You are here

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ BALIKÇILIĞIN GENEL PROFİLİ: ZONGULDAK İLİ MERKEZ İLÇESİNDE BİR SAHA ÇALIŞMASI

SMALL-SCALE FISHERIES AND THEIR SUSTAINABILITY: A FIELD STUDY IN ZONGULDAK PROVINCE

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Fishery is a sustainable activity thanks to the renewable character of marine sources. In order to ensure the renewability in fishery, the sizes and species of fish, the number of fishing boats and fishermen, the methods used in fishing and the features of the materials used are as important as the amount of fish caught. In this study, the data for the active small-scale fishermen, obtained from Zonguldak Directorate of Ministry of Agriculture, are employed. The sample includes ten percent of the small-scale fishing boat owners and all the interviews were conducted face to face. All the fishermen included in the sample answered the questions in the questionaire they were given. As a result of the study, the problems related to the sustainability and productivity of fishery in the region and to the social and economic status of the workers in that sector were presented together with the suggested solutions.
Abstract (Original Language): 
Canlı deniz kaynaklarının yenilenebilir olması balıkçılığın sürdürülebilir olmasını sağlamaktadır. Balıkçılıkta sürdürülebilirliği sağlamak için yapılan çalışmalarda; avlanan balık miktarı kadar, balık türleri ve büyüklükleri, balıkçıların ve balıkçı teknelerinin sayıları, avlanmada kullanılan yöntemler ve kullanılan malzemelerin özellikleri de önemlidir. Bu Çalışmada, Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü, Tarım Kontrol ve Koruma Şube Müdürlüğü'nden alınan balıkçılık tezkeresine haiz balıkçı tekneleri listesinden, küçük ölçekli balıkçılar (tekne boyu 10 metreden az olanlar) için bağlama limanı Zonguldak Merkez İlçe olanlar seçilmiş ve balıkçı liman ve kooperatiflerinde yapılan tarama ile faal olanlar tespit edilmiştir. Yapılan örneklemde ana kütledeki tekne sayılarının % 10'una tekabül edecek sayıda tekne sahibi ile görüşülmüştür. Alan çalışması yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Belirlenen örnek sayısınca yapılan anket çalışmasında, anketlerin tamamında cevaplılık sağlanmıştır. Araştırma yapılan bölgedeki balıkçılık faaliyetlerinin ne ölçüde sürdürülebilir olduğu, ekonomikliği ile balıkçı teknelerinde çalışanların sosyo¬ekonomik durumunun ve balıkçılıkla ilgili problemlerin neler olduğu ve bu problemlerin çözülmesi için yardımcı olacak tavsiyeler belirtilmiştir.
87-103

JEL Codes:

REFERENCES

References: 

Avrupa Birliği (AB), http://ec.europa.eu/fisheries/cip_en.htm, (Erişim Tarihi: 09 Mart 2010).
DPT (2007), IV. Beş Yıllık Kalkınma Planı.
ELEKON, H., A. (2007), Avrupa Birliği'nde Balıkçılık ve Ortak Balıkçılık Politikası Karşısında Türkiye'nin Durumu, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Food And Agriculture Organizatıon Of The United Nations, (FAO) (2010), Statistical Databases, 2010, http://www.fao.org, (Erişim Tarihi: 8 Mart 201).
KARAKAŞ, H., H. ve TÜRKOĞLU, H. (2005), Su Ürünlerinin Dünyadaki ve Türkiye'deki Durumu, HR. Ü.Z.F. Dergisi, 9(3):21-28.
KOŞAR İlker (2009), "Türkiye'de Balıkçılık İstatistiklerinin İyileştirilmesi ve Avrupa Birliği Uyum Süreci", E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, cilt 26, sayı 2:153-158
HOŞSUCU Hikmet v.d. (2001), "Türkiye Balıkçılık Sektörü ve 2000'li Yıllarda Beklenen Gelişmeler", E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, Cilt 18, Sayı 3-4:593-601
RAD, S. ve DELİOĞLAN, Ş. (2008), Taşucu Trol Teknelerinin Ekonomik Yapısı ve Performansı, Journal Of Fisheries Science, 2(3): 216-223.
TCMB (2010), http://www.tcmb. gov.tr/, (Erişim Tarihi: 25 Haziran 2010).
TEAE (2008), Ege Bölgesinde Su Ürünleri Avcılığı Yapan İşletmelerin Sosyo-Ekonomik Analizi, (Proje Çalışması), Ankara Üniversitesi Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi.
TKB (2010), http://www.tarim.gov.tr/ABTarim Muzakereleri,Ab_ Or-tak_Balikcilik.html (Erişim Tarihi:10 Mart 2010).
TKB (2010), http://www.tarim.gov.tr/Mevzuat,Mevzuat.html
TÜİK (2009), Ekonomik Göstergeler 2009/III, Türkiye İstatistik Kurumu Matbaası, Ankara.
ÜNAL, V. (2001), Foça Balıkçığının Sosyo-Ekonomik Analizi ve Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma, Doktora Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
YILDIZ, B., ELBEK, A., G. (2005), Türkiye'de ve AB Ülkelerindeki Su Ürünleri Politikaları ve Sektöre Yönelik Koruma Politikaları, E. Ü. Su Ürünleri Dergisi. Cilt 22, Sayı(1-2): 233-239.
http://www.4ssf.org/, 28.10.2010 tarihinde alıntılanmıştır.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com