You are here

Doğudan Batıdan: Bir kültür öğesi olan “Türk Atasözleri’nin “Yönetim Paradigmaları” açısından incelenmesi

From the East from the West: An Analysis of Turkish Proverbs as an Instrument of Culture and Management Paradigms

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Culture, by virtue of its values, is a dynamic element that direct business life. Proverbs are of cultural values. Although the proverbs have not any binding force, it is possible to mention their leading roles. Management paradigms, on the other hand, are also dynamics that lead the business life. Therefore, it is clear that the two are elements of business life that lead productivity. This study aims to analyze the relationships and the contents of the two.
Abstract (Original Language): 
Kültür, içerdiği değerler sayesinde iş yaşamına yön veren dinamik bir unsurdur. Bu değerlerden birisi de atasözleridir. Bu bağlamda, atasözlerinin bir yaptırım gücü olmasa da iş yaşamına ışık tutan rolünden bahsetmek mümkündür. Öte yandan, iş yaşamına yön veren dinamiklerden bir diğeri de, yönetim paradigmalarıdır. Her iki olgu da, iş yaşamının verimli bir şekilde yürütülmesini sağlayacak unsurlardır. Bu çalışma, geçmişin birikimini içeren atasözleri ile modern zamanların birikimi olan yönetim paradigmaları arasındaki ilişkiyi ve içerik benzerliğini ortaya koymayı hedeflemektedir.
1-29

REFERENCES

References: 

ACAROĞLU, Türker (1993), Türk Atasözleri, İletişim Yayınları, İstanbul.
AKSOY, Ömer A. (1984), Atasözleri Sözlüğü, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara.
AKTAN,C.Coşkun,(2007),http://www.canaktan.org/yonetim/yonetim-teorileri/tarihselbakis.htm
ALTUN, M., (2004), Türk Atasözleri Üzerine Sentaktik Bir İnceleme, Akademik Araştırmalar Dergisi, Mayıs-Temmuz, sayı 21, s.79-91.
ALTUNIŞIK, R; Coşkun, R; Yıldırım, E; Bayraktaroğlu, S. (2004), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Sakarya Kitabevi, Sakarya.
AY, C (2005), “İşletmelerde Etiksel Karar Almada Kültürün Rolü”, Yönetim ve Ekonomi, 12/2, Ss: 32-51.
AYTAÇ, S. (2001),"Yönetim Yaklaşımlarında Paradigma Değişimi", Bilgi ve Toplum Der, 3.
DUYMAZ, A. (1998), Balıkesir'den Derlenen Atasözleri Üzerine Bir Değerlendirme, Balıkesir Kültür Araştırmaları Sempozyumu, 31 Mayıs-02 Haziran, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir, http://w3.balikesir.edu.tr/~aduymaz/atasozu.htm.
CHRISTIE, P., Maria, Kwon, Ik-Whon, Stoeberl, A. Philip, Baumhart, Raymond; A (2003), Cross Cultural Comparison of Ethical Attitudes of Business Managers: India, Korea and The United States, Journal of Business Ethics, 46, Pp; 263-287
ERDEM, F. (1996), İşletme Kültürü, Fredeirch Naumann Vakfı Yay., Ankara,
FORD, R.C., and Rıchardson, W.D. (1994), Ethical Decision Making: A Review Of The Empirical Literature , Journal of Business Ethics, 13, Pp. 205-221.
HOFSTEDE,G. (1980), Culture Consequences: International Differences in Work Related Values, Sage Publ., California.
KANUNGO, R.N.; Aycan, Z.; Mendonca, M.; Yu, K., Deller, J. and Stahl, G. ve Khursid, A. (2000). Impact Of Culture On Human Resource Management Practices: A Ten Country Comparison. Applied Psychology: An International Review, 49-1, Pp:192-220.
KOÇEL, Tamer (1996), “İşletme Yönetimi İle İlgili Son Gelişmeler ve Çalışanlar İçin Anlamı”, MESS, Mercek Dergisi, Temmuz.
MEGGİNSON, L.C. and McCann, E.C. (1965), “Applicability of Management, Principles in Underdeveloped Economicies”, International Handbook of Management, New York. NEGANDHİ, R. A and Estrafen, B, (1968), “A Research Model To Determine The Applicability of American Management Know-How ın Differing Cultures and Environments Comparatıve Management and Marketıng, Der: J.Boddewyn, Scoot-Foresmen Comp, Illionis, s.68’den aktaran Erdoğan, İlhan (1991), İşletmelerde Davranış, İ.Ü.İ.F. Yay.,İstanbul.
Morgan, G. (1998), Yönetim ve Örgüt Teorilerinde Metafor, MESS Yay., İstanbul.
OY, A. (1972), Tarih Boyunca Türk Atasözleri, İstanbul
ŞİŞMAN, M. (2002). Örgütler ve Kültürler. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
http://www.showtvnet.com/kadin/aktivite/baskadunyalar/index.shtml
TAŞTAN, S. (2006), Kültürlerarası Farklılıklar, Yönetim ve İnsan Kaynakları Yönetimine Etkisi, Http://Www.İkademi.Com/Uluslararasi-İnsan-Kaynaklari-Yonetimi/917.
UÇKUN,R.K.(2005), Afyonkarahisar Bilmeceleri, Atasözleri ve Deyimler, http://www.haber.aku.edu.tr/115-122.pdf.
EVANS, W.A. K.C.Hau ve Sculli, (2001), Yönetim Stilleri, Yönetim Şekillerinin Çapraz Kültürel Karşılaştırması, http://www.turkforum.net/showthread.php?t=391643
Akın, A. (2008). Doğudan Batıdan: Bir kültür öğesi olan “Türk Atasözleri’nin “Yönetim Paradigmaları”
açısından incelenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi [Bağlantıda]. 5:2. Erişim:
http://www.insanbilimleri.com
29
WASTİ, A. (1995), Kültürel Farklılaşmanın Örgütsel Yapı ve Davranışa Etkileri, Karşılaştırmalı Bir Araştırma, ODTÜ Gelişim Dergisi, 24.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com