You are here

MİLLİ MÜCADELE'DE İZMİR'E DOĞRU GAZETESİ

THE NEWSPAPER TO İZMİR" İN THE NATİONAL STRUGGLE

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.273
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The Newspaper To İzmir' Was published as 74 issues between November 16, 1919 and June 27, 1920. At first, the newspaper was published two days in a week, and then three days in a week. The most important feature, which aparts from the other newspapers of that period, of "The Newspaper to İzmir' is to support The National Struggle throughly. The newspaper became one of the most important representatives of the independence desire in fact in the occupation period of Anatolia. "The Newspaper To İzmir, which placed to the news came from the sources in İzmir and its surround ratherly in the first periods, noticed to give news from every places of Anatolia as from the first days of the year of 1920.
Abstract (Original Language): 
İzmir'e Doğru Gazetesi, 16 Kasım 1919-27 Haziran 1920 tarihleri arasında toplam 74 sayı olarak Balıkesir'de yayınlanmıştır. Gazetenin yayın kadrosu üç kişiden oluşmaktadır: Esat Çınar, Mustafa Necati ve Hüseyin Vasıf beyler. İlk zamanlar haftada iki gün yayınlanan gazete, daha sonra haftalık yayın sayısını üç güne çıkarmıştır. İzmir'e Doğru Gazetesi'ni dönemin diğer gazetelerinden ayıran en önemli özelliği, Milli Mücadele'yi kesintisiz olarak desteklemesi ve Batı Anadolu'da çıkan bir gazete olmasına rağmen Anadolu'da oluşan bağımsızlık ve mücadele ruhunu tam olarak yansıtmasıdır.. Nitekim, "Harekât-ı Milliyenin hadim ve mürevvicidir'' şeklinde hedefini belirleyen gazete, "Amal-i Milliyeyi müdafaa edecek yazılar kabul ediliT' şeklindeki ifadesi ile de Müdafaa-i hukuk şuurunu uyandırma hedefini açıkça ortaya koymuştur. İzmir'e Doğru Gazetesi, Anadolu'nun işgali müddetince adeta bağımsızlık isteğinin en önemli temsilcilerinden birisi olmuştur. İtilaf Devletlerinin propagandalarına karşı halkın direnme gücünü ve moralini hep ayakta tutmaya çalışmıştır. Bir anlamda cephe gerisini tutarak cephede verilen mücadeleye destek olmuştur. İzmir'e Doğru Gazetesi, verdiği haberlerde ağırlıklı olarak Batı Anadolu'yu öne çıkarmasına rağmen, sadece Batı Anadolu'da değil, Anadolu'nun işgale uğramış bütün bölgelerinde dikkatle izlenen bir gazete olma özelliğini kazanmıştır. Bu yönüyle İtilaf devletlerinin sıkı bir takibine maruz kalmıştır. Gazete, bir yandan cephe haberlerini yayınlarken diğer yandan da halkın içinde bulunduğu durum hakkındaki haberlere de geniş yer vermiştir. Özellikle Batı Anadolu'nun içinde bulunduğu durumu bütün çıplaklığıyla veren haberlere gazete sütunlarında sıkça rastlanmaktadır. Haberler verilirken Türk halkının maneviyatını yükseltici ve insanları ümide sevk edici bir surette verilmesine azami dikkat gösterilmiştir. İzmir'e Doğru Gazetesi sadece Anadolu halkı tarafından değil, Anadolu'nun durumunu dikkatle takip eden yabancı kurum ve basın tarafından da dikkate alınan bir gazete olma özelliğini hiç kaybetmemiştir.
296-314

REFERENCES

References: 

Arıkan, Zeki, Mütareke ve İşgal Dönemi İzmir Basını (30 Ekim 1918-8 Eylül
1922),
Ankar
a 1989. Baran, Tülay Alim, Vasıf Çınar ve İzmir'e Doğru Gazetesi Yazıları, İstanbul 2001. Coşar, Ömer Sami, Milli Mücadele Basını, İstanbul (Tarihsiz).
Çarıklı, Hacim Muhittin, Balıkesir ve Alaşehir Kongreleri ve Hacim Muhittin
Çarıklı'nın Kuvayı Milliye Hatıraları, Ankara 1967. Eski, Mustafa, Mustafa Necati Bey'in Kastamonu'daki Çalışmaları, Ankara 1990. İlgürel, Mücteba, Milli Mücadele'de Balıkesir Kongreleri, İstanbul 1999. İzmir'e Doğru Gazetesi.
Mustafa Necati Bey Sempozyumu 9-11 Mayıs 1991-Kastamonu, Ankara 1991. Öktem, Haydar Rüştü, Mütareke ve İşgal Anıları (Haz: Zeki Arıkan), Ankara
1989.
Özalp, Kazım, Milli Mücadele I, Ankara 1985. Şimşir, Bilâl N., Bizim Diplomatlar, Ankara 1996.
Türk Parlamento Tarihi, T.B.M.M. II. Dönem 1923-1927, C. III, Ankara 1995.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com