You are here

ÜNİVERSİTE-TOPLUM BÜTÜNLEŞMESİ: TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI DERSİ: PROJELER, KAZANIMLAR VE SORUNLAR (BOLU ÖRNEĞİ)

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The purpose of this study was to increase pre-service teachers’ sensitivity to social problems and determine learnings and problems with the help of community service course which aimed to help people or groups from different social, cultural and physical conditions. This study is a qualitative study. Participants included 45 preservice teachers whom 14 were female and 31 were male. Participants were 4th grade year students at AIBU, Physical Education and Teaching Department.Participants were formed as groups. There were 7 groups with each group was included 4 or 7 students. Preservice teachers carried out their projects at least 4 hours a day during 10 to 14 weeks. Data were collected by using preservice teachers reports during this project. Their reports were gathered and themes were created. Then frequencies and percentages were formed from these themes. At the end of the semester, preservice teachers finished 7 projects which 2 at elemantary public schools, 2 at psychiatric rehabilitation service, 1 at physical rehabilitation service, 1 at jail and 1 at different institution. As a result of this study 7 projects were applied total 224 people (58 people from jail, 79 students at elemantary public schools, 41 civil servant and 45 psychiatric patients) were benefited from this project. According to preservice teachers, community service course taught them how to cooperate with each other and solve problems. Their biggest problem was to cancel or delayed their activities according to weather conditions. Because institutions could not supply them activitiy room during their staying. As a result of this study, ıt can be said that community service course was effective for preservice teachers to gain the desired goals.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırmanın amacı Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümlerinin son sınıflarında okutulan Topluma Hizmet Uygulamaları (THU) dersi ile öğretmen adaylarının sosyal problemlere karşı duyarlılıklarını artırarak farklı sosyal, kültürel ve fiziksel problemler içinde bulunan kişi ve gruplara verdikleri hizmetler yoluyla elde ettikleri kazanım ve karşılaştıkları problemleri tespit etmektir. Bu araştırma nitel bir araştırmadır. Çalışmaya 2010-2011 öğretim yılı güz döneminde AİBÜ Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü dördüncü sınıf öğrencileri (14 kız, 31 erkek) katılmıştır. Çalışmaya katılan öğrenciler 4-8 kişiden oluşan 7 grup oluşturmuş ve 10-14 hafta boyunca haftada en az 4 saat uygulamalı olarak dönem başında belirlenen projeleri yürütmüşlerdir. Araştırmada veri toplamak için öğrencilerin dönem içinde ve sonunda ders ile ilgili hazırladıkları proje raporları kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bilgilerin değerlendirilmesi için betimsel analiz ve içerik analizi yapılarak öğrenci ifadeleri üzerinden kodlamalar yapılmış ve kodlamalara ait frekans ve yüzdelikler belirlenmiştir. Araştırma sonucunda beden eğitimi öğretmen adayları, 2 ilköğretim okulu,2 akıl ve ruh sağlığı merkezi, 1 cezaevi,1 farklı kurum ve kuruluş ve 1 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde olmak üzere 7 proje geliştirip uygulamış ve toplam 224 ilköğretim öğrencisi (n=79), tutuklu (n=58), memur (n=42) ve ruhsal ve zihinsel problem yaşayan kişiye (n=45) hizmet vermişlerdir. Öğretmen adaylarının görüşlerine göre, THU dersindeki projeleri uygulamaları sonucunda en önemli kazanımları işbirlikli çalışma yapmayı öğrenmek ve durumsal sorunlarla karşılaştığında problem çözme güçlerinin artması iken, projelerini gerçekleştirirken yaşadıkları en önemli sorunlar ise hava koşulları nedeniyle planlanan etkinlikleri gerçekleştirememe ve planlanan etkinlikleri uygulamada mekan ve malzeme eksikliğidir. Sonuç olarak THU dersi beden eğitimi öğretmen adaylarının istendik kazanım elde etmelerinde etkili olmuştur.

REFERENCES

References: 

ÇOBAN, B., A. KAŞKAYA ve Ö. AĞIRBAŞ. (2010). Sınıf Öğretmenliği Bölümünde Okuyan Öğrencilerin Topluma Hizmet Uygulamaları Dersine İlişkin Tutumlarının Diğer Bölümler İle Karşılaştırılması (Erzincan Üniversitesi Örneği). 9. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu, 484-488.

ÇUHADAR, A. (2008).Topluma Hizmet Uygulamaları Aracılığı ile Yurttaş Öğretmen Yetiştirmek, VII. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Sempozyumunda Sunulan Bildiri,Çanakkale

DİNÇER, Ç., A. ERGÜL, M. ŞEN ve B. ÇABUK (2011). Bir Topluma Hizmet Uygulaması Örneği:”Haydi Kavram Oyuncaklarıyla Oynayalım”, Kastamonu Eğitim Dergisi, 19(1), 19-38.

ELMA, C.,A. KESTEN.,K. KIROĞLU, E.M.UZUN, ve A.N. DİCLE (2010). Öğretmen Adaylarının Topluma Hizmet Uygulamaları Dersine İlişkin Algıları, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi. Sayı.62,231-252.

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ. (2008). Eğitim Fakültesi, Topluma Hizmet Uygulamaları Rehberi, Kayseri.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI, Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü (2008). Öğretmen Yeterlilikleri, Ankara.

SÖNMEZ, F. (2010). Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Topluma Hizmet Uygulamaları Dersine Yönelik Görüşlerinin Kazanım Boyutunda Değerlendirilmesi. The Black Sea Journal of Social Sciences.Year:2, Number:2, 53-71

TANRISEVEN, I., L. ÜREDİ ve T.Y.YELKEN. (2010). Öğretmen Adaylarının Topluma Hizmet uygulamaları Dersine İlişkin Kazanımları, Karşılaştıkları Güçlükler ve Çözüm Önerileri, 1. Ulusal Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi, Balıkesir.

YÖK. (2007). Beden Eğitimi Öğretmenliği Lisans Programı, Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com