Buradasınız

PSİKANALİZ KURAMI VE ÖZELLİKLERİ

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
20. Yüzyılı n başlarında genişleme ve yayılma alanı bulan bu kuram Sigmund Freud tarafından geliştirilmiştir. Bu kuramın temel bir psikolojik danışma yöntemi yoktur. Psikoterapi ile bağlantılı olarak çalışmalar gerçekleştirilmiştir. O nedenle bu makalede zaman zaman danışan, danışman, analist ve hasta, tedavi gibi terimler aynı anlamda kullanılmıştır Psikanaliz kuramının, felsefi temelleri, danışan danışman ilişkisi, tedavi süreci, kullanılan teknikler, danışmanın rolü ve sorumluluğu gibi özellikleri ele alınmıştır. Psikanaliz Kuramının Felsefi Temelleri Psikanalitik kuram, psikoloji biliminin bilince olan yaklaşımını bilinçdışı süreçlere doğru genişletir. Bu kuram özellikle bir 'Kişilik aygıtı' kavramı geliştirmiştir. Topografik kişilik kavramı adıyla adlandırılan bu kavramsal yapıda bilinç (Concious), bilinçaltı ya da önbilinç (perconcius) ve bilinçdışı (unconcious) gibi 3 kişilik bölümü vardır. Bilinç, dış dünyadan ya da bedenin içinden gelen algıları fark edebilen zihin bölgesidir. Bedensel algıları, düşünce süreçlerini ve heyecansal durumları da kapsar. Bilinç öncesi, dikkatin zorlanmasıyla bilinç düzeyinde algılanabilen zihinsel olayları ve süreçleri içerir. Bu içerikte, gerçekliğe ilişkin sorunları çözmeye çalışmak gibi gelişmiş düşünce biçimlerinin yanı sıra, düş kurma gibi ilkel süreçler de bulunur. Bilinçdışı, genel anlamda, bilinçli algılamanın dışında kalan tüm zihinsel olayları, dolayısıyla bilinç öncesini de içerir. Dinamik anlamda ise bilinçdışı, sansür mekanizmasının engeli nedeniyle bilinç düzeyine ulaşma olanağı olmayan zihinsel süreçleri içerir. Bu içerik, gerçekliğe ve mantığa uymayan ve insanın içinden geldiğince doyurulmak istenen dürtülerden oluşur. Bu dürtüler kişinin bilinçli dünyasında geçerli olan törel inançlara karşıt düşen isteklerden kaynaklanır ve ancak psiko analitik tedavide kişinin dirençleri kırıldığında ortaya çıkabilir (Geçtan, 19S4). Freud tarafından ortaya atılan bu kuram bir kişilik kuramıdır. Freud daha sonra Topografik kişilik kuramına farklı bir boyut getirerek kişiliği "id", "ego" ve "superego" dan oluşan bir yapı içinde incelemiştir. İd, içgüdüler, içtepkiler, istek ve istikalar halinde kendini ifade eden psişik enerji deposu, asıl psişik gerçektir. İd, bir dış uyarım sonucu ya da içtepi sonucu organizmada gerilim düzeyi yükseldiği zaman gerilimin boşaltılması için organizmayı harekete geçirir. Davranışın sonunda gerilim azalır. Buna id'in hoşlanım ilkesi denir(Kuzgun, 1988).
275
285

REFERENCES

References: 

Alexander, F.M. Fundamentals of Psychoanalysis. Norton, New York, 1963.
Arbuckle, D S. Counseling: Philosophy, Theory and Practice, (2 nd. Ed.) Allyn and Bacon, Inc. Boston, 1970.
Arlow, J.A. Psychoanalysis Current Psychotherapies. (ed. R.Corsini), Hasca, Peacock Pub. Inc. N.Y. 1979.
Brenner, C.
Psikanalizi
n Temelleri, (Çev. Işık Savaşır, Yusuf Savaşır), Yankı mat. Ankara, 1977.
Corey, G. Theory and Practice of Counseling and Psychotherapy, Brooks/Cole Pub. Company, Monterey, California, 1982.
Corsini, R
Current Psychotherapies, Peacock Pub., Inc. Itasco, Illions, 1973.
Cottle, W. Beginning Counseling Practicum. Grune and Stratton N.Y. and
London, 1973.
Geçtan, E. Psikoanaliz ve Sonrası, Hür-yayın A.Ş. İstanbul, 1980.
Geçtan, E. Çağdaş Yaşam ve Normal Dışı Davranışlar, Maya Mat. Ltd. Şti.
Ankara, 1982.
Geçtan, E. Psikoanaliz ve Sonrası, Maya Mat. Ltd. Şti. Ankara, 1984.
Gelso, C.J.
&
Corter, J.A.
"Th
e Relationship in Counseling and Psychotherapy: Compa-nents, Consequences, and Theoretical Antecedents. The Counseling Psychologist, Vol: 13, No:2, April 1985, pp. 155-243.
George, R. L & Cristiani, T.S. Theory, Methods and Processes of Counseling and Psychotherapy, Prentice-Hall, Inc. Englewood Cliffs, USA, 1981.
Haley, J.
İletişim
: Psikolojik Sorunlar ve Psikoterapi. (Çev: Ali Uzunöz), Çark kitabeyi yay. Ankara, 1988.
Kuzgun, Y. Rehberlik ve Psikolojik Danışma. ÖSYM Eğitim yay Ankara,
1988.
Özakkaş, T. Hipnoz. Emek Ofset mat. Ankara, 1985.
Patterson, C.H. Theories of Counseling and Psychotherapy. Harper and Row
Pub. New York, 1973.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com