You are here

KAYIN KERESTESİNİN DOĞAL KURUTULMASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Bu araştırma Doğu Kayını kerestesinin doğal kurutma özelliklerini, kurutmaya başlama zamanına göre kurutma sürelerini ve özellikle yıl içerisinde en uygun doğal kurutmaya başlama zamanını tespit etmek amacı ile yapılmıştır. Denemelerde 25, 40, 60, 80 mm kalınlıkta keresteler kullanılmıştır. Araştırmanın yapıldığı Düzce ikilim koşullarında kereste kalınlığı ve kurutmaya başlama zamanı esas alındığında bütün kereste kalınlıkları için en kısa kurutma süresi Ağustos ayında başlayan denemelerde, en uzun kurutma süresi ince kerestede Kasım ayında başlayan denemelerde, kalın kerestede ise Ekim ayında başlayan denemelerde bulunmuştur. Buna karşın en kötü kurutma kalitesi bütün kalınlıklarda Ağustos ve Temmuz aylarında başlayan denemelerde, en iyi kurutma kalitesi ince kerestede Kasım, kalın kerestede Şubat aylarında başlayan denemelerde elde edilmiştir. Kayın kerestesi hızlı kurumakta, çatlama ve çarpılmalara eğilim göstermektedir. Kaliteyi korumak için yavaş kurutulmalıdır. Yıl içerisinde en uygun kurutmaya başlama zamanı olarak ince kereste için Nisan-Mayıs ayları, kalın kereste için Şubat-Mart ayları kabul edilebilir.
1-23

REFERENCES

References: 

KANTAY, R. 1978: Türkiye'nin Önemli Bazı Orman Ağaç Türleri Kerestelerinin Teknik Kurutma Özellikleri Üzerine Araştırmalar. İ.Ü.Orman Fakültesi Yayını No: 269. İstanbul.
KANTAY, R. 1985: Çam ve Göknar Kerestesi İle Yapılan Bir Doğal Kurutma Denemesi. İ.Ü.Orman Fakültesi Dergisi Seri B. Cilt 35, Sayı 2. Sayfa 40-51, İstanbul.
KANTAY. R. 1992: Meşe Kerestesinin Doğal Kurutulması Üzerine Araştırmalar. ORENKO'92 Bildiri Kitabı, Trabzon.
KANTAY, R. 1993: Kereste Kurutma ve Buharlama. Ormancılık Eğitim ve Kültür Vakfı Yayını No: 6, İstanbul.
KANTAY, R., EROĞLU, Y. 1997: Doğal Kurutmada İstif Yüksekliğinin Kurutma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkisi. I. Ulusal Mobilya Kongresi Bildiri Kitabı. Hacettepe Üniversitesi MTYO Ağaçişleri End. Mühendisliği Bölümü, Ankara.
KAYIN KERESTESİNİN DOÛAL KURUTULMASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR
KOLLMANN, F.
1955
: Technologie des Holzes und Holzwerkstoff. 2. Bd., Springer Verlag-Berlin.
KOLLMANN, F.,
SCHNEIDER
, A. 1965: Freilufttrocknung und besehleunigte Freilufttrocknung. Holzwirtschaftliches Jahrbuch, Nr. 15, DRW Verlags-GmbH, Stuttgart.
LEMPELIUS, J. 1969: Die Schnittholztrocknung. R. Hildebrand Maschinenbau GmbH. 7446. Oberboihingen/Wurrt.
MULLER, K. 1949: Freilufttrocknung. Merkheft Nr. 6 der Deutschen Gesellschaft für Holzforschung, Holzforschungsverlag, Stuttgart.
NYLINDER, P. 1950: Norrl. Skogsvarsf. Tidskr. Nr. 2, S 165.
RASMUSSEN, E. F. 1961: Dry Kiln Operator's Manuel. USDA Agr. Hanbood. Nr. 188.
SCHNEIDER, A. 1966: Verlgleichende Untersuchungen über die natürliche Freilufttrocknung und die besehleunigte Freilufttrocknung mit Geblaesen von Schnittholz unter mitteleuropaeischen Wetterverhaeltnissen. Forschungsberichte des Landes Nordrhein-Westfalen, Nr. 1814.
SCHLEUSSNER, J. 1941: Zweckmaessige Stapellung für die natürliche Holztrocknung Mitt. Fachausschuss. für Holzfragen. H. 29, Berlin, S. 146.
TS 801 (1974):
Kayı
n Kerestesi. Türk Standartlar Enstitüsü, Ankara.
TS 697 (1974): Yapraklı (Sert) Keresteler (Terimler. Tarifler ve Ölçme Metotları).
TS 1350 (1974): Yuvarlak Odun ve Kerestelerin İstiflenmesi Kuralları.
ÜÇÜNCÜ, K. 1993: Trabzon'da Kayın Kerestesinin Güneş Fırınında Kurutulması İmkanları. II. Ulusal Orman Ürünleri Endüstrisi Kongresi, Bildiri Metinleri, Sayfa 41-49, K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com