You are here

İZ ROMANINDAKİ HALK EDEBİYATI UNSURLARI ÜZERİNE

On Folk Literature Elemants in Novel İz

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
İz, a novel by Abdurrahim Otkur, is one of the successful novels which raised repercussions in Uygur society in the 1980s. One of the important reasons lying behind the success of this novel is the folkloric elements it includes. The writer smartly used the folkloric elements, usually folk literature elements in his work. Thereby people can find the traces of their own ways of thinking, beliefs, customs, traditions and psychology in this novel. This situation made the novel İz to be so fond of and to become popular among Uyghur people. In this paper especially the folk literature elements in this novel will be analyzed.
Abstract (Original Language): 
Abdurrahim Ötkür’ün İz romanı 1980’li yıllarda Uygur toplumunda büyük yankı uyandıran başarılı romanlardan biridir. Romanın başarısının önemli nedenlerinden biri bünyesinde barındırdığı folklorik unsurlardır. Yazar romanda folklorik unsurlardan ustalıkla yararlanmıştır. Dolayısıyla halk romanda kendi düşünce tarzını, inançlarını, örf âdetlerini, geleneklerini ve psikolojisini bulabilmiştir. Bu durum romanın halk arasında çok sevilmesini, tutulmasını sağlamıştır. Bu makalede daha çok romandaki halk edebiyatı unsurları incelenecektir.
10
32

REFERENCES

References: 

AY, Özgür (2007), “Abdurrahim Ötkür ve ‘İz’ Romanı”, Turkish Studies / Türkoloji Araştırmaları, 2/2, 54-72.
AY, Özgür (2007), Abdurahim Ötkür’ün “İz” Romanı (İncelem-Metin-Aktarma-Dizin), Basılmamış Doktora Tezi, İzmir: Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dünyası Araştırmaları Anabilim Dalı Türk Dili ve Lehçeleri Bölümü.
BEYDİLLİ, Celal (2005), Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük, Ankara: Yurt Kitap-Yayınları.
ÇENGEL KASAPOĞLU, Hülya (1994), Abdurrahim Ötkür’ün Şiirleri İnceleme-Metin-Aktarma, Ankara: Gazi Üniversitesi.
ÇENGEL KASAPOĞLU, Hülya (2000), Abdurahim Ötkür Şiirleri (1-2. Cilt), Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
9 “Kakkuk ile Zeynep” destanına göre, Kakkuk ile Zeynep birbirlerine aşık iki kuştur. Ormanda yuva kurabilmeleri için bir büyük nehri geçmeleri gerekmektedir. Nehri geçmek için karınlarını doyurup güç kazanmaya htiyaçları vardır. Bunun için yem ararlarken birbirlerini kaybederler. Zeynep rengârenk süslerle bezenmiş kurbağa prensi görünce Kakkuk’tan soğur ancak kurbağa Zeynep’in Kakkuk’a ihanet ettiğini anlayınca ondan vazgeçer. Kakkuk karnını doyurduktan sonra nehri geçer ve Zeynep’in gelmesini beklemeye başlar. Kakkuk’a ihanet ettiğine çok pişman olan Zeynep nehri geçmeye cesaret edemeyince bir başka kuşla birlikte yaşamaya başlar. Ancak Kakkuk’un aşkıyla yanıp tutuşmaya “Kakkuk, Kakkuk” diye ötmeye devam eder. bkz. Göroğli 1994: 454-466.
İz Romanındaki Halk Edebiyatı Unsurları Üzerine 32
ERSÖZ, Derya (2014), “Marksist Eleştiri Yöntemine Göre İz Romanının Kişi Kadrosu Üzerine Bir İnceleme”, Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, 2014/4, 25-36.
ERSÖZ, Derya (2014), Abdurehim Ötkür’ün İz Romanının Şahıs Kadrosu Üzerinde Karşılaştırmalı Bir İnceleme, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir: Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dünyası Araştırmaları Anabilim Dalı Türk Dünyası Edebiyatı Bölümü.
İNAN, Abdülkadir (1991), Makaleler ve İncelemeler, II, Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
İSMAİL, Osman (1998), Xelq Eğiz Edebiyatı Heqqide Umumiy Bayan, Ürümçi: Şincang Xelq Neşriyati.
JARRING, Gunnar (1997), Uyğur Xelq Edebiyati Cevherliri, Beyjing: Milletler Neşriyati.
KAŞGARLI, Sultan Mahmut (1998), Çağdaş Uygur Türklerinin Edebiyatı, Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.
Nozugum (2006), Ürümçi: Şincang Xelq Neşriyati.
ÖZTOPÇU, Kurtuluş (1992), Uygur Atasözleri ve Deyimleri, İstanbul: Doğu Türkistan Vakfı Yayınları.
RAHMAN, Abdukerim (1996), Uygur Folkloru, çev. Soner Yalçın - Erkin Emet, Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.
SADIK, Mehemmetcan (1995), Uygur Helk Eğiz Edebiyatı Hekkide, Ürümçi: Şincang Xelq Neşriyati.
TANRIDAĞLI, Gülzade (1996), “Uygur Romancılığında A. Ötkür’ün Yeri”, Doğu Türkistan Çağdaş Uygur Edebiyatında Milli Mücadele Sempozyumu, Ankara: Türk Yurdu Yayınları.
TANRIDAĞLI, Gülzade (1998), “Uygur Edebiyatında Roman”, Türk Dünyası Dil ve Edebiyatı Dergisi, 5, Ankara: Türk Dil Kurumu.
TANRIDAĞLI, Gülzade (1999), Çağdaş Uygur Romanı: 20. Yüzyıl, Basılmamış Doktora Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
TARIM, Osman İsmail (2006), Uyğur Séhirlik Çöçekliri Heqqide Tetqiqat (Uygur Sihirli Masalları Üzerine Araştırma), Ürümçi: Şincang Universitéti Neşriyatı.
Uygur Xelq Qoşaqliri 5 (2006), Ürümçi: Şincang Xelq Neşriyati.
ZUNUN, Mehemmet; Abdukerim RAHMAN (1982), Uygur Helk Eğiz Edebiyatining Asasliri, Ürümçi: Şincang Xelq Neşriyati.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com