You are here

TURİZM VE EDEBİYAT ETKİLEŞİMİ ÜZERİNE

INTERACTION OF TOURISM AND LITERATURE

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author Name
Abstract (2. Language): 
Interdisciplinary relations is becoming more apparent day by day. In addition to the tourism’s strong relations with the various disciplines, such as sociology and psychology, literature, there has been various branches that related with the literature, including history and geography. In this study the interaction of tourism and literature has been examined and it has been tried to determine the effect of literature in the development of tourism and the effect of tourism in the development of literature. As a result, it has been found that in the formation of literary works, tourism makes a contribution and the literature contributes to the tourism to spread of certain people and areas.
Abstract (Original Language): 
Disiplinler arası ilişkiler gün geçtikçe daha belirgin hale gelmektedir. Turizmin pazarlama, yönetim-organizasyon, sosyoloji ve psikoloji gibi birçok disiplinle güçlü ilişkisinin yanında edebiyatın da başta tarih ve coğrafya olmak üzere çeşitli disiplin dallarıyla bağlantılı olduğu alanlar bulunmaktadır. Bu çalışmada edebiyat ile turizmin etkileşimi incelenmiş, edebiyatın gelişmesinde turizmin; turizmin gelişmesinde edebiyatın etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak turizmin edebî eserlerin oluşmasında ve edebiyatın turizm hareketini belirli kişi ve bölgelerde yayılmasına katkı sağladığı görülmüştür.
FULL TEXT (PDF): 
79-85

REFERENCES

References: 

BO ŞKOV Vanço: (1980). Türk Edebiyatında Şehir Şiirleri ve Şehir Mersiyeleri, Ankara Edebiyat Fakültesi Araştırma Dergisi, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yay., 12-1
ÇETİŞLİ İsmail: (2008). Edebiyat Sanat ve Bilim, Ankara, Akçağ Basımevi, 1 b. ÇİMEN Hürriyet: (2010). İkinci Konut Satın Almada Destinasyon Kalitesinin Etkisi:
Alanya örneği, Doktora tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. EMRE ismet: (2006). Edebiyat ve Psikoloji, Ankara, Anı Yay., 2 b.
ERGİN Muharrem: (2003). Orhun Abideleri, İ stanbul, Boğaziçi yay, 30 b. İSEN Mustafa: (2006). Eski Türk Edebiyatı El Kitabı, Grafiker Yay., 4 b. KÖPRÜLÜ M. Fuat: (2003). Türk Edebiyatı Tarihi, Akçağ Basımevi, 5 b.
POSPELOV Gennadiy: (2005). Edebiyat Bilimi, çev: Yılmaz Onay, Evrensel Yay., 2
b.
ÖZDEMİR Nebi: (2011). Turizm ve Edebiyat, Milli Folklor, yıl 21, sayı 82, http://www.millifolklor.com.
SÖYLEMEZ Orhan: (2011). Cıgılgandan Sürüngen Caman (sürünmek yıkılmaktan daha kötü) Elveda Gülsarı, İstanbul Edebiyat ve Sinema, Hat Yay.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com