You are here

BERDİ KERBABAYEV’İN “ÖTEN GÜNLER” ADLI ESERİNDE TÜRKMEN TOPLUMUNA YÖNELİK SOSYOLOJİK BİR ÇÖZÜMLEME

A SOCIOLOGICAL ANALYSIS OF TURKMEN SOCIETY IN BERDİ KERBABAYEV’S “ÖTEN GÜNLER”

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Berdi Kerbabayev (1894-1974), sosyalist dönem Türkmen edebiyatında nazım ve nesir türlerinde eserler kaleme alan önemli isimlerden biridir. O; şiir, hikâye, inceleme ve roman türlerinde birçok eser verir ve eserlerinden bazıları yaşadığı dönem için ilk numuneler kabul edilir. Örneğin yazar, 1940’ta “Aygıtlı Edim” adlı yapıtıyla ilk sosyalist gerçekçi eseri, 1974’te “Öten Günler” ile de ilk otobiyografik romanı vücuda getirmiştir. Öten Günler, yazarın yaşlılık devrinde kaleme aldığı bir eseri olmasının yanı sıra son romanı ve yapıtıdır. Bu eserde Kerbabayev, doğumu 1894’ten diğer bir deyişle çocukluğundan 1925 yılına kadar yaşadığı devri konu edinir. 1894-1925 yılları arasında yazarın başından geçen hadiseler (mesela doğduğu coğrafya, ailesi ve eğitimi) ve tanık olduğu vakalar, ustaca bir anlatımla başkahraman Mırat üzerinden aktarılır. Öten Günler, 1894-1925 yılları arasında özellikle eğitim, bozulan dinî müesseseler, siyasal yapı ve toplumda yaşanan kültürel değişimi beyan eden bir edebî vesikadır. Bu incelemede, Kerbabayev’in gözünden Öten Günler romanında verilen Türkmen halkına ait bilgiler, sosyolojik olarak 1. Kültürel Yapı, 2. Dinî Yapı, 3. Ekonomik Yapı ve 4. Siyasal Yapı başlıkları altında incelenerek, büyük değişimlerin yaşandığı devre ayna tutan ve çağın tanığı eserin toplumsal arka planı ortaya konacaktır. period while the information on Turkmen people given through Kerbabayev’s eyes in Öten Günler is sociologically examined under these titles: 1. Cultural Structure, 2. Religious Structure, 3. Economic Structure, and 4. Political Structure.
Abstract (Original Language): 
Berdi Kerbabayev (1894-1974), sosyalist dönem Türkmen edebiyatında nazım ve nesir türlerinde eserler kaleme alan önemli isimlerden biridir. O; şiir, hikâye, inceleme ve roman türlerinde birçok eser verir ve eserlerinden bazıları yaşadığı dönem için ilk numuneler kabul edilir. Örneğin yazar, 1940’ta “Aygıtlı Edim” adlı yapıtıyla ilk sosyalist gerçekçi eseri, 1974’te “Öten Günler” ile de ilk otobiyografik romanı vücuda getirmiştir. Öten Günler, yazarın yaşlılık devrinde kaleme aldığı bir eseri olmasının yanı sıra son romanı ve yapıtıdır. Bu eserde Kerbabayev, doğumu 1894’ten diğer bir deyişle çocukluğundan 1925 yılına kadar yaşadığı devri konu edinir. 1894-1925 yılları arasında yazarın başından geçen hadiseler (mesela doğduğu coğrafya, ailesi ve eğitimi) ve tanık olduğu vakalar, ustaca bir anlatımla başkahraman Mırat üzerinden aktarılır. Öten Günler, 1894-1925 yılları arasında özellikle eğitim, bozulan dinî müesseseler, siyasal yapı ve toplumda yaşanan kültürel değişimi beyan eden bir edebî vesikadır. Bu incelemede, Kerbabayev’in gözünden Öten Günler romanında verilen Türkmen halkına ait bilgiler, sosyolojik olarak 1. Kültürel Yapı, 2. Dinî Yapı, 3. Ekonomik Yapı ve 4. Siyasal Yapı başlıkları altında incelenerek, büyük değişimlerin yaşandığı devre ayna tutan ve çağın tanığı eserin toplumsal arka planı ortaya konacaktır.
83
95

REFERENCES

References: 

ABDULLAYEV, V. vd. (1980). Özbek Edebiyeti Tarihi, “Sadriddin Ayniy”. 5. Tom, Toshkent: ÖzSSR Fen Neş., s. 403-413.
ATAMEMMEDOV, N. V. (1992). Türkmen Hanları ve Serdarları. Aşgabat: Ilımlar Neş.
FİTRAT, A. (2000). Tanlangan Asarlar I Jild. Toshkent: Ma’naviyat Nas.
GÖKÇİMEN, A. (2011). Başlangıçtan Bağımsızlığa Kadar Türkmen Romanı. Erzurum: Fenomen Yay.
HAYİT, B. (1997). Basmacılar Türkistan Millȋ Mücadele Tarihi. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yay.
KERBABAYEV, B. (1988). Öten Günler. Aşgabat: Magarıf Neş.
MUHAMMETBERDİYEV, K. B. ve ORAZGILICOV, Y. (1997). Türkmenistanın Tarıhından Materiallar. Aşgabat: Ruh Neş.
NEPESOV, T. (1988). “Öten Günler Romanının Döreyiş Tarıhından”, Öten Günler. Aşgabat: Magarıf Neş., s. 208-236.
ÖZKAN, F. (1994). Abdullah Tukay’ın Şiirleri, İnceleme-Metin-Aktarma. Ankara: Türk Kültürünü Araştırma Ens. Yay.
RESULZADE, M. E. (1984). Azerbaycan Kültür Gelenekleri ve Çağdaş Azerbaycan Edebiyatı. Ankara: Azerbaycan Kültür Derneği Yay.
SARAY, M. (1999). Yeni Türk Cumhuriyetleri Tarihi. Ankara: TTK Yay.
SARIKAYA, Y. (2006). Sovyet Devri Türkmen Yazarı Berdi Kerbabayev ve Äygıtlı Edim Romanı. Bilig, 38, 1-14.
TANRIBERDİYEV, H. (1966). Berdi Kerbabayev Söz Ussadı. Aşgabat: Türkmenistan Neş.
TANRIBERDİYEV, H. (1982). Türkmen Edebiyatının Kervenbaşısı, Aşgabat: Türkmenistan Neş.
TUKAY, G. (2011). Eserler Tom I. Kazan: Tataristan Kitap Neş.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com