You are here

OKULÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEĞINE İLİŞKİN TUTUMLARI

ATTITUDES OF PRESCHOOL TEACHER CANDIDATES TOWARDS TEACHING PROFESSION

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS1234
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Occupation is one of the most significant elements of one's life. As in the choice of partners, it is not arbitrary or temporary; on the contrary, it is a concept which covers and characterizes the whole life. In Turkey, with the growing focus on preschool education, the individuals who will serve in this field should show more sensitivity to their professions fore, choosing a profession requires rational thinking and decision making. Due to these reasons, the aim of this study is to determine the attitudes of teacher candidates regarding teaching profession from the point of view of different variables. The study was taken place at Ondokuz Mayis University Teachers’ College in 2010-2011 year of education and 181 first and fourth grade preschool teaching program students participated in it. In order to obtain the data of the research scanning method entitled “Determination of Attitude Towards Teaching Profession” was used which was developed by Çetin (2006 ) . During the analysis of the research data SPSS 15.0 program and the necessary statistical methods were used to analyze the data of the research. At the result of the research it is understood that the attitudes of teacher candidates change according to participants’ class level and graduation of high school. In generally, it is proved that the attitude of the candidate teachers to their profession is positive.
Abstract (Original Language): 
Meslek, bir insanın yaşamındaki en önemli öğelerden birisidir. Tıpkı eş seçiminde olduğu gibi öylesine ya da geçici süreliğine tercih edilecek bir olgu değil, tersine insanın hayatı boyunca yer eden ve artık onunla özdeşleşen bir olgu durumundadır. O nedenle, meslek tercihi yapılırken gerçekten çok iyi düşünerek karar vermek gerekir. Ülkemizde özellikle son yıllarda okul öncesi eğitime verilen önemin artmasıyla birlikte bu alanda öğretmenlik yapacak olan kişilerin mesleklerine daha hassasiyet göstermeleri ve önem vermeleri icap etmektedir Bu gerekçeden yola çıkarak bu araştırmada da çocuğun eğitiminde bu kadar önemli yeri olan okul öncesi öğretmenliğine yetişecek olan okul öncesi öğretmen adaylarının kendi mesleklerine bakış açılarını değerlendirmek hedeflenmiştir. Ana amacı, okul öncesi öğretmenliği programında okuyan birinci ve son sınıf öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine karşı olan tutumlarını tespit edebilmek olan bu çalışmaya 2010 - 2011 eğitim-öğretim yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim bölümü okul öncesi öğretmenliği programının 1 ve 4. sınıfında okuyan toplam 181 öğretmen adayı katılmıştır. Tarama yönteminin kullanıldığı araştırmanın verilerinin toplanması amacıyla Çetin ( 2006 ) tarafından geliştirilmiş olan “Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Belirleme Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 15.0 programı yararlanılmış ve gerekli istatistiksel teknikler kullanılarak, araştırmanın verileri analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının okudukları sınıf ve mezun oldukları liseye göre anlamlı olarak değiştiği tespit edilmiştir. Ancak genel anlamda tutum ölçeğine verilen yanıtlarda çalışmaya katılan öğretmen adaylarının mesleklerine olan tutumlarının olumlu olduğu tespit edilmiştir.
1037-1048

REFERENCES

References: 

ASLAN, D. ve AKYOL, A.K. (2006). Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları ve Mesleki Benlik Saygılarının İncelenmesi. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15, 51-60.
ASSUNÇÃO, M. F. (2000). Making sense of the first teaching experiences. a longitudinal study.British Educational Research Association Annual Conference'da sunulan bildiri. Cardiff University.
AYDIN, R. ( 2009 ). Türkiye’de Öğretmen Sorunları Açısından Milli Eğitim Şuralarının Değerlendirilmesi (1980–2000). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi , 42, 2, 199 – 237.
BOZDOĞAN, A.E.; AYDIN, D. ; YILDIRIM, K. ( 2007 ). Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları. Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 8, 2 , 83-97.
COULTAS, C.J. ve LEWIN, M. K. (2002). Who Becomes a Teacher? The Characteristics of Student Teachers in Four Countries. International Journal of Educational Development, 22, 243-260.
ÇELIK, M. & KÖSE, E. ( 2007 ). Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümünde Öğrenim Gören Örgencilerin Mesleğe İlişkin Görüşleri. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 16, 191-208.
ESEN, Y. ( 2005 ). Öğretmenlerin Toplumsal / Mesleki Kimliklerine ve Rollerine İlişkin Değerlendirmeleri: Sosyal Bilgiler Öğretmenleri Üzerinde Yapılmış Bir Araştırma. Eğitim Bilim Toplum Dergisi, 3, 11, 16-53.
GIRGIN, G.; AKAMCA, G.Ö.; ELLEZ, A.M.; OGUZ, E. ( 2010). Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları, Mesleki Benlik Saygıları ve Mesleki Yeterlik İnançları, Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 1-15.
OĞUZKAN, Ş. ; ORAL, G. ( 2003 ). Okul Öncesi Eğitim. MEB yayınları : İstanbul
LOPES, A. (2000). Shaping Professional Identities in Portuguese Primary School Teachers Some Relevant Conclusions of Study Based on the Interpretative Paradigm. British Educational Research Association AnnualConference'da sunulan bildiri. Cardiff University.
WOODS, P ve JEFFREY, B. (2002). The Reconstruction of Primary Teachers' Identities. British Journal of Sociology of Education, 23, 1, 89-106.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com