You are here

KARADENİZ KIYISINDA STRATEJİK BİR LİMAN: İNEBOLU LİMANI

A Strategic Harbour in Blacksea Coast: Inebolu Harbour

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
The Ġnebolu Harbor is in the center of Ġnebolu, a county affiliated to Kastamonu Province in the West Black Sea Section of the Black Sea Region. This harbor as a hinterland covers the West Black Sea Region and the central sections of the Middle Anatolia Region where Ankara is also situated. This harbor, which is a portal of Anatolia to the Black Sea, and to international marine commerce routes, has had significance strategically throughout history. In the years of the Turkish War of Independence, the Ġnebolu Harbor was the window of the Ankara Government opening to the outer world and most of the civil and military equipment obtained from Bulgaria, Romania and Russia to the Ankara Government entered the country through this harbor. Therefore, the Ġnebolu Harbor undertook a great role in winning the Turkish War of Independence. The Ġnebolu Harbor, which undertook significant roles in the near past too as it did in history, lost its previous significance in time on the pretext of the topography behind it because sufficient improvements were not made on the highway which makes the connection with the hinterland and because the harbor was deprived of a railroad. The Ġnebolu Harbor is among the harbors whose construction lasted the longest. This harbor, which was begun to be constructed in 1982, was finished only in 2007. Thus, this harbor, which obtained modern facilities, has become a harbor which has an efficient capability of use due to its location in the Black Sea Region line extending from Samsun to Ġstanbul. In the Ġnebolu Harbor freights, import, export, transit and domestic trade are done. In this harbor, mainly pyrite and copper ore extracted in the Küre mining area and a variety of materials which are difficult to transport such as marble, granite paving stone, hard coal, fertilizer, diesel oil, wood and engineering vehicles are transported. Today the widening and regulation of Kastamonu-Ġnebolu highway have been begun which makes the connection with the hinterland behind the Ġnebolu Harbor. Also, the basic topographic obstacle Ilgaz Mountain is planned to be passed over through the Ilgaz Mountain Tunnel, which has come to the stage of construction. When this project is completed, the Ġnebolu Harbor will become a harbor which connects the Middle Anatolia Region and the capital of our country, Turkey to the Black Sea Region and thus to international trade routes, and it will make significant contributions to the economy of our country.
Abstract (Original Language): 
Ġnebolu Limanı, Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde, Kastamonu Ġline bağlı bir ilçe olan Ġnebolu’nun merkezindedir. Bu liman hinterlant olarak, Batı Karadeniz ve içerisinde baĢkent Ankara’nın da bulunduğu Ġç Anadolu Bölgesi’nin orta kesimlerini kapsamaktadır. Anadolu’nun Karadeniz’e ve oradan da uluslararası deniz ticaret yolları açılan bir kapısı olan bu liman, tarih boyunca stratejik açıdan önem taĢımıĢtır. Milli Mücadele yıllarında Ġnebolu Limanı, Ankara Hükümeti’nin dıĢ dünyaya açılan penceresi olmuĢ, KurtuluĢ SavaĢı boyunca Ankara Hükümeti’ne Bulgaristan, Romanya ve Rusya’dan sağlanan sivil ve askeri malzemelerin büyük bir kısmı bu limandan giriĢ yapmıĢtır. Dolayısıyla Ġnebolu Limanı; Milli Mücadele’nin kazanılmasında büyük bir rol üstlenmiĢtir. Tarihte olduğu gibi, yakın geçmiĢte de önemli roller üstlenen Ġnebolu Limanı, gerisindeki topografya bahane edilerek hinterlandı ile bağlantısını sağlayan karayolunda yeterli iyileĢtirmelerin yapılmaması ve demiryolundan mahrum bırakılması sebebiyle günümüzde yeterince kullanılmamaktadır.Ġnebolu Limanı, ülkemizin yapımı en uzun süren limanları arasındadır. 1882 yılında yapımına baĢlanan bu liman ancak 2007 yılında bitirilebilmiĢtir. Böylece modern tesislere kavuĢan bu liman, Samsun’dan Ġstanbul’a kadar uzanan Karadeniz hattı içerisinde bulunduğu konum itibariyle etkin kullanılabilme kabiliyetine sahip bir liman haline gelmiĢtir. Ġnebolu limanındaki yüklemeler; ithalat, ihracat, transit ve iç ticaret dahilinde yapılmaktadır. Buradan baĢta Küre maden sahasından çıkarılan pirit madeni ve bakır cevheri olmak üzere mermer, granit parke taĢı, taĢ kömürü, gübre, motorin, odun ve iĢ makineleri gibi çok değiĢik ve taĢınması zor olan malzemelerin taĢınması yapılmaktadır. Günümüzde Ġnebolu Limanı’nın gerisindeki hinterlandı ile bağlantısını sağlayan Kastamonu-Ġnebolu karayolunun geniĢletme ve düzenleme çalıĢmalarına baĢlanmıĢtır. Bununla birlikte, Kastamonu-Ankara arasındaki temel topografik engel olan Ilgaz Dağı’nın da yapım aĢamasına gelen Ilgaz Dağı tüneliyle aĢılması planlanmaktadır. Bu proje tamamlandığında Ġnebolu limanı, Ġç Anadolu’yu ve ülkemizin baĢkenti olan Ankara’yı en kısa yoldan Karadeniz’e ve dolayısıyla uluslar arası ticarete bağlayan bir liman haline gelecek ve ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır.
FULL TEXT (PDF): 
15-33

REFERENCES

References: 

ARSLAN,E., 2005, 1903 Yılı Kastamonu Vilayet Salnamesinde Anlatılan Kastamonu, II. Kastamonu Kültür Sempozyumu Bildirileri, Kastamonu Valiliği Yayınları,Ankara.
ATALAY, Ġ., MORTAN, K., 2006, Türkiye Bölgesel Coğrafyası, GeniĢletilmiĢ 3. baskı, Ġnkılâp Kitabevi, Yayın Sanayi ve Ticaret A.ġ., Ġstanbul.
DOĞANER, S.,1991, Ġstanbul Limanı: KuruluĢ, GeliĢim ve ĠĢlevleri, Ġstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Coğrafya Enstitüsü, BÜLTEN, Sayı: 8, No: 8, Ġstanbul.
ESKĠ, M., 1997, Ġnebolu Limanı'nın Tarihçesi ve Önemi, Atatürk AraĢtırma Merkezi Dergisi, Sayı 39, Cilt: XIII, Ankara.
FARAQHĠ, S., 2000, Osmanlı’da Kentler ve Kentliler, Tarih Vakfı,Yurt Yayınları,No:5, Ġstanbul.
GÖKOĞLU, , A., 1952, Paflogonya, Doğrusöz Matbaacılık, Kastamonu.
GÜZEY,A., 2001, ġeriye Sicillerine Göre 17. Yüzyıl Sonları- 18. Yüzyıl BaĢlarında Kastamonu, Gazi Üniv. Sos.Bil.Enstitüsü, BasılmamıĢ Doktora Tezi, Ankara.
ĠBRET, B.Ü., 2007, Küre Bakır Diyarının Coğrafyası, Aktif Yayınevi, Ankara.
ÖZÇAKIR, G., DÖNMEZ, M., 2008, Karadeniz’de Bir Destan Gazi Alemdar Gemisi, Deniz Basımevi Müdürlüğü, Ġstanbul.
ÖZEY, R., 2002, Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği, Aktif Yayınevi, Ġstanbul.
TÜMERTEKĠN,E.,1987, UlaĢım Coğrafyası, Ġ.Ü. Edebiyat Fak.Yayınları No:2053, Ġstanbul.
YAġAR, O., 2008, Çanakkale boğazı doğu kıyılarında çevre dostu bir liman: Çanakkale Kepez Limanı, Uluslararası Ġnsan Bilimleri Dergisi, Cilt:5, Sayı:2, s.3-4 EriĢim: http://www.insanbilimleri.com ulaĢılan tarih: 19.05.2010.
ÇĠÇEK, R., 1992, Sakarya SavaĢı Öncesi Karadeniz’de Yunan Ablukası ve Ġnebolu bombardımanı, Ankara Üniversitesi Türk Ġnkılâp Tarihi Enstitüsü, Atatürk Yolu Dergisi III/10, s.169-179
http://www.atam.gov.tr/index.php?Page=DergiIcerik&IcerikNo=650
https://atlantis.denizcilik.gov.tr/sozluk/
http://www.dpt.gov.tr/DocObjects/Download/3019/oik678.pdf http://www.denizcilik.gov.tr/dm/denızcılıkmustesarlıgı2009yılı%20ıdarefaalıyetraporu.pdf
http://www.denizcilik.gov.tr/dm/istatistikler/2010%20yılı%20istatistikleri.pdf
http://www.denizcilik.gov.tr/limanlar/samsun/inebolu/belediye_limani/ine...
http://www.denizticaretodasi.org/DetoPortal/Default.aspx?tabid=71
http://www.dho.edu.tr/docs/alemdar.pdf
http://inebolumuz.com/inebolu_limani_tarihcesi_onemi.html
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=202712

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com