Journal Name:
- Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
The aim of that study is to maintain the recommendations and expectations of parents, school administrators ands teachers towards developing of school parent corparation in primary schools. Data were collected by a questionnaire form administrated to 165 parents and interview form administrated to 80 teachers and 16 school administrators. The collected data were analyzed by frequency and percentage. The findings are as folllows;
Almost all subjects stated high degree agreement with the need of providing permanent interaction and corperation. While teachers and administrators ask parents to help them and school avtivities, parents felt a desire participating into administrial procedures actively, and expected to improve the quality of supplied education. Finally, it is recommended that the parent school corperation get increased and higher participation into the administrial procedures. It is adviced that the planning of school activities should be made by the association of parents and school staff.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Araştırmanın amacı, ilköğretimde okul-aile işbirliğinin geliştirilmesine yönelik olarak okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenci velilerinin beklenti ve önerilerini belirlemektir.
Ankara'da ilköğretim okullarında görev yapan 16 okul yöneticisi ve 80 öğretmenin beklenti ve önerilerinin belirlenmesi amacıyla da anket formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler gruplandırılarak frekans ve yüzde şeklinde ifade edilmiştir.
Araştırmanın en önemli sonuçları şunlardır: Hem okul yöneticileri, hem öğretmenler hem de velilerin tamamına yakını sürekli etkileşim ve işbirliğinin sağlanması gerektiği konusunda görüş birliği içerisindedirler. Okul yöneticileri ve öğretmenler öğrenci velilerinin öncelikle okula ve kendilerine yardımcı olmalarını isterlerken, öğrenci velileri ise, okul yönetimine aktif olarak katılmayı ve eğitimin niteliğinin artırılmasını istemektedirler. Yine okul yöneticileri ve öğretmenler, öğrenci velisinin okul etkinliklerine ve toplantılarına katılarak sorumluluklarını yerine getirmesini beklerlerken, öğrenci velileri ise, talep ve isteklerinin okul yönetimi tarafından dikkate alınmasını, sosyal faaliyetlerin artırılmasını ve Okul-Aile Birliği'nin işlevsel hale getirilmesini istemektedirler. Bu sonuçlar doğrultusunda araştırmada, okul-aile işbirliğinin etkin hale getirilmesi, okul yönetimine öğrenci velilerinin aktif olarak katılması, okul etkinliklerinin velilerle birlikte planlanarak çevreye yönelik hale getirilmesi ve yönetici, öğretmen ve velilerle işbirliğini geliştirecek nitelikte kurs, seminer vb. etkinliklerin düzenlenmesi önerilmektedir.
FULL TEXT (PDF):
- 1
204-209