Buradasınız

OKULÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KAVRAMININ GELİŞİMİ ÜZERİNE AİLENİN ETKİSİ

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Beslenme okulöncesi çocuğunun sağlıklı gelişimi için önemli bir faktördür. Ancak bu dönemde çocukların çoğunun dengeli beslenmedikleri bilinen bir gerçektir. Çocuklarda sağlıklı ve dengeli beslenmenin sağlanmasında ekonomik şartlar kadar çocukların bilgilendirilmesi ve eğitilmesi de önemlidir. Öğretilen bilgilerin de davranış haline dönüştürülmesi gerekmektedir. Çocuklarda eğitimle beslenme kavramının alışkanlık haline dönüştürülmesi ile ilgili çok az çalışma bulunmaktadır. Bu dönemde okulda verilen eğitim kadar ailede verilen eğitim de önemlidir. Aile bu eğitime nasıl katılmalıdır?, Ailenin demografik özellikleri çocukta kavram gelişimi üzerine etkili midir? Sorularına cevap aranması bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmada ailelerin görüşlerinin alınması amacıyla araştırmacılar tarafından "Aile Anket Formu" hazırlanmış ve ebeveynlere uygulanmıştır. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde şu sonuçlar bulunmuştur. Anne eğitim düzeyi ve anne çalışma değişkeni ile beslenme kavramı toplam puanlar arasında yapılan tek boyutlu varyans analizinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Besin-sağlık alt ölçeğinde üniversite mezunu anneler lehine fark vardır. Anne yaşı değişkenine göre beslenme kavramı toplam puanlarda ve besin gruplarının yararları alt ölçeğinde (26-35) yaştaki anneler lehine fark vardır. Beslenme ile ilgili kitap okuma ile beslenme kavramı arasında, evet ve biraz diyenler lehine fark vardır. Yiyeceklerin yararlarıyla ilgili bilgi verme değişkeni ile beslenme kavramı arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
321
334

REFERENCES

References: 

Crevvs, C. N. (1989) Effects of food products on Behavoir, Learning Abilities, and social Relationships in preschool and Elementary school children, U. S: Kentucky, Early childhood Education Research- Design.
Marian, K. (1983) Educating Children to proper Eating Habits in the classroom. Behavioral objectivies Primary Education, California.
Oktay, A. (1993) Okul Ortamı ve Veli Öğretmen İlişkisinin Okul Başarısına Etkisi. Yaşadıkça Eğitim Dergisi, s. 30.
Pearlman, S., Spector, K.P(
1995
) Young Children Investigate Science. Day Care and Early Education. Summer, 1-8
Romano, D. R. (1993) Animal Foods vs. Plant Foods: Risks and Benetits for Young Children. U.S. Missouri. Diseases, Food-Standart : Preschool Education.
Shade, D.D& Watson., J.A(1987) Microworlds, mother Teaching Behavior and Concept Formation in the Very Young Child. Early Child Development and Care 28.97-114.
Turner, A. S. (1997) Children's under standing of food and Healt in primary classrooms. Departman of science Education, İnstitude of Education university of London, vol: 19,5, 491-508.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com