You are here

GENÇ ÖLÜMÜ ÜZERİNE YAKILMIŞ AĞITLARDAN HAREKETLE ANADOLU KÜLTÜRÜNDE ÖLÜM VE GENÇ ÖLÜMÜ OLGUSU

DEATH AND THE DEATH OF THE YOUNG PEOPLE IN TURKISH CULTURE: MOURNING AND WAILING (AĞIT) IN TURKISH FOLKLORE

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Like death, birth is not only a natural reality but also a social and cultural fact. As one of the most important events of the life, a great number of beliefs, customs, tradition, ceremonies, rites, pattern behaviours, transactions have been grouped around death. The forms and contents of these beliefs, customs, tradition, ceremonies, rites, pattern behaviours connected with death may differ in terms of time, society and culture. Turkey has very rich folkloric traditions which have been kept alive for centuries. There is a special place of the folkloric traditions connected with death in Turkish culture. Such beliefs, customs, transactions, ceremonies and pattern behaviours which accumulated around the death are categorised under three groups: pre-death, during death and after death. Wailing is one of these traditions. Thesee can be defined as literary works sung with melodies which express the feelings of fright, anxiety, sorrow and mutiny in cases of natural disasters, deaths, illnesses and helplessness. Singing a wailing is called crying a wailing and the one crying a wailing is called "wailer. The main aim of this study is to make a content analysis of the wailing (ağıtlar) (especially the wailing cried on the death of the young people) in Anatolian Culture.
Abstract (Original Language): 
Doğum gibi ölüm de, hem doğal hem de toplumsal bir realitedir. Bu nedenle ölüm esnasında, ölünün defni sırasında ve ölen kişinin arkasından yapılan işlemler-etkinlikler toplumların kültüründe, özellikle de halk kültüründe oldukça önemli bir yer tutar. Ölüm konusundaki inançlar, değerler, gelenek-görenekler ve davranışlar, toplumlar arasında farklılık gösterdiği gibi, aynı toplumda da farklılıklar gösterebilmektedir. Ölüm olgusunun, diğer toplumlarda olduğu gibi, Türk halk kültüründe de ayrı bir yeri vardır. Çalışmada ağırlıklı olarak, araştırmacının Ankara-Kavaközü yöresinden derlemiş olduğu ağıtlara yer verilmiştir. Bunun yanı sıra sosyo-kültürel açıdan belli bir yeri olan ağıtlara da, sempozyum bildirisi sınırlarını zorlamadan yer verilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın temel hedefi, Anadolu ağıtlarından hareketle Türk kültüründe, genç ölümü olgusunu incelemektir. Bilindiği gibi, genç ölümü olgusunun, Türk kültüründe ayrı bir yeri vardır. Çünkü, Anadolu insanı yüzyıllardan beridir zor, bir o kadar da güzel bir coğrafyayı kendine vatan edinmiş olmanın bedelini milyonlarca gencinin yaşamıyla ödemiştir ve ödemektedir de. Çalışmada araştırma yöntemi olarak halkbilimin derleme tekniklerinin yanı sıra, sosyolojik açıdan da genel hatları ile içerik analizi tekniği (Gilbert, 1994: 287-306 & Arseven, 2001: 85-100) kullanıldı. İçerik çözümlemesi tekniği araştırmada, Kerlinger'in "araştırma yapan bir kişinin, diğer kişilerin ortaya koymuş oldukları iletişim materyallerini, belli ölçütlere göre ele alıp incelemesi" şeklindeki tanımlaması (Arseven, 2001: 86) çerçevesinde kullanıldı. Bu yönüyle çalışma yalnızca folklorik değil, aynı zamanda sosyolojik bir nitelik de taşımaktadır.
1-22

REFERENCES

References: 

ARSEVEN, A. (2001), Alan Araştırma Yöntemi, Ankara: Gündüz Yayıncılık.
ARSLAN,
D
. A. (2004), "Bir Ankara Köyü Araştırması: Köy Sosyolojisi'nin Bakış Açısından Ankara Kavaközü Köyü", Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 19.07.2004, http://insanbilimleri.com.
ARSLAN, D. A. (2003), "Bir Köy Sosyolojisi Çalışması: Kavaközü Köyü'nün Sosyo¬Ekonomik Yapısı ve Sorunları", Sosyal Bilimler Dergisi (Osmangazi Üniversitesi), Cilt: 4, Sayı: 1, ss. 1-26.
ARSLAN, D. A. (1992), Kalkınma Dönemecinde Kavaközü, Konya: Selçuk Üniversitesi (Lisans Tezi).
ARSLAN, D. A. (1991), "Kavaközü Köyü: Halk Bilimi Derleme Çalışması", Konya: Selçuk
Üniversitesi.
BALİ, M. (1997), Ağıtlar, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları. ESEN, A. Ş. (1997), Anadolu Ağıtları, İstanbul: İletişim Yayınları. GİLBERT, N. (1994), Researching Social Life, London: Sage.
KABACALI, A. (1997), Gül Yaprağın Döktü Bugün, İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları.
KEMAL, Y. (Haz. A. KABACALI) (2004), Sarı Defterdekiler, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com