You are here

Medya, toplum ve haber kaynağı olarak sembolik seçkinler

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Throughout the history mankind both effected to and was affected by the environment that surrounds him. Homo Sapiens approximately 30.000–50.000 years have been living on earth. However the first written documentary we have dates back to 6.000 years ago. Human history had three great revolutionary processes up to now; those are the inventions of writing, printing and electric. Communication provides a great heap forward manhood to make the improvement of it both as the cause and the effect. Information age can be defined as the production, searching and evaluation of the knowledge and serve this knowledge to the masses by means of media. The improvement of the societies can be possible by gaining the right and unbiased knowledge, thus media has the big responsibility. In media, news has two structures as thematic and schematic. Editors who are called “threshold keeper” constitutes the news’ schematic structure and those form the thematic structure of the news’ are the source of the news or the actors of the news. They are separated from one other into two as discourse elites and discourse fallen. The discourse fallers are only in media when they are offender or victim. On the other hand the powerful discourse elites draw the frame of the events that takes place in media and continue to maintain social control over the society. The symbolic elites, as Bourdieu calls them, that includes, academicians, authors, artists, directors and journalists collaborate with the powerful statue to maintain their luxuries life and for not to loose what they have got at hand. Hence this part serves for the maintenance of the reproduction of the present production affairs
Abstract (Original Language): 
İnsan, insan olurken çevreden etkilenmiş ve kendisi de çevresini etkilemiştir. Homo Sapiens, yaklaşık 30 000 – 50 000 yıldır yeryüzünde yaşamaktadır. Buna karşılık elimize geçen ilk yazılı belgeler 6000 yıl öncesine aittir. İnsanlık tarihi günümüze kadar üç büyük devrim geçirmiştir. Bunlar; yazının bulunması, matbaanın bulunması ve elektrik ve elektroniğin insan yaşamına girmesi süreçleridir. İletişim, insanlığın gelişmesinin hem nedeni hem de sonucu olarak büyük hamleler yapmasını sağlamıştır. Bilgi çağı, bilginin üretilmesi, araştırılması, değerlendirilmesi ve medya kanalı ile topluma duyurularak hizmete sunulması olarak tanımlanabilir. Toplumların ilerlemesi, doğru ve tarafsız bilgi edinmeleri ile mümkün olabilir. Bu nedenle medyaya büyük sorumluluk düşmektedir. Medyada haberin tematik ve şematik olmak üzere iki kademeli yapısı vardır. Haberin şematik yapısını oluşturan, “eşik bekçileri” olarak adlandırılan editörlerdir. Haberin tematik yapısını oluşturan, haber kaynağı ya da haber aktörleridir. Bunlar, söylem seçkinleri ve söylem düşkünleri olarak ikiye ayrılırlar. Söylem düşkünleri medyada ancak fail ya da mağdur olduklarında yer alırlar. Gücü/iktidarı elinde bulunduran söylem seçkinleri ise, medyada yer alan olay, olgu ve fikirlerin çerçevesini çizerek, iktidarın söylem yoluyla toplumsal denetim ve uygulamasını sürdürürler. Bourdieu’nün “sembolik seçkinler” olarak tanımladığı, akademisyenler, yazarlar, sanatçılar, yönetmenler, gazeteciler, sahip oldukları yaşam standartlarını kaybetmemek ve konumlarını tehlikeye atmamak için gücün ve iktidarın hizmetinde statükonun devamı için işbirliği yaparlar. Böylece bu kesim, sınıflı toplumlarda mevcut üretim ilişkilerinin yeniden üretilmesine hizmet ederler.
1-25

REFERENCES

References: 

Anık, C. (2000), Siyasal İkna, Ankara, Vadi Yayınları.
Arslan, A. (2003), “Eşitsizliğin Teorik Temelleri: Elit Teorisi”, Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 2, http://kosbed.kou.edu.tr/sayi6/arslan.pdf (26.07.2007).
Baldini, M. (2000), İletişim Tarihi, İstanbul, Avcıol Basım Yayın.
Barbier, F. ve Lavenir, C. B. (2001), Medya Tarihi, İstanbul, Okuyanus Yayınları.
Bektaş, A. (2002), Siyasal Propaganda, İstanbul, Bağlam Yayınları.
Bennett, W. L. (2000), Politik İllüzyon ve Medya, İstanbul, Nehir Yayınları.
Bourdieu, P. (2000), Televizyon Üzerine, İstanbul, Yapı Kredi yayınları.
Bottomore, T. B. (1990), Seçkinler Toplumu, Ankara, Gündoğan Yayınları.
Briggs, A.ve Burke, P. (2004), Medyanın Toplumsal Tarihi, İstanbul, İzdüşüm Yayınları.
Bajohr , W. “Medya ve Demokrasi”,
http://www.konrad.org.tr/Medya%20Mercek/20bajohr.pdf (02.08.2007).
Chomsky, N. ve Herman, E. S. (1999), Medya Halka Nasıl Evet Dedirtir, İstanbul, Minerva Yayınları.
Freire, P. (1995), Ezilenlerin Pedagojisi, İstanbul, Ayrıntı Yayınları.
Herman, E. S. (2004), “Kelime Hileleri ve Propaganda”, Chomsky, N. vd. Medyanın Kamuoyu İmalatı, İstanbul, Chiviyazıları Yayınevi.
Işık, M. (2002), Kitle İletişim Sistemleri, Konya, Eğitim Kitabevi.
Mora, N. (2008). Medya, toplum ve haber kaynağı olarak sembolik seçkinler. Uluslararası İnsan Bilimleri
Dergisi [Bağlantıda]. 5:1. Erişim: http://www.insanbilimleri.com
25
Jeanneney, J. N. (1998), Medya Tarihi, İstanbul, Yapı Kredi Yayınları.
Kaya, A. R. (1985), Kitle İletişim Sistemleri, Ankara, Teori Yayınları.
Milliyet, (1991), Bilim ve Teknoloji Ansiklopedisi, İstanbul, Milliyet Yayınları.
Milliyet, (1994), Tematik Ansiklopedi, İstanbul, Milliyet Yayınları.
Mills, C. W. (1974), İktidar Seçkinleri, Ankara, Bilgi Yayınevi.
Pareto, V. (2005), Seçkinlerin Yükselişi ve Düşüşü, Ankara, Doğu Batı Yayınları.
Ong, J. W. (1995), Sözlü ve Yazılı Kültür, İstanbul, Metis Yayınları.
Rigel, N. (2000), Haber, İstanbul, Der Yayınları. Schiller, H. (1993), Zihin Yönlendirenler, İstanbul, Pınar Yayınları.
Sözen, E. (1999), Söylem, İstanbul, Paradigma Yayınları.
Vural, S. (1994), Kitle İletişiminde Denetim Stratejileri, Ankara, Özışık Matbaacılık.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com