You are here

BİR DEVLET HASTANESİNDE EK ÖDEME YAPILMASININ İŞGÖREN MOTİVASYONU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Effects of Extra Payment at The Employee Motivation in a State Hospital

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Motivation is a process, which influence individual to activate and motivate by forming a business circumstance that results with satisfaction of individuals and organizations necessity. Especially, passing to otomation and mass production in advanced industry communities, have played a role in reducing workers satisfaction more. The most important aim of activation of the motivation technics is satisfying the workers necessities feasibly and getting them willing workers while working and coming to work everyday by finding factors that cause eagerness. In this study, it was aimed to investigate in which way and how much the people were motivated, who were working in Sivas State Hospital by extra payment. In the research, technics of inquiry and observations were used. According to the result of inquiry and observation used in the research, it can be said that, health workers, who are working in Sivas State Hospital and getting extra payment, are motivated by extra payment that is carried out by Health Minister.
Abstract (Original Language): 
Motivasyon, örgütün ve bireylerin ihtiyaçlarının tatminle sonuçlanacağı bir iĢ ortamını oluĢturarak bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi ve isteklendirilmesi sürecidir. Özellikle, ileri sanayi toplumlarında otomasyona kayılması ve kitle üretimine gidilmesi iĢçinin iĢinden elde edeceği tatmini daha da azaltıcı bir rol oynamıĢtır. Motivasyon tekniklerinin devreye sokulmasında varılmak istenen en önemli amaç, iĢgörenlerde daha çok çalıĢma istek ve arzusu yaratabilecek faktörleri bularak, onların gereksinimlerini elverdiğince doyurmak ve her gün iĢbaĢı yapılırken istekle gelip, istekle çalıĢmalarını sağlamaktır. Bu çalıĢmada bir sağlık kuruluĢu olan Sivas Devlet Hastanesinde çalıĢan iĢgörenlerin kendilerine ek ödeme yapılmasından hangi yönde ve ne derece motive oldukları araĢtırılması amaçlanmıĢtır. AraĢtırmada anket ve gözlem teknikleri kullanılmıĢtır. AraĢtırmada kullanılan anket ve gözlem sonuçlarına göre Sivas Devlet Hastanesinde çalıĢan ve ek ödemeden faydalanan sağlık çalıĢanlarının Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı ek ödemeden olumlu motive oldukları söylenebilir.
283-295

REFERENCES

References: 

1. ADAIR, John (2003), Etkili Motivasyon, Çev.: Salih Uyan, Babıali Kültür Yayıncılığı, Ġstanbul.
2. AKAR, Çetin ve Hüseyin ÖZALP (2002), Sağlık Hizmetlerinde Yönetim, Eylül Kitabevi, Ankara.
3. AġIKOĞLU, Meral (1996), Ġnsan Kaynaklarını Verimliliğe Yönlendirme Aracı Olarak Motivasyon, Üniversite Kitabevi, Ġstanbul.
4. BERBEROĞLU, GüneĢ (1996), Yönetim ve Organizasyon, Açık Öğretim Fakültesi Yayını, No: 251, EskiĢehir.
5. BERZEK, M. Nail (1982), “ĠĢgörenlerin ÇalıĢmaya Güdülendirilmelerinde ĠĢletmeler Açısından En Uygun Parasal Özendirme Planlarının Seçimi ve Bir AraĢtırma”, BasılmamıĢ Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.
6. BĠNGÖL, Dursun (1990), Personel Yönetimi ve BeĢeri ĠliĢkiler, Atatürk Üniversitesi Yayınevi, Erzurum.
7. CAN, Halil (1997), Organizasyon ve Yönetim, Siyasal Kitabevi, Ankara.
8. DERELĠ, Toker (1976), Organizasyonlarda DavranıĢ, Ġstanbul Üniversitesi Ġktisat Fakültesi Yayını, Ġstanbul.
9. DRAKE, Richard E. ve Peter J. SMITH (1978), Sanayide DavranıĢ Biçimleri, Çev. Kemal Tosun, ĠĢletme Fak. Yayını, No:83, Ġstanbul.
10. EFĠL, Ġsmail (1996), ĠĢletmelerde Yönetim ve Organizasyon, 4. Baskı, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayınları, Bursa.
11. EREN, Erol (1998), Örgütsel DavranıĢ ve Yönetim Psikolojisi, GeniĢletilmiĢ 5. Baskı, Beta Yayınevi, Ġstanbul.
12. GENÇ, Nurullah (2004), Yönetim ve Organizasyon-ÇağdaĢ Sistemler ve YaklaĢımlar, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
13. HAGEMAN, Gisele (1997), Motivasyon El Kitabı, Çev. Göktuğ Aksan, Rota Yayınları, Ġstanbul.
14. HODGETTS, Richards M. ve Fred LUTHANS (1999), International Management, 3rd Edition, The McGraw-Hill Comp., New York.
15. ĠNCĠR, Gülten (1999), ÇalıĢanların Motivasyonuna Genel Bir BakıĢ, Milli Prodüktivite Merkezi Yayını, No: 313, Ankara.
16. KAVUNCUBAġI, ġahin (2000), Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi, Siyasal Kitabevi, Ankara.
17. KEENAN, Kate (1996), Yöneticinin Kılavuzu: Motivasyon, Çev. Ergin Koparan, Remzi Kitabevi, Ġstanbul.
18. KOÇEL, Tamer (2003), ĠĢletme Yöneticiliği, Beta Basım Yayım, Ġstanbul.
19. KUMKALE, Tahir Tamer (1996), Türklerde Motivasyon, Harp Akademileri Komutanlığı Yayınları, Ġstanbul.
20. MAITLAND, Iain (1997), Ġnsanları Motive Etmek, Çev. Bora Aksu ve Onur Cankoçak, Ġlk Kaynak Kültür ve Sanat Ürünleri Ltd. ġti., Ankara.
21. MILLER, Frank B. (1996), Sanayide BeĢeri Münasebetler, Çev. Sebahattin Yalçın ve Toker Dereli, Ġstanbul Üniversitesi Ġktisat Fakültesi Yayını, Ġstanbul.
22. MOHAMMAD, Gülsün TaĢkıran (2007), “Sağlık Hizmetlerinde Kalite Yönetimi, Servqual Analizi Ġle Değerlendirilmesi ve Ankara Ulus Devlet Hastanesinde Bir Uygulama”, BasılmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
23. ÖZTABAĞ, Lütfi (1970), Psikolojide Ġlk Adım, Remzi Kitabevi, Ġstanbul.
24. ROBBĠNS, Stephen (1996), Organizational Behavior Concepts–Controversies- Application, 7. Edition, Prentice Hall International Editions, U.K..
25. SABUNCUOĞLU, Zeyyat ve Melek TÜZ (1995), Örgütsel Psikoloji, Ezgi Kitabevi Yayınları, Bursa.
26. SEÇĠM, Hikmet (1991), Türkiye’de Hastanelerin Organizasyonu Ġçin Bir Model Önerisi, Hastane Yönetimi ve Organizasyonu, Ġstanbul Üniversitesi Yayınları, Ġstanbul.
27. SÖZEN, Cemil (2002), Sağlık Hizmetlerinde ve Sağlık ĠĢletmelerinde Yönetim, Nobel Yayım ve Dağıtım, Ankara.
28. ġAHĠN, Ali (2004), “Yönetim Kuramları ve Motivasyon ĠliĢkisi”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:11, Konya.
29. ġĠMġEK, M. ġerif, Tahir AKGEMCĠ ve Adnan ÇELĠK (2004), Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Yelken Basım Yayım ve Dağıtım, Konya.
30. YÜKSEL, Öznur (2000), Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Gazi Kitabevi, Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com