RESTORATION AND TREAT METHODS OF CORRUPTED MANUSCRIPTS
Journal Name:
- Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
After the discovery of writing, the hard work of preserving documents and their various art forms, and the work of book conservation began to leave their produce, that were seek in some kind box and bag, for new genaration. But in truth, on the subject of document conservation and restoration, the first organized work occurred because of the Vatican Church Library's Cardinal Franz Ehrle, in the 19th century. Beginning with the 20th century however, in order to establish precautionary measures of book conservation, scientists began doing research on subjects including: air pollution, the effects of acid and other impure elements in paper, the foxing of paper, insect and fungus destruction, fumigation's effects on paper, climate, humidity and other environmental conditions.
The restoration work for manuscripts, which are corrupted because of various reasons, begins with a preliminary investigation and documentation process.After documentation, manuscripts are cleaned, repaired, and their missing parts are filled in. Finally, all the conservation work, from the beginning of conservation to final operations, are being recorded both by visual and oral methods. As the conservation process of a single manuscript is completed, it is also informative about the conservation process and its stages for people who are to use the manuscript afterward.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Yazının icadından sonra üretilen, yazılı belge ve eserlerin daha sonraki kuşaklara da bırakılabilmesi için bitkilerin suyu ile yıkanması ve çeşitli kutular veya torbalar içerisinde saklanması ile ilk koruma çalışmaları da başlamıştır. Fakat gerçek anlamda kitap konservasyonu ve restorasyonu konusundaki organize ilk girişim Vatikan Kütüphanesi kardinali Franz Ehrle tarafından 19. yüzyılda yapılmıştır. 20. yüzyıldan itibaren ise bilim adamları kitap konservasyonu ile ilgili önleyici tedbirleri tespit etmek için; hava kirliliği, asit ve diğer safsızlıkların kâğıda olan etkisi, kâğıdın sararması, böcek ve mantar tahribatı, iklim, nem ve diğer çevre şartlarıyla fümigasyonların kâğıda olan etkisi gibi konularda araştırmalar yapmaya başlamışlardır.
Çeşitli sebeplerden dolayı tahrip olup, onarım/tedavi maksadıyla koruma (konservasyon) merkezlerine getirilen yazma kitapların onarım çalışması, ön inceleme ve belgeleme çalışmalarıyla başlar. Belgeleme işlemlerinden sonra eserler, temizleme, onarım, tedavi ve bütünleme gibi, oluşmuş olan hasarın niteliğine göre, çeşitli işlemlerden geçirilirler. Son olarak eserin, koruma uygulamaları süresince görmüş olduğu işlemlerin yazılı ve görsel kayıtları tutulur. Böylece eserin koruma işlemleri (konservasyonu) tamamlanmış olurken eserden daha sonra faydalanacak kişilere de eserin görmüş olduğu tüm koruma işlem aşamaları hakkında bilgilenme şansı verilmiş olur.
FULL TEXT (PDF):
- 1
65-87