You are here

MO.5000-MS.1967 ARASı DONEMDE KUDÜS'ÜN EL DEĞIŞTIRMESI

B.C 500 0 A.C 1967 TO CHANGE HANDSOF JERUSALEM

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Jerusalem is one of the oldest settlements in the world. It is a city that was accepted by three big holy religions Judaism, Christianity and Islam. This city is also important because of being on the route connecting North Africa countries to The Middle East. Having both geopolitical and holy quality of city makes it unique.Also because of being one of the oldest settlements, makes difficult the examination of Jerusalem.Jerusalem today, still has not lost its importance.Right claims have been continued until now. This study is examined to change hand process of Jerusalem in history.Consequently, it will reach that which government have been here longer time. Owing to this, right claims of governments will be evaluated as concrete.
Abstract (Original Language): 
Kudüs dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Kudüs üç büyük kutsal din olan Musevilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık tarafından kutsal kabul edilen bir şehirdir. Bu şehir ayrıca Orta Doğu'yu Kuzey Afrika ülkelerine bağlayan önemli bir güzergâh üzerinde olması sebebiyle de önemlidir. Şehrin hem jeopolitik hem de kutsal bir özelliğe sahip olması, onu benzersizleştirmiştir. Ayrıca tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olması Kudüs'ün incelenmesini de zorlaştırmaktadır. Kudüs günümüzde de hala önemini kaybetmemiştir. Üzerinde hala hak iddiaları yaşanmaktadır. Bu çalışma ile birlikte uzun tarihi geçmişi olan Kudüs'ün el değiştirme süreci incelenecektir. Sonuç olarak hangi devletin, hangi milletin daha uzun süre burada var olduğuna ulaşılacaktır. Bu sayede Kudüs üzerindeki milletlerin ve devletlerin hak iddiaları somut olarak değerlendirilecektir.
324
336

REFERENCES

References: 

Akbıyık, S. (2010).Babil Esaretinin Yahudiler Üzerindeki Sosyal, Kültürel ve Dini Etkileri. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Tarihi Anabilim Dalı Dinler Tarihi Anabilim Dalı, Konya.
Ataöz, T.(1980). Kudüs ve Devletler Hukuku,^4nkara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 35, Sayı 1. ss.29-54.
Balcı, İ.(2002). Hz Ömer Döneminde Diplomasi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, 19 Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı, Samsun.
Bileydi, M. (2005).İsrail Devleti'nin Kuruluşu ve Bölgesel Etkileri(1948-2000), Basılmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul.
Çeken, M. (2015).Roma-Bizans Dönemi Kudüs,(IV,-VII.yy) /Jerusalem Under Roma and ByzantineEmpire, (VI.VII centurius),Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü , Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Kanuni Tarih, Manisa.
335
V
AKADEMİ
K BAKIŞ DERGİSİ
A Sayı: 60 Mart - Nisan 2017
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
£j ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http://www.akademikbakis.org
Goldscmidt, JR. Arthur
v
e Davidson, L. (2007). Kısa Ortadoğu Tarihi, (çev). Aydemir, G. Doruk Yayıncılık, İstanbul.
Gül, M. (2001). Müslümanların Kudüs'ü Fethi,Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı 11, ss. 47-52.
Harman, Ö. F.(2002)."Dinler Tarihi "Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırma Merkezi, Cilt 26, Sayfa 327.
Hillenbrand,
C
. (2015). Müslümanların Gözünde Haçlı Seferleri. (çev).Nurettin, E. Alfa Yayınları, 1. Basım, İstanbul.
Kızıloğlu, S. (2012).İsrail Devleti'nin Kuruluşuna Kadar Geçen Süreçte Yahudi ve Siyonizm'in Gelişimi,Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 2, Sayı 1,
Lewis,
B.(2010)
. Ortadoğu (2000 Yıllık Ortadoğu Tarihi),(çev). Selen, Y. K.Arkadaş Yayınevi, Baskı 7, Ankara.
Mantran, R. (1969). İslam Yayılışı Tarihi, (VII,-XI. yy). (çev).Kayaoğlu, İ.Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları, No:149, Ankara.
Ponting, C. (2011).Dünya Tarihi Yeni Bir Bakış Açısıyla,(çev) Eşref, B. Ö. Alfa Yayınları, 1.Basım, İstanbul.
Robinson,
F
. (ed). (2015).Cambridge Resimli İslam Dünyası Tarihi, (çev). Zülah, K. Kitap Yayınevi, 1. Basım, İstanbul.
Sarbon., S.(2014).Yavuz Sultan Selim ve Mısır Seferi (1516-1518),Akademik Perspektif Enstitüsü Dergisi.
Türker, Ö. ve Ürken, S. S. (2014).Haçlılar, Moğollar ve Ortadoğu'da Haçlı Moğol Münasebetleri, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 54, ss.
Üzen, İ.(2009). İngilizlerin Kudüs'ü Ele Geçirmesi ve General Edmond H.H. Allenby'in Kudüs'e Törenle Girişi (9-11 Aralık 1917), Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, ss. 329-344.
Yaşar, Ş.(2003).Kudüs'ün Osmanlı Yönetimine Girişi ve Yavuz Sultan Selim'in Kudüs Ermenilerine Tanıdığı İmtiyazlar, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Cilt 1, Sayı 2, ss.105-115.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com