Buradasınız

SURİYE GELİŞMELERİ SONRASI SURİYELİ MÜLTECİLER: TÜRKİYE'DE RİSKLER

SYRIAN REFUGEES AFTER EVENTS IN SYRIA: RISKS IN TURKEY

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Due to its geopolitical position, Turkey is quite familiar with the problem of refugees for a long time. These asylums were occurred from time to time. As a result of the crisis in Syria, Syrian mass refuges that first started in 2011, were of these kind and they have brought many problems like; economical, political, social and security. Currently, there are over 200 thousand Syrian refugees located just in shelters in Turkey and it is obvious that such a big number have had negative effects on the Turkish economy and structure. Furthermore, especially the possibility of this problem might lead to war between Syria and Turkey, and trigger a conflict between Sunnis and Alevis, live in Turkey. With such great risks for Turkey in this matter, Turkish government has been criticized by various sides; while some questioned the legal status of refugees; others criticized Turkey for taking sides in the civil war in Syria. It seems that this problem, humanitarian aid in this essence, is quite a troublesome issue for Turkey. On the other hand, the Western States are observed to act very loose and are reluctant to be active on behalf of solution. Therefore this situation is pushing Turkey towards on even more difficult position. Unfortunately this problem can't be foreseen to be solved in the near future. Therefore Turkey's strategy has to be adjusted well, seemed clear.
Abstract (Original Language): 
Türkiye jeopolitik konumu gereği geçmişten bu yana mülteci sorunu ile sık sık karşılaşmaktadır. Zaman zaman ise bu sığınmalar toplu olarak gerçekleşmektedir. Suriye'de başlayan kriz neticesinde ilki 2011 yılında gerçekleşen, Suriye'den gelen toplu sığınmalar da bu türdendir ve beraberinde ekonomik, siyasal, toplumsal ve güvenlik anlamında pek çok sorunlar getirmiştir. Bugün en güncel haliyle sadece barınma merkezlerinde 200 bini aşkın Suriyeli mülteci bulunmaktadır ki bu kadar büyük sayıda mültecinin Türkiye ekonomisine ve toplumsal yapısına negatif etkileri olacağı açıktır. Ayrıca özellikle bu sorunun beraberinde Suriye ile Türkiye arasında olası bir savaşa yol açabileceği ve Türkiye'deki Sünnilerle Aleviler arasında bir çatışmayı tetikleyebileceği ihtimali ise en önemli riskleri oluşturmaktadır. Türkiye açısından bu denli büyük riskler taşıyan meselede ise Türkiye hükümeti çeşitli taraflarca eleştirilmekte; bazıları mültecilerin hukuki statülerini sorgularken, bazıları da Türkiye'yi Suriye'deki iç savaşta tarafmış gibi davrandığı için tenkit etmektedir. Görülen odur ki özü itibariyle insani yardım niteliği taşıyan bu sorun Türkiye için oldukça sıkıntılı bir konudur. Diğer taraftan ise sorunun çözümü adına Batılı devletlerin çok gevşek davrandığı ve çözüm adına aktif olmaya isteksiz oldukları gözlemlenmektedir. Bu durum ise Türkiye'yi daha bir zor duruma itmekte ve ne yazık ki bu sorunun yakın zamanda çözüleceği öngörülememektedir. Bu nedenle Türkiye'nin stratejisini çok iyi ayarlaması gerektiği açıkça gözükmektedir.
127
146

REFERENCES

References: 

Adlı, A. (2006, Şubat), Bavullarda Taşınan Hayaller, Aksiyon Dergisi, sayı: 584, 1-5.
Akpınar, M. (2013), Arap Baharı Mı İran Ateşi Mi (3.Baskı), Ankara: Akçağ Yayınları.
Ayazoğlu, S. (06 Ağustos 2012), Aleviler Beşşar Diyor, Taraf Gazetesi.
BM'ye Beş Maddelik Plan Sürdü (31 Ağustos 2012), Evrensel Gazetesi.
Booth, W. ( 09 Eylül 2012), In policy shift, Turkey moving Syrian refugees inland or to camps, Washingtonpost.
Chamber, I. (2005),
Göç,
kültür, kimlik, (Türkmen, İ. Çev) ve Mehmet Beşikçi, Ankara: Ayrıntı Yayınları.
Dalar, M. (2013, Ocak- Şubat-Mart), Türkiye'deki Suriyeli Sığınmacılar, Mardin Time
Dergisi, 2,46-49.
Deniz, O. (2009), Mülteci Hareketleri Açısından Van Kentinin Durumu ve Kentteki Mültecilerin Demoğrafik Profili, Doğu Coğrafya Dergisi, 22, 187-204.
Dinçer ve diğerleri (2013), Suriyeli Mülteciler Krizi ve Türkiye: Sonu Gelmeyen "Misafirlik", Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü.
Güçer ve diğerleri (2013), Sınırlar Arasında Yaşam Savaşı Suriyeli Mülteciler Alan Araştırması, Usak Rapor No: 13-04.
Günay, Ş. (16 Ağustos 2012), Suriyeli Misafirler Sorunu, Hatay Gündem Gazetesi.
Günay, Ş. (12 Aralık 2012), Suriye; Nereye Kadar? Hatay Gündem Gazetesi.
Güven, E. (2 Eylül 2012), 10 soruda Apaydın Kampı, Hürriyet Gazetesi.
İçduygu, A. ve Toktaş, Ş. (2005), Yurtdışından Gelenlerin Nicelik ve Niteliklerinin Tespitinde Sorunlar, Türkiye Bilimler Akademisi Raporları 12, Şenol Matbaacılık, Ankara.
Kara, P. ve Korkut, R. (2010, Haziran), Türkiye'de Göç İltica ve Mülteciler, Türk İdare Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti içişleri Bakanlığı, Ankara, 467, 153-162.
Kınık, K. (2010, Kasım), Göç, Sürgün ve İltica, HayatsağlıkDergisi, 2, 36-39.
Kiraya Mülteci Zammı (28 Ağustos 2012), Star Gazetesi.
Kolukırık, S. (2009), Mülteci Ve Sığınmacı Olgusunun Medyadaki Görünümü: Medya Politiği Üzerine Bir Değerlendirme, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8,
1-20.
Önal, C. (2011, Eylül), Ortadoğu'da Türk Baharı, Aksiyon Dergisi, 876.
Phillips, C. (2012, May-July) Turkey's Suriye Problem, Public Policy Research,19,137-140.
Phillips, C.
(2012
, October), "The impact of Syrian refugees on Turkey and Jordan", Everyday Arab Identity: The Daily Reproduction of the Arab World, 68, 8-9.
Sarıoğlu,
B
. (5 Nisan 2013), 190 Bin Suriyeliye Yeni Statü, Hürriyet Gazetesi.
Taşpınar, Ö.
(2012
, July), Turkey's Strategic Vision and Syria, The Washington Quarterly, 35,
127-140.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com