FROM ADMINISTRATION TO GOOD GOVERNANCE: A STUDY ON THE DISTRICT MUNICIPALITIES OF TRABZON
Journal Name:
- Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
The concept of good governance expresses a transformation toward a system of relations in which reciprocal influence rather than a relationship of one side governing the other takes precedence. The concept of communication, meaning the creation of a common ground among individuals, groups, and societies, has an important place in this contemporary approach to public administration. The creation of this common ground becomes possible via mass media. The internet, the newest media of our age, which is also the most suitable to reciprocal influence, constitutes an important means of mass media in putting the good governance approach into practice.
This study explores, in the case of Trabzon, how commonly the model of good governance, which basically consists of a tripod of transparency, accountability, and participation, is practiced in local governments, which are among the public institutions closest to the public and which are also among the important building blocks of public administration. It examines the official web sites of the district municipalities of Trabzon to find out whether a good governance approach along the criteria determined by the principles mentioned above is present. An evaluation of the collected data establishes that in the district municipalities of Trabzon the principles of transparency and participation are put into practice only in a limited way, whereas the principle of accountability is more widely practiced in relative terms.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Yönetişim kavramı bir tarafın diğerini yönettiği bir iliş kiden, karşılıklı etkileşimlerin öne çıktığı bir iliş kiler bütününe doğru dönüşümü ifade etmektedir. Kamu yönetiminin bu çağdaş yaklaşımında, bireyler, gruplar ve toplumlar arasında ortaklaşım yaratma anlamını taşıyan iletişim kavramı önemli bir yer tutmaktadır. Bu ortaklaşımı yaratmak da kitle iletişim araçlarıyla mümkün olmaktadır. Çağımızın en yeni ve etkileşime en müsait medyası olan internet de yönetişim yaklaşımının hayata geçirilebilmesinde önemli bir kitle iletişim aracı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu çalışmada, şeffaflık, hesap verebilirlik, katılım gibi temelde üç sacayağından oluşan yönetişim mode¬linin, halka en yakın kamu kurumlarından ve kamu yönetiminin önemli yapıtaşlarından biri olan yerel yönetimlerde ne denli uygulandığı Trabzon özelinde incelenmiştir. Trabzon ilçe beledç7elerinin resmi internet sitelerinde, yönetişim yaklaşımının varlığı yukarıda değindiğimiz ilkeler çerçevesinde tespit edilen kriterlere göre araştırılmıştır. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde Trabzon ilçe belediyelerinde şeffaflık ve katılımcılık ilkelerinin sınırlı bir şekilde hayata geçirilebildiği buna karşın hesap verebilirlik ilkesinin görece daha fazla uygulama alanı bulduğu saptanmıştır.
FULL TEXT (PDF):
- 5
83-100