaching and learning method, on the elemantary 5th grade students' mathematics lesson. Single group post-test model was used in the research. The data of the research were collected with mathematics achievement test, the scale of mathematics lesson and the rubric which was prepared for evaluating the performance tasks applied to the students at the end of the study. The study group of the research was composed of a class with 25 students at an elementary school in Buca district, İzmir. Correlation analysis and multiple regression analysis were tested for corelation among scores of performance tasks, mathematics achivement and mathematics attitudes at analysing the data. At the end of the research, a statistically meaningful difference was observed between the performance tasks, mathematics achievements and attitudes. A high positive correlation was determined between the scores obtained from performance tasks and mathematics achievements, on the other hand a moderate relationship was determined between the scores obtained from performance tasks and mathematics attitudes. According to the results of multiple regression analysis, on the other hand, it is showed up that the scores of performans tasks are predictor of the students' mathematics achievements.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırmada ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin matematik dersinde bir öğretme-öğrenme yöntemi olarak kullanılan proje tabanlı öğrenme yaklaşımıyla desteklenmiş aile katılımlı performans görevlerinden alınan puanlar ile başarı ve tutum puanları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada tek gruplu son test modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri uygulama sonunda öğrencilere uygulanan matematik başarı testi, matematik tutum ölçeği ve performans görevlerini değerlendirmeye yönelik olarak hazırlanmış dereceli puanlama anahtarı ile toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu İzmir ili Buca ilçesine bağlı bir ilköğretim okulundaki bir sınıf ve bu sınıftaki 25 öğrenciden oluşmuştur. Verilerin analizinde performans görevi puanları, matematik başarı ve tutum puanları arasındaki ilişki için korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonunda öğrencilerin performans görevlerinden aldıkları puanlar ile matematik başarı ve tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Performans görevlerinden alınan puanlar ile matematik başarıları arasında yüksek düzeyde, tutum puanları arasında ise orta düzeyde ilişki belirlenmiştir. Çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre ise performans görevi puanlarının öğrencilerin matematik başarılarının yordayıcısı olduğu ortaya çıkmıştır.
539
548

REFERENCES

References: 

Baykul, Y. (1990). ilkokul beşinci sınıftan lise ve dengi okulların son sınıflarına kadar matematik ve fen derslerine karşı tutumda görülen değişmeler ve öğrenci yerleştirme sınavındaki başarı ile ilişkili olduğu düşünülen bazı faktörler. Ankara: ÖSYM Yayınları.
Biber, K. (2002). İlköğretim birinci sınıfta sosyo-ekonomik düzeye göre öğretmen aile iletişiminin şekli. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
Boult, B.
(2006)
. 176 ways to involve parents:practical strategies for parenting with families. California: Corwin Pres İnc.
Can, A. (2014). SPSS
il
e Bilimsel Araştırma Sürecinde Nicel Veri Analizi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık (2. Baskı)
Coşkun, G. (2007). Performansa dayalı durum belirlemenin öğrencilerin matematik dersindeki özyeterlik algısına, tutum ve başarısına etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Çetin, M., O. ve Çakan, M. (2010). Fen ve teknoloji dersi başarılarının farklı yaklaşımlarla ölçülmesi ve bu yaklaşımlara ilişkin öğrenci görüşleri. Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi, 1 (2), 93-99.
Gül, E. (2007). Eğitimde çocuk başarısı için okul-aile işbirliği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul,
Gürel, N. (2012). "Performans görevlerinin öğrencilerin matematik başarısına ve tutumuna etkisi" Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Burdur.
Karasar, N. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nodel Yayın Dağıtım (18. Baskı)
Kliman, M.
(2006)
. "Math Out of School: Families' math game playing at home". The School Community Journal, 16 (2).
Kutlu, Ö., Doğan C., D. ve Karakaya, İ. (2008). Öğrenci başarısının değerlendirilmesi performansa ve portfolyoya dayalı durum belirleme (1. Baskı). Ankara: PegemA Yayıncılık
MEB (2005). İlköğretim 1-5. sınıf programları tanıtımı el kitabı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.
MEB (2009). İlköğretim matematik dersi 1-5. sınıflar öğretim programı. 20 Ağustos 2011 tarihinde http://ttkb.meb.gov.tr/program sitesinden alınmıştır.
Oğan, M. (2000). Okul, okul aile birliği ile ana-baba iletişimi ve velilerin eğitim beklentisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Öztürk, P. (2010). İlköğretim II. kademe Türkçe dersi performans görevi başarı puanları ile akademik başarı ve derse yönelik tutum arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.
547
V
AKADEMİ
K BAKIŞ DERGİSİ
A Sayı: 58 Kasım - Aralık 2016
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
£j ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http://www.akademikbakis.org
PISA
OEC
D Veri Tabanı (2003-2009). 15 Kasım 2011 tarihinde http://www.pisa.oecd.org sitesinden alınmıştır.
Şahin, T., F. ve Özbey, S. (2007). Aile eğitim programlarına niçin gereksinim duyulmuştur? Aile eğitim programları neden önemlidir? Aile ve Toplum Eğitim-Kültür ve Araştırma Dergisi, 3 (12), 7-13.
Şeker, M. (2009). İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin performans görevlerindeki başarıları ile ailelerinin eğitim-öğretim çalışmalarına katılım düzeylerine arasındaki ilişkinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
TIMMS Veri Tabanı (1999-2007). 16 Kasım 2011 tarihinde http://timss.bc.edu sitesinden alınmıştır.
Vurkaya, G. (2010). Alternatif değerlendirme etkinliklerinin fen ve teknoloji dersinde kullanılmasının öğrencilerin başarı ve tutumlarına etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kocaeli.
Yeni Öğretim Programlarını İnceleme ve Değerlendirme Raporu. (30 Mayıs 2005). 4 Nisan 2011 tarihinde http://www.erg.sabanciuniv.edu/ sitesinden alınmıştır.
Yılmaz, M. ve Benli, N. (2011). İlköğretim 1. kademede verilen performans görevlerinin öğretmen görüşleri açısından değerlendirilmesi. Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 30.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com