You are here

Y 81 YAZITI ÜZERİNDE OKUMA VE ANLAMLANDIRMA ÖNERİSİ YA DA ESKİ TÜRKLERDE ARMAĞAN ETME, HEDİYELEŞMENİN BİR TÜRÜ

READING AND INTERPRETATION PROPOSAL ON THE INSCRIPTION Y 81 OR A TYPE OF GIFT AND PRESENTS ON THE OLD TURKS

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In this article, by considering the inscription on the gold tankard Y-81 from the Yenisey inscriptions is proposed on to read and make sense of. End of study understood that some of the words of epigraph, which is the subject for research and study read or misunderstood wrongbefore. Andhavebeensuggestedconsideredsuitableexplanationsandreadings. Forexample, theword »õlgb havebeenread as beglük andreviewed as principality, belongingto bey. But end of ourstudywasstatedthatthiswordread as begilük and interpreted as gifts and donations greater than their which given to ordinary people by the nobles and riches for an objects and haunting presented to them.
Abstract (Original Language): 
Bu makalede Yenisey yazıtlarından altın maşrapa üzerindeki Y 81 yazıtı ele alınarak üzerinde okuma ve anlamlandırma önerisi yapılmıştır. Çalışma sonucunda araştırma ve incelemeye konu olan yazıttaki bazı kelimelerin daha önce yanlış okunduğu ya da yanlış anlaşıldığı tespit edilerek uygun olduğu düşünülen okunuşlar ve anlamlandırmalar ileri sürülmüştür. Örneğin, bugüne kadar beglük şeklinde okunarak beylik, beye ait şeklinde anlamlandırılan »õlgb kelimesinin begilük şeklinde okunarak yöneticilerin, zenginlerin kendilerine sunulan bir eşya, av karşığında zanaatkârlara, sıradan kimselere verdikleri daha büyük armağan ve bağışı karşıladığı görüşü ileri sürülmüştür.
FULL TEXT (PDF): 
36-41

REFERENCES

References: 

ALYILMAZ, C. (2005). Orhun Yazıtlarının Bugünkü Durumu. Ankara: Kurmay Yayınları AKMATALİEV, A. vd. (2003). Kaada-Salttar, Ak Batalar. Bişkek. BOROVKOV, A. K. (1963). YeniseyskiyeNadpisiNaSosudah, Tyurkologiçeskiyeİssledovaniya, Moskova-Leningrad, s. 190-196. EVTYUHOVA, L. A. (1948). ArheologiçeskiyePamyatnikiYeniseyskihKırgızov (Hakasov). Abakan. KİSELEV, S. V. (1951). DrevnyayaİstoriyaYujnoySibirii. Moskova-Leningrad. TEKIN, T. (2003).Orhon Türkçesi Grameri (2. basım).İstanbul. TEKIN, T. (2008).Orhon Yazıtları (3. basım).Ankara. USEEV, N. (2011). YeniseyCazmaEstelikteri I: Leksikası cana Tekstter (Yenisey Yazıtları I: Söz Varlığı ve Metinler). Bişkek: Kırgız Millî Bilimler Akademisi Dil ve Edebiyat Enstitüsü ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi. VASİLYEV, D. D. (1983). KorpusTyurkskihRuniçeskihPamyatnikovBasseynaYeniseya. Leningrad. YUDAHİN, K. K. (1985). Kirgizsko-RusskiySlovar’. I. kitap, Frunze.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com