You are here

NALAN BARBAROSOGLU'NUN HİKAYELERİNDE BİÇİM OLARAK MELANKOLİ

Melancholy As A Style In Nalan Barbarosoğlu's Stories

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
With modernism, many societal and political events from foundation of Turkey up until now have resulted in severe trauma on people. People who sever ties with their past but lag behind the present become withdrawn wit h sorrow and sadness. The continuity of this state of being ends up with melancholy. The literature focusing on human beings and all their relations cannot keep away from melancholic people, as well. Turkish literature witnesses such melancholy. In the present study, the state of melancholy that generally prevails Nalan Barbarosoğlu's short stories is investigated. The author prefers melancholy as a style. Images and statements indicating melancholy in narrations are favored in setting up character, time and space discourse. In stories, people focus on their inner worlds. They state their sorrow and sadness by monologues. The primary purposes of main characters are committing suicide, dying and walking away. Hospitals are the most distinct places. The space supports and intensifies the state of melancholy. Continuous rainfall and darkness are the characteristics of spaces. Time is stable. For the characters feeling sorrow, time doesn't pass. In the current study, melancholy as a style is investigated.
Abstract (Original Language): 
Modernizm ile birlikte Türkiye'nin kuruluşundan bugüne yaşanan toplumsal ve siyasî olaylar insanlar üzerinde büyük travmalar oluşturur. Geçmişle bağını kopartan ancak yeni duruma ayak uyduramayan bireyler, derin bir acı ve hüzün içerisinde içe kapanırlar. Bu hâlin süreklilik göstermesi ise melankoliyi oluşturur. İnsan ve insana ait her şeyi kendisine konu edinen edebiyat, insanların melankolik hâlinden uzak kalamaz. Türk edebiyatı bu melankolinin canlı bir şahididir. Bu çalışmada Nalan Barbarosoğlu'nun hikâyelerinde ağırlıklı olarak üzerinde durulan melankolik hâl incelenmektedir. Yazar, hikâye kurgusunda melankoliyi özellikle bir biçim olarak tercih eder. Kişi, zaman ve mekân kurgusunda, hikâye atmosferi oluşturmada melankolik hâli belirginleştiren imgeler, ifadeler tercih edilir. Diyalogdan uzak hikâyelerde kişiler iç dünyalarına yönelir. Acılarını ve hüzünlerini iç monologlarla ifade ederler. Bulunulan mekânı terk etmek, ölmek, intihar etmek hikâye kişilerinin temel amaçlarıdır. Mekân olarak da hastaneler en belirgin yerlerdir. Mekân her şeyi ile bu melankolik hâli destekler, yoğunlaştırır. Sürekli yağmurun yağması, karanlık mekânların karakteristik özelliğidir. Zaman da durağandır. Acı içinde kıvranan kahramanlar için zaman geçmek bilmez. Bu çalışmada kurguyu oluşturan unsurların melankoli etrafında oluşturduğu biçimsel tercih irdelenmektedir.
350
366

REFERENCES

References: 

ncı, A. (2013). "Türk Siyasal Hayatında 1980 Sonrası Darbeler ve E-Muhtıra", Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C.15, S. 2.
Arslan, S. (2005). Melodram, İstanbul: LM Yayınları.
Barbarosoğlu, N. (1996). Ne Kadar da Güzeldir Gitmek, İstanbul: Can Yay.
Barbarosoğlu, N. (2000). Her Ses Bir Ezgi, İstanbul: Can Yay.
Barbarosoğlu, N. (2002). Ayçiçekleri, İstanbul: Can Yay.
Barbarosoğlu, N. (2009). Yol Işıkları, İstanbul: Everest Yay.
Barbarosoğlu, N. (2015). Gümüş Gece, İstanbul: Alakarga Yay.
Demir, F. (2015). "1980 Sonrası Türk Şiirinin Başlıca Tartışma Alanları", International
Journal
of Languages' Education and Teaching, Mannheim - GERMANY Volume 3/1 p. 144-163.
365
V
AKADEMİ
K BAKIŞ DERGİSİ
A Sayı: 60 Mart - Nisan 2017
Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi
£j ISSN:1694-528X İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız - Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat - KIRGIZİSTAN http://www.akademikbakis.org
Demirhan, Y. ve Kartal, N. (2014). "Turgut Özal Dönemi Yoksullukla Mücadele politikaları ve Günümüze Yansımaları", JOBEPS, Vol:3, No:6, s. 119 - 137
Fromm, E. (2015). Yeni Bir İnsan Yeni Bir Toplum, İstanbul: Say Yayınları.
Gürsel, N. (1998). "Türk Yazınında Köy", Bozkırdaki Yabancı, İstanbul: YKY.
OSKAY, Ünsal (2001), "Dünyanın Küreselleşmesi ve Olası Kimliklerimiz", "Yıkanmak İstemeyen Çocuklar" Olalım, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Özbudun, S. ve Mârkus, G., Demirer, T. (2008). Yabancılaşma Ve..., Ankara: Ütopya Yay.
Teber, S. (2004). Melankoli, İstanbul: Say Yayınları.
Tosun, N. (2008). "Melankoli ve Melodramın Sınırları", Hece Öykü, S: 30, Ankara: Hece Yayıncılık.
Tosun, N. (2015). Günümüz Öyküsü, İstanbul: Dedalus Yay.
Türkeş, A. Ö. (2004). "Darbeler; Sözün Bittiği Zamanlar...", Hece Hayat, Edebiyat, Siyaset Özel Sayısı, S. 90/91/92.
Ulaş, S. E., Güçlü, A. B., Uzun, E. (2002). Felsefe Sözlüğü, İstanbul: Bilim ve Sanat Yay.
Uslu, A. (2016). "1980 Sonrası Türk Hikâyeciliğinde Karakter Tipolojisi / Typology of
Characters In Turkish Short Stories After 1980s", TURKISH STUDIES -International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic-, ISSN: 1308-2140, (Prof. Dr. Kamil Veli Nerimanoğlu Armağanı) Volume 11/15 Summer 2016, Ankara/Türkiye,www.turkishstudies.net, DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.9948, p.577-608.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com