The wholeness teaching in history lessons: A perspective essay from Gestalt approach to Holistic approach
Journal Name:
- Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
In these days, education researches emphasize on learning. The importance of wholeness in learning is just realized. Because of this, the thesis that the way individuals sense the world is complete, is became more important. The studies which are emphasize on wholeness learning are Gestalt, constructivism and holistic thinking.
In this study, it is claimed that teaching history will be more fruitful by the wholeness learning approach. Because, by wholeness history teaching, it will be possible to make individuals learn meaningful, permanent and functional. For this, firstly, history teaching curriculum’s contents have to be prepared as in Annales school with a interdisciplinary approach. Additionally, in the history teaching process, it is clear that a plan, application and evaluation which will be supported the wholeness learning is needed. At this point, in developing a history curriculum, 2005 Elementary Social Science Curriculum approach can be appropriated. That is a thematic curriculum which takes note the chronological order. But, it is not enough to change the teaching curriculum for wholeness history teaching. First of all, teachers have to leave their traditional history perception and appropriate the wholeness approach.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Bugün eğitim dünyasındaki araştırmalar öğrenme, bireysel farklılıklar, tümdengelim-tümevarım, demokratik değerler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bunlardan tümdengelimi ilk işleyen Geştaltçı psikoloji olmuştur. Burada bireylerin dış dünyadan edindikleri duyumları algılama süreçlerinin bütünsel olduğu tezi önem kazanmıştır. Bütünsel eğitimi önemseyen diğer iki yaklaşım da yapılandırmacılık ve holistik düşüncedir.
Bu çalışmada, bütünsel öğrenme yaklaşımının tarih eğitiminde daha verimli sonuçlar doğuracağı iddia edilmiştir. Bütünsel tarih öğrenimi ile bireylerde anlamlı, kalıcı ve işlevsel bir öğrenme sağlamak mümkün olabilecektir. Bunun için öncelikle tarih öğretim programlarının içeriğinin Annales Okulu’nun yaptığı gibi interdisipliner bir yaklaşımla oluşturulması, yine bütünsel bir tasarlama, uygulama ve değerlendirme süreçleri ile bireylere sunulması gerekir. Bu noktada program tasarımında bugün ilk ve ortaöğretim sosyal bilgiler-tarih derslerinin programlarında da benimsenen kronolojik düşünmeyi de önemseyen bir tematik yaklaşım geliştirilebilir. Ancak her şeyden önce geleneksel tarih algısı ve deneyimlerinin bir yana bırakılması, tarihin eğitimsel değeri olan amaçlar çerçevesinde bütünsel bir yaklaşımın benimsenmesi gerekir.
FULL TEXT (PDF):
- 2
1-16