Buradasınız

KORUNMAYA MUHTAÇ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ

Journal Name:

Publication Year:

Author NameFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Ünlü uzman John Bowlby'e göre, yüzyılımızda psikiyatrinin gösterdiği önemli gelişmelerden biri, çocuğun hayatının ilk yıllarında anne babasından gördüğü bakımın kalitesinin onun gelecek yıllardaki ruh sağlığında son derece önemli rol oynadığı konusunda ortaya konulan bulgulardır (Bowlby, 1955). Bowlby'nin 1950'l i yıllarda ileri sürdüğü ve üzerinde ısrarla durduğu bu görüş, bugün de değerini korumaktadır. Hatta bu konuda daha da ileri gidilerek, çocuğun kişiliğinin temel özelliklerinin hayatının ilk beş yılında şekillendiği görüşü her geçen gün biraz daha taraftar bulmaktadır. Psikiyatristler, psikologlar ve eğitimciler bu noktadan hareket ederek, anne-babalara çocuklarını sağlıklı bir ruh ve beden gelişimine sahip olacak şekilde yetiştirilebilmeleri için gerekli olan bilgileri kazandırmak için çaba göstermektedirler. Bugün dünyada ve ülkemizde çocukların daha iyi yetişmeleri, onlara daha iyi bir gelecek sağlama konusunda önemli çalışmalar yapılmaktadır. Çocuğun sağlıklı doğması ve yine aynı şekilde sağlıklı bir birey olarak yetişmesinde kuşkusuz birinci derecede sorumluluğu olan kurum ailedir. Çocuk her şeyden önce bir anne-babanın ortak beraberliklerinin ürünüdür. Çocuğun dünyaya gelişinden sorumlu olan anne-baba, onun iyi beslenip bakılmasından olduğu kadar, onu geleceğe en iyi şekilde hazırlamak konusunda da sorumluluk taşımaktadır. Gerçekten de dünyada ve ülkemizde pek çok aile çocuğun doğumunu sevinçle karşılamakta, ona gerekli olan bakımı ve sevgiyi, eğitim ve öğretimi vermeye çalışmaktadır. Aile içinde gelişmesi için gerekli maddî ve manevî gıdayı bulabilen, aile ilişkileri sıcak bir ortamda yetişen çocuğun kendine ve başkalarına güvenen biri olarak yetişmemesi için pek az sebep vardır. Ancak dünyadaki her çocuğun anne-babası tarafından istendiğini, sevildiğini, iyi bakılıp yetiştirildiğini söylemek de ne yazık ki mümkün değil. Bazı durumlarda anne-baba anlaşamadığı için, bazen ekonomik şartlar elvermediği için, bazen anne ya da babadan biri ya da her ikisi alkol, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklara duçar oldukları için veya anne-baba olan kişiler bir aileyi oluşturacak resmi formaliteleri tamamlamadan çocuk sahibi oldukları için veya şu ya da bu sebeple çocuk arzu edilmediği için ya da anne veya babadan biri veya ikisinin birden ölümü sebebiyle veya sayabileceğimiz çok çeşitli sebeplerle çocuklara ailede yeterli şefkat ve maddî bakım sağlanamadığı, hatta çocuğun terk edildiği durumlara da rastlanmaktadır. Bu tür çocuklar, her toplumda gerçekten üzerinde durulması ve topluma kazandırılması için çaba sarf edilmesi gereken çocuklardır.
101
115

REFERENCES

References: 

Ballar, S. Türk Hukukunda Sosyal Hizmet ve Çocuklar. İstanbul, Cem Ofset Mat. San. A.Ş. 1988.
Bıyıklı, L. Koruyucu aile bakımı. Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 16 (1) 1983.
Bovvlby, J. Child Çare and Growth of Love. London: A Pelican Book
1955.
Çağlar, D. Türkiye'de Korunmaya Muhtaç Çocuklar ve Eğitimlerine Genel Bir Bakış. Eğitim Fakültesi Dergisi, 6 (1), S: 59-112 1973.
Çağlar, D., Enç, M., ve Özsoy, Y. Özel Eğitime giriş. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları No.49 1975.
Çağlar, D. Atatürk ve Cumhuriyet Döneminde Korunmaya Muhtaç Çocuklara Sağlanan Bakım, Eğitim ve Öğretim Olanakları. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 15 (2), 1-21 1982.
Gökçe, B. Memleketimizde Cumhuriyet Devrinde Kimsesiz Çocuklar Sorunu. Ankara. Sağlık, Sosyal Yardım Bakanlığı Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü Yayını No: 55 1971.
Headford, M.R. Pestalozzi, his Thought and Its Relevance Today. London: Methuen 1967.
Lucey, B. A village Where The World Is One. London: Regeney Press Ltd 1984.
Neubaurer. The S.O.S. Children's Village Mother. Innsbruck: Reuchdruck
1976.
Semin, R. Ruh sağlığı. İstanbul: Edebiyat Fakültesi Basımevi
1977.
Yörükoğlu, A. Değişen Toplumda Aile ve Çocuk. Ankara: Aydın Kitaplar Yayınevi 1984.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com