You are here

Medya ve kültürel kimlik

Media and cultural identity

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
A society’s common cultural identity is the mainstay of a society’s definition. Socialization is the joining of the individual to the group activities, realizing the norms and to act in accordance with the exceptional behaviours. The most important factor to individual’s socializing is the structure of the society itself. The society, aspires, the individual who with the traditional behaviour go into to the socialization process into its ongoing social norms. Thus, the individual enters a learning process in which he/she acquires the essential knowledge. In a media based society the most common value judgement component is again media itself. The mass culture which is improving under the control of media is begun to produce as artificial, mono character and serial by the cultural industry which is also the producer and the protector of culture. Mass culture bombardment under the control of the cultural media separates, demolishes and alienates the public to their traditional culture. Social dissolution is shown itself by distorting or by eviscerating the common values, such as; traditions, customs and practices which make the society itself.
Abstract (Original Language): 
Toplumların ortak kültürel kimlikleri, toplum tanımının belkemiğidir. Toplumsallaşma, bireyin grup faaliyetlerine katılması, kendinden beklenen rolüne uygun davranış ve normlardan haberdar olmasıdır. Bireyin toplumsallaşmasında en önemli faktör, toplumsal yapının kendisidir. Toplum, geleneksel bir davranışla toplumsallaşma sürecine girmiş bireyi uygulana gelen toplumsal kuralların içine çeker. Böylece birey, öğrenmesi gerekenleri, öğrenme şartları oluşmuş bir ortamda öğrenme sürecine girer. Bireylerin yoğun olarak medyanın etkisinde olduğu bir toplumda, en yaygın kabul gören değerlerin belirleyicisi medyadır. Medyanın denetiminde gelişen kitle kültürü, kültürün üreticisi ve koruyucusu olan toplumun denetiminden çıkmış ve tamamen ticari amaçlı olarak kültür endüstrisi tarafından yapay, tek tip ve seri olarak üretilmeye başlanmıştır. Medyanın temel taşıyıcılığını üstlendiği kitle kültürü bombardımanı, toplumu ayrıştırıp parçalamakta ve kendi geleneksel kültürüne yabancılaştırmaktadır. Toplumsal çözülme, bireyleri birbirine bağlayan ortak değerlerin -törelerin, geleneklerin, göreneklerin çarpıtılması ya da aşırı abartılarak eğlencelik hale getirilmesi- erozyona uğraması, içinin boşaltılması ile kendini göstermektedir.
1-14

REFERENCES

References: 

Alkan, Türker (1989), Siyasal Bilinç Ve Toplumsal değişim, Ankara: Gündoğan Yayınları.
Baldini, Massimo (2000), İletişim Tarihi, İstanbul: Avcıol Basım Yayın.
Briggs, Asa, vd. (2004), Medyanın Toplumsal Tarihi, İstanbul: İzdüşüm Yayınları.
Erdoğan, İrfan (2002a), İletişimi Anlamak, Ankara: Erk Yayınları.
Erdoğan, İrfan vd. (2002b), Öteki Kuram, Ankara: Erk Yayınları.
Güleç, Cengiz (1992), Türkiye’de kültürel Kimlik Krizi, Ankara: Verso Yayıncılık.
Güneş, Sadık (2001), “ Modern Kitle Toplumunda Medya Kültür İlişkisi”, Medya ve Kültür, Ankara: Vadi Yayınları, s.127-128.
Mora, N. (2008). Medya ve kültürel kimlik. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi [Bağlantıda]. 5:1. Erişim:
http://www.insanbilimleri.com
14
Güneş, Sadık (2006), “Kitle Kültürü Demokrasi ve Medya”, Enformasyon Toplumunun Putları, Ankara: Hece Yayıncılık, s.127.
Güvenç, Bozkurt (1996), Kültür ve Demokrasi, Ankara: Gündoğan Yayınları.
Işık, Metin (2002), Kitle İletişim Teorilerine Giriş, Eğitim Kitapevi Yayınları.
Kahraman, Hasan Bülent (2002), “Postmodern Dönemde Gerçeğin Dönüşümü, Medya Ve Popüler Kültür”, Postmodernite İle Modernite Arasında Türkiye, İstanbul: Everest Yayınları, S. 191.
Larrain, Jorge (1995), İdeoloji ve Kültürel Kimlik, İstanbul: Sarmal Yayınevi.
Nalçaoğlu, Halil (2003), “Medya ve toplum İlişkisini Anlamak Üzere Bir çerçeve”, Sevda Alankuş (Der.), Medya ve Toplum, İstanbul: IPS İletişim Vakfı Yayınları, s. 44.
Özdemir Sadi (1998), Medya Emperyalizmi ve Küreselleşme, İstanbul: Timaş Yayınları.
Robertson, Roland (1999), Küreselleşme, Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
Sözen, Edibe (1999), “kimlikleri inşası”, Demir Kafesten Plastiğe Kimliklerimiz, İstanbul: Birey Yayıncılık.
Schiller, Herbert (1993), Zihin Yönlendirenler, İstanbul: Pınar Yayınları.
Swingewood, Alan (1996), Kitle Kültürü Efsanesi, Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
Tomlinson, John (2004), Küreselleşme ve Kültür, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com