You are here

YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRK GENÇLERİNİN SOSYO KÜLTÜREL DEĞERLENDİRİLMESİ

SOCIO-CULTURAL EVALUATION OF TURKISH YOUTH LIVING ABROAD

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
İn the 1960s, labor requirement necessary for the consrtruction of Germany be-gan the invitation of waves of migration from Turkey to Europe, has further ac-celerated in the 1970s and gradually spread to the European geography. Fami-lies which were divided into two, joined together with the realization of the law of family combination. After a while, the kids started school and returning to the motherland delayed. Many families with the idea of returning as soon as possible to their country, send their children to Turkey to the education. After few years Turkey became just an annual vacation destination to visit the rela-tives. With the growth of children, their raise, education and their marriage in Germany has postponed the return to the motherland. Guest-worker immi-grants have made Europe their homeland for close to 40 years and they effec-tively ended the return. İn the mean time, the country they have left behind have changed and evolved rapidly. After their immigration, as well as the cus-toms and traditions of Turkey have changed too. After a while, they became fo-reigners to their born and raised country because of the language and style which they left in 1970s. People in Turkey even created words to describe „„them‟‟. İn brief, they became a sub-culture in Turkey and in Germany. Turkish people who accept another country as a homeland, despite all the difficulties, homesickness, styles, expectations, life philosophies and with their language, continue to live far away but without becoming distant from Turkey. Their problems are also important for communities in which they live, and came through. İn practice, „‟Multicultural Solution‟‟ approach will be highly efficient with the psychological, sociopolitical problems and construction of the psy-chology of migration of theese people.
Abstract (Original Language): 
1960'lı yıllarda Almanya‟nın yeniden yapılanma için gerekli işgücü gereksinimi ve davetiyle başlayan Türkiye'den Avrupa'ya göç dalgaları, 1970'lerde daha da hızlanmış ve giderek Avrupa coğrafyasına yayılmıştır. Aile birleşim yasasının hayata geçirilmesiyle beraber ikiye bölünen aileler birleşmiştir. Bir süre sonra çocuklar okula başlamış, bu sefer de okulu yarıda kalmasın diye vatana geri dönüş ertelenmiştir. Pek çok aile, en kısa zamanda geri döneceğiz düşüncesiyle, çocuğunu Türkiye'ye göndermiş ve okula orada başlatmıştır. Geçen yıllar gös-termiştir ki, Türkiye artık sadece yıllık izinlerde tatile gidilen, akrabaların oldu-ğu bir ülke olmuştur. Çocukların büyümesi, Almanya'da okula gidip meslek edinmeleri, evlenmeleri, vatana geri dönüşü ertelemiştir. Misafir işçi göçmenler 40 yıla yakın bir süredir Avrupa'yı kendilerine vatan haline getirmişlerdir ve bu gidişin geri dönüşü fiilen sonlanmıştır. Bu arada geride bıraktıkları ülke de hız-la değişmiş ve gelişmiştir. Geride bıraktıkları ülkede hem görenekler hem de gelenekler, onlar göç ettikten sonra değişikliğe uğramıştır. Bir süre sonra gerek kullandıkları 1970'lerin Türkçesiyle, gerek giyim tarzıyla doğup büyüdükleri ülkeye de yabancı olmuşlardır. Hatta bu insanlar kendi vatandaşları tarafından da 'Almancı' olarak anılmışlardır. Kısacası; Almanya‟da da Türkiye‟de de bir ara, bir alt kültür haline gelmişlerdir. Gurbeti vatan edinen Türkler kullandıkla-rı Türkçe ile, tarzlarıyla, beklentileriyle, hayat felsefeleriyle bütün zorluklara karşın Türkiye‟den uzakta, Türkiye‟den kopmadan kendilerine yeni bir vatan yaratmışlar ve yaşama devam etmektedirler. Onların sorunları da içinde yaşa-dıkları ve içinden geldikleri toplumlar açısından da önemlidir. Pratik olarak bir göç psikolojisi yapılanmasında da bu insanların sağlıklı bir kişilik yapılanması ve ortaya çıkabilecek psikolojik, sosyopolitik her türlü sorunlarında “Çok Kül-türlü (Multicultural) Çözüm” yaklaşımları hayli verimli olacaktır.
236
251

REFERENCES

References: 

Abalı, Ünal (1987), “Almanya‟daki Türk Gençlerinin Kültürel Benliği” Türkoloji Çalışmaları
Ve Almanya‟daki Türk Çocuklarının Eğitim-Kültür Problemleri Sempozyumu. Ankara. Hacettepe Üniversitesi Yayınları: 67-77.
Arslan, M (2006), “Almanya‟daki Türk İşçi Çocuklarının Eğitim Sorunları”, E.Ü. Sosyal
Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 21, Yıl; 2006/2, (233-245 s.)
Canatan, K (1990), “Göçmenlerin Kimlik Arayışı”, Endülüs Y. İstanbul 1990.
Demirci, Halim; “Almancıların Çocukları”; Halim Demirci yayınları, Birinci Baskı, Berlin, 1997.
Demirci, Halim; “Kimlik Arayışı ve Kesin Dönüş”; Halim Demirci yayınları, Birin-ci Baskı, Berlin, 2001
Ekşi A.; “Sığınmacı ve göçmenlerde psikopatoloji”., Turk Psikiyatri Dergisi, 2002; 13:215-221.
Gökçe O. , “Almanya‟da uyum ve dışlanma arasında Türk gençleri”, Türk Yurdu 2006; 224:9-17.
Karabağ, S – Şahin, S (2006), “Avrupalı Türklerin Jeopolitiği”, Türk Yurdu, Nisan 2006, Sayı: 224 (18-21 s.).
Kocabaşoğlu N, Uludüz DU (2002). “Göç ve sosyopsikolojik problemler. Medikal ve psikososyal açıdan göç olgusu”., İ. Balcıoğlu (Ed), İstanbul, Alfabe Ba-sım Yayın, s.52-56.
Koç, M (2006), “Batı Avrupa‟da Türk İşletmeleri”, Türk Yurdu, Nisan 2006, Sa-yı:224 (112-118 s.).
Türkdoğan, O (1977), “Batı Almanya‟da Türk İşçilerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı”, Dede
Korkut Y., İstanbul 1977.
Yazıcı Z. , “Almanya ve Türkiye‟de anaokuluna devam eden 60-76 aylar arasında-ki Türk çocuklarının dil gelişimi ile okuma olgunluğu arasındaki ilişkinin incelenmesi”., Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara, 1999.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com