Buradasınız

TÜRK AİLE YAPISININ DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜ VE BU DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜME ETKİ EDEN UNSURLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

CHANGE AND TRANSFORMATION OF TURKISH FAMILY STRUCTURE AND EVALUATION OF THE ELEMENTS THAT AFFECTING THIS CHANGE AND TRANSFORMATION

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS2594

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
Family that can be described as a group of people that are directly connected with the bond of kinship and that adult members has a role of looking at the children is the smallest building block of society. Family is a social unit that has biological, psychological, economic and legal aspects. Besides, the family transfers material and moral values that were created in society from generation to generation. The impact and the results of changes and transformations occurring in the countries and the world can be observed at the family, obviously. In this research, explaining change and transformation of Turkish family structure and evaluating the elements that affecting this change and transformation were aimed. Document review method that is one of the qualitative research methods was used at the research. Field survey was carried out by searching relevant resources and data. Books, thesis, and reports related with the research were surveyed and the data obtained were integrated sistematically. Evaluation was made by associating findings and by creating judgements. At the end of the research it was found that the leading elements affecting change and transformation of Turkish family structure were migration, poverty, social values, technology and working of the women and this elements were explained. Despite all the change and transformation, as a result, it is seen that Turkish society continues to protect both contemporary and traditional properties by its family structure. Solidarity, cooperation, marriage system and the importance of the role of the women’s motherhood are among these properties
Abstract (Original Language): 
Birbirlerine doğrudan akrabalık bağıyla bağlı olan, yetişkin üyelerin çocuklara bakma rolünde olduğu bir insan topluluğu olarak tanımlanabilen aile, toplumun en küçük yapı taşıdır. Aile, biyolojik, psikolojik, ekonomik, toplumsal, hukuksal ve benzeri yönleri bulunan toplumsal bir birimdir. Bunun yanında, aile geçmişten günümüze toplumda oluşturulmuş maddi ve manevi değerleri kuşaktan kuşağa aktarır. Aile, ülkelerde ve dünyada meydana gelen değişim ve dönüşümlerin etki ve sonuçlarının en belirgin olarak izlendiği toplumsal kurumların başında gelmektedir. Bu gerçekten yola çıkılarak Türk aile yapısının değişim ve dönüşümü ve bu değişim ve dönüşüme etki eden unsurların değerlendirilmesi amacıyla bu araştırma yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma için konuyla ilgili kaynaklara ve verilere ulaşılarak alan yazın taraması yapılmıştır. Araştırma ile ilgili kitap, tez ve raporlar incelenmiş elde edilen veriler sistematik bir biçimde bütünleştirilmeye çalışılmıştır. Bulgular arasında ilişkilendirme yapılarak, yargılar oluşturularak, değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmada Türk aile yapısının değişim ve dönüşümüne etki eden başlıca unsurların göç, yoksulluk, toplumsal değerler, teknoloji ve kadınların çalışma hayatına girmesi olduğu sonucuna ulaşılmış ve bu unsurlar açıklanmıştır. Tüm değişim ve dönüşümlere rağmen sonuç olarak görülmektedir ki; Türk toplumu hem çağdaş hem de geleneksel özelliklerini aile yapısında korumaya devam etmektedir. Dayanışma, yardımlaşma, evlilik sistemi ve kadının annelik rolünün önemi bu özellikler arasında sayılabilir.
209
224

REFERENCES

References: 

AKGÜR, Z. (1997). Türkiye’de Kırsal Kesimden Kente Göç ve Bölgeler Arası Dengesizlik (1970-1993). Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.
ARSLANTÜRK, Z., AMMAN, M. T. (2001). Sosyoloji. İstanbul: Çamlıca Yayınları.
AVCI, M. (2010). İslam Öncesi Türk Devletlerinin Sosyal Hayatında Kadının Rolü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul.
BİLGİN, V. (2003). Fakih ve Toplum: Osmanlı’da Sosyal Yapı ve Fıkıh. İstanbul: İz Yayıncılık.
BİREKUL, M., YILMAZ, F. M. (2001). Peygamber (sav) Günlerinde Sosyal Hayat ve Aile. Konya: Yediveren Yayınları.
BOZKURT, V. (2005). Sosyoloji. İstanbul: Aktüel Yayınları.
CEBECİ, D. (2009). Tanzimat ve Türk Ailesi. İstanbul: Bilgeoğuz Yayınları.
ÇARKOĞLU, A., KALAYCIOĞLU, E. (2013). Türkiye’de Aile, İş ve Toplumsal Cinsiyet. İstanbul: Koç ve Sabancı Üniversitesi, İstanbul Politikalar Merkezi.
ÇELİK, C. (2010). Değişim Sürecinde Türk Aile Yapısı ve Din: Paradigmatik Anlam ve İşlev Farklılaşması. Karadeniz Dergisi, Sayı:8
DANIŞMEND, İ.H. (1994). Türk Irkı Niçin Müslüman Oldu. (3. Baskı). İstanbul: Burak Yayınları.
DEMİR, Ö. ACAR, M. (1998). Sosyal Bilimler Sözlüğü. Ankara:Vadi Yayınları.
DOĞAN, İ. (2000). Sosyoloji Kavramlar ve Sorunlar. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
DOĞAN, İ. (2001). Osmanlı Ailesi. Ankara: Yeni Türkiye Yayınları.
DOĞAN, İ. (2009). Dünden Bugüne Türk Ailesi. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.
DPT. (2011). Bilgi Toplumu İstatistikleri 2011. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığı. DPT Yayın No: 2826.
DÜZENLİ, F. (2011). Geleneksel Türk Ailesindeki Dönüşümün Sosyal Politikaya Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.
ERKAL, M. E. (1999). Sosyoloji. (10. Baskı). İstanbul: Der Yayınları.
ERÖZ, M. (1977). Türk Ailesi. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
ERÖZ, M. (1991). Türk Ailesi: Aile Yazıları I. Ankara: Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları.
GIDDENS, A. (2000). Sosyoloji. (Çev. Cemal Güzel). Ankara: Ayraç Yayınları.
GÖKALP, Z. (2001). Türkçülüğün Esasları. İstanbul: Kum Saati Yayınları.
GÖKALP, Z. (2005a). Türkçülüğün Esasları. (Haz. Kemal Bek). İstanbul: Bordo Siyah Yayınları.
GÖKALP, Z. (2005b). Türkçülüğün Esasları. (Sadeleştiren: Yalçın Toker). İstanbul: Toker Yayınları.
GÖKALP, Z. (2007). Türk Medeniyet Tarihi. Ankara: Elips Kitapları.
GÜNAY, Ü., GÜNGÖR, H. (1999). Türk Din Tarihi. Kayseri: Laçin Yayınları.
GÜNGÖR, E. (1999). Tarihte Türkler. İstanbul: Ötüken Yayınları.
Türk Aile Yapısının Değişim ve Dönüşümü ve Bu Değişime Etki Eden Unsurların Değerlendiril… 223
GÜRBÜZ, M. (2007). Yüreğir’e Göç Eden Nüfusun Sosyo-Ekonomik Özellikleri ve Şehirleşme Sürecindeki Değişimi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Coğrafya Dergisi, 15, 1–2.
GÜREŞCİ, E. (2009). Kırsal Göç ve Tarım Politikası Arasındaki İlişki. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22, 51-67.
GÜREŞCİ, E. (2010). Türkiye’de Kentten Köye Göç Olgusu. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 11(1), 77-86.
GÜREŞCİ, E. (2011). Türkiye’de Köyden Kente Göç ve Düşündürdükleri. Hacettepe Üniversitesi Sosyoekonomi Dergisi, 15, 125-135.
El-ATİ, H. (2000). Nasıl Bir Aile? İstanbul: Pınar Yayınları.
EYÜBOĞLU, A., ÖZAR, Ş., TANRIÖVER, H.T. (2000). Kenterde Yaşayan Kadınların İş Yaşamına Katılım Sorunlarının Sosyo-Ekonomik Ve Kültürel Boyutları. Başbakanlık K.S.S.G.M. Yayınları. Ankara: Cem Web Ofset.
IŞIK, Ş. (2005). Türkiye’de Kentleşme ve Kentleşme Modelleri. Ege Coğrafya Dergisi, 14, 57-71.
İÇLİ, G. (1999). Denizli İline Göç Eden Ailelerin Eğitime Bakış Açıları. PAÜ. Eğitim Fakültesi Dergisi, 5, 70-74.
İLKKARACAN, P. ve İLKKARACAN, İ. (1998). 1990’lar Türkiye’sinde Kadın ve Göç. Bilanço 98: 75 Yılda Köylerden Şehirlere. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.
İÇDUYGU, A. ve SİRKECİ İ. (1999). Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinde Göç Hareketleri. (edt: Oya Baydar). 75 Yılda Köylerden Şehirlere. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.
KAFESOĞLU, İ. (1997). Türk Milli Kültürü. İstanbul: Ötüken Yayınları.
KARAY, R. H. (1981). Üç Mumlu Şamdan. İstanbul: Arkadaş Yayınları.
KALKINER, N., KASAPOĞLU, A. (2011). Aile Sosyolojisi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
KAYA, E. (2007) Kentleşme ve Kentlileşme. (2.Baskı). İstanbul: Okutan Yayıncılık.
KAYGALAK, İ. (2006). İzmir Karşıyaka-Çiğli Periferisinde Göçün Sosyo-Ekonomik Boyutları. Ege Coğrafya Dergisi, 15(2006), 87–1003.
KİTAPÇI, Z. (1995). İlk Müslüman Türk Hükümdar ve Hakanları. (2.Baskı). Konya
KOCAMAN, T. ve BEYAZIT S. (1993), Türkiye’de İç Göçler ve Göç Edenlerin Sosyo-Ekonomik Nitelikleri. Ankara: DPT Yayını.
LOFLAND, J. SKONOVD, N. (1981). Conversion Motifs. Journal for the Scientific Study of Religion, 20, 373-385.
ONAY, İ. (2012).Eski Türk Toplumunda Aıle Düzeni Ve Bunun Dini, Siyasi Hayata Yansımaları. The Journal of Academic Social Science Studies. (5/6), ss. 347-357.
ORTAYLI, İ. (2009). Osmanlı Toplumunda Aile. İstanbul: Timaş Yayınları.
OZANKAYA, Ö. (199). Toplumbilim. İstanbul: Cem Yayınları.
ÖZ, B. (1978). Türkiye’de Göç Olgusu. Sorunları ve Çözümü. İstanbul: Gençlik Basımevi.
ÖZER, İ. (2004) Kentleşme, Kentlileşme ve Kentsel Değişme. Bursa: Ekin Kitabevi.
224
Fatma YAŞAR EKİCİ
RTÜK. (2013). Türkiye’de Çocukların Medya Kullanma Alışkanlıkları Araştırması. RTÜK Kamuoyu, Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanlığı. Ankara: Bizim Matbaa.
SAYIN, Ö. (1990). Aile Sosyolojisi: Ailenin Toplumdaki Yeri. İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi.
T.C. BAŞBAKANLIK AİLE VE SOSYAL HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. (2010). Türkiye’de Aile Değerleri. Ankara: Manas Medya Planlama Reklam Hizmetleri.
TURAN, O. (1999). Türk Cihan Hâkimiyeti Mefkûresi Tarihi 1. (12.Baskı). İstanbul: Boğaziçi Yayınları.
TURAN, M.T. ve BEŞİRLİ, A. (2008). Kentleşme Sürecinin Ruh Sağlığı Üzerine Etkileri. Anadolu Psikiyatri Dergisi, (9), 238–243.
TÜRKÖNE, M. (1995). Eski Türk Toplumunda Cinsiyet Kültürü. Ankara: Ark Yayınları.
YAŞAR OCAK, A. (1999). Türkler, Türkiye ve İslam. İstanbul: İletişim Yayınları.
YENİGÜL, S.B. (2005). The Effectcs of Migration on Urban. G.Ü. Fen Bilimleri Dergisi, 18(2): 273–288.
YILDIZ, H. D. (1981). İslamiyet ve Türkler. Ankara: DİBD Özel Sayı.
http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye_demografisi

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com