The relation between neighboring, tolerance of diversity and life satisfaction, the importance of recreative activities for establishing and strengthening these relations
Journal Name:
- Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
The purpose of this study was to identify the relation between neighboring, Tolerance of Diversity and Life Satisfaction and to examine if recreative activities would be helpful for establishing and/or strengthening these relations. This was a descriptive study and sampling group consists of 197 males and 213 females, totally 410 volunteer participants who live in Antalya city centre. In this study, the items “Neighboring” and “Tolerance of Diversity” in Social Capital scales’ developed by Onxy and Bullen (2000) and Turkish adaptation by Ardahan (2012a) and Life Satisfaction (LS) Scale which was developed by Diener et al. (1985) have been used. As a result of this study; it was found that the participants have had medium level of neighboring, tolerance of diversity and LS. As neighboring increases, LS increases too. It can be claimed that recreational activities can beused for establishing and strengthening these relations.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bu çalışmanın amacı komşuluk, farklılığa hoşgörü ve yaşam doyumu (YD) arasındaki ilişkiyi sorgulamak ve ilişkiyi güçlendirmek için rekreasyonel aktivitelerin bir çözüm aracı olup olamayacağını sorgulamaktır. Bu çalışma tanımlayıcı araştırma modelinde yapılmıştır ve araştırma gurubu Antalya’da yaşayan ve araştırmaya gönüllü olarak katılmış 197 erkek ve 213 toplam 410 kişiden oluşmaktadır. Çalışmada Onyx ve Bullen (2000) tarafından geliştirilen ve Ardahan (2012a) tarafından Türkçe adaptasyonu yapılan Sosyal Sermaye Ölçeğinin “Komşulukla” ve “Farklılığa Hoşgörülü Olma” ile ilgili maddeleri ve Diener ve ark. (1985) tarafından geliştirilen YD Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre; katılımcılar orta düzeyde komşuluk, farklılığa hoşgörü ve YD düzeylerine sahiptirler. Komşuluk ilişkisi artıkça YD da artmaktadır. Tüm bu sonuçlarla ilişkili olarak rekreasyon aktiviteleri bireyler arasındakikomşuluk ilişkisini arttırmakta bir araç olarak kullanılabilecektir.
FULL TEXT (PDF):
- 1
1078-1090