You are here

İŞ TATMİNİNİN BAZI DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Examining the Job Satisfaction Levels with Some Demographic Factors

Journal Name:

Publication Year:

Author Name
Abstract (2. Language): 
This study aims to analyze the level of job satisfaction and examine the demographic variables that affect job satisfaction. Total of 114 personnel (8 female and 106 male) working in Bursa Police College in 2010-2011 participated in the study. Using the Minnesota Job Satisfaction scale, the mean overall satisfaction was calculated. In general, results show that participants have a high degree of job satisfaction. The effects of the demographic variables on satisfaction (the department, age, marital status, education level, experience, seniority, status, gender, and received appreciations) were analyzed by Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis. In conclusion, this study found a significant relationship between job satisfaction and two independent variables; educational level and rank. There is no significant relationship with other independent variables like gender, age, marital status, received appreciations, the department, seniority, and awarded. Finally, the relationship between “status” and the items from the job satisfaction survey-regarding “my salary and the amount of work I do” and “the probability of being promoted”were significant based on the analysis of variance.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmanın temel amacı, iş tatmin düzeylerinin ölçülmesi ve iş tatminini etkileyen demografik değişkenlerin incelenmesidir. Araştırmaya 2010-2011 eğitim ve öğretim döneminde Bursa Polis Kolejinde çalışan 106 erkek 8 bayan olmak üzere toplam 114 personel katılmıştır. Minnesota İş Tatmin ölçeğine göre hazırlanan verilerin genel tatmin ortalaması hesaplanmıştır. Ankete katılımcıların verdiği cevapların ortalaması incelendiğinde Bursa Polis Koleji çalışanlarında genel açıdan yüksek derecede bir iş tatmini olduğu söylenebilir. Şube, yaş, medeni durum, öğrenim durumu, kıdem, takdir belgesi, taltif, statü, cinsiyet gibi demografik değişkenlerin iş tatmini üzerindeki etkilerini ölçmeye yönelik yapılan Mann-Whitney U ve Kruskal- Wallis sonucunda çalışanlarda yüksek derecede iş tatmini ve öğrenim durumu ve statü değişkenleri ile genel tatmin ortalaması arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Cinsiyet, yaş, medeni durum, kıdem, taltif, şube değişkenleri ile genel tatmin ortalaması arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Tatmin ölçeğindeki “Yaptığım iş ve karşılığında aldığım ücret bakımından” ifadesi ve “İş içinde terfi olanağımın olması bakımından” ifadesi ile statü değişkeni arasında yapılan analiz sonucunda anlamlı farklılık bulunmuştur.
FULL TEXT (PDF): 
59-79

REFERENCES

References: 

Akbaş, Turan ve Şanlı, Savaş, (2009), “Adana İlinde Çalışan Polislerin İş Doyumu Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi”, Polis Bilimleri Dergisi, C.11, S.2, s.74.
Arı, Ramazan, (1999), “Resmi Eğitim Kurumlarında Çalışan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzmanlarının İş Doyumu ve Tükenmişlik Düzeylerinin Danışmanların Denetim Odağı ve Bazı Değişkenlere Göre Karşılaştırılması”, Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Bölümü Yüksek Lisans Tezi.
Bayley, David H., (2006), “Gelecek İçin Polis”, Ankara: Strateji Geliştirme Başkanlığı.
Borkowski, Nancy., (2011), Organizational Behavior in Health Care, (USA: Jones and Bartlett Publishers, Second Edition.
Bölükbaşı, Ayşe Gül ve Yıldırtan, Dina Çakmur, (2009), “Yerel Yönetimlerde İş Tatminini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesine Yönelik Alan Araştırması”, Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, C.27, S.2, s.351.
Callaway, Phuong L., (2007), “The Relationship Between Organizational Trust and Job Satisfaction”, Florida – USA: Dissertation.com.
Çınar, İbrahim ve Kavlak, Oya, (2009), “İzmir İlinde Çalışan Ambulans ve Acil Bakım Teknikerlerinde İş Doyumunun ve Buna Etki Eden Faktörlerin İncelenmesi”, Akademik Acil Tıp Dergisi, C:8, S:3, s.34.
Demirel, Reyhan, (1989), “Yaş, Cinsiyet ve Mesleki Deneyimin Üniversite Kütüphanelerinde Çalışan Kütüphanecilerin İş Tatminine Etkisi”, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
Eker, Gülden, (2006), Örgütsel Adalet Algısı Boyutları ve İş Doyumu Üzerindeki Etkileri, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
Eren, Erol, (2004), “Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi”, İstanbul: Beta Basım Yayım.
Gençtürk, Aycan, (2008), “İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Öz-Yeterlik Algıları ve İş Doyumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi”, Zonguldak: Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
Gül, Serdar Kenan, (2008), “Police Job Stress in the USA”, Polis Bilimleri Dergisi, Cilt 10, Sayı 1, ss.1-13.
Güleç, Döndü, (2009), Rotasyon İle Çalışan Hemşirelerde İş Doyumunun Belirlenmesi, İstanbul: Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
Karaca, Samuray Boytok, (2001), İş Tatmininin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi ve Bir Uygulama, Denizli: Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
Kaya, İlke, (2007), “Otel İşletmeleri İşgörenlerinin İş Tatminini Etkileyen Faktörler: Geliştirilen Bir İş Tatmin Ölçeği”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C.7, S.2, s.357.
Khan, Waseem Ahmad, (2003), “Teaching Motivation”, New Delhi-INDIA: Discovery Published House.
Maslow, Abraham, (1970), “Motivation and Personality”, New-York: Harper&Row Publishers INC, Thirt Edition.
Matris, Robert L. ve Jackson, John H., (2008), USA: Human Resourche Management, Twelfth Edition, Thomson South Western.
Mc.Cann, Donald R., (2002), A Study Of Job Satisfaction, USA: Dissertation.com
Okyay, Nuriye, (2009), “Emniyet Teşkilatına Bağlı Okullardan Mezun Olup Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde Görev Yapan Polislerin Psikolojik Hizmet Algıları, İş Doyumu Ve Tükenmişlik Düzeyinin İncelenmesi”, Cerrah, İ. ve Semiz, E. (Ed.), (2000), “Yirmi Birinci Yüzyılda Polis Temel Sorunlar-Çağdaş Yaklaşımlar”, Ankara: Sibel Matbaası.
Özdamar, Kazım, (2004), “Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi 1”, Eskişehir: Kaan Kitapevi, Genişletilmiş 5.Baskı.
Pelit, Elbeyi, (2008), İşletmelerde İşgören Güçlendirmenin İşgörenlerin İş Doyumuna Etkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Eğitim Anabilim Dalı, Doktora Tezi
Robbins, Stephen P., (2009), “Organisational Behavior”, South Africa; Pearson Education, 2nd Edition.
Sevimli, Figen ve Faruk İşcan, Ömer, (2005), “Bireysel ve İş Ortamına Ait Etkenler Açısından İş Doyumu”, Ege Akademik Bakış Dergisi, C.5, S.1, s.58.
Spector, Paul E., (1997), Job Satisfaction Application, Assessment, Causes and Consequences, California-USA: Sage Publication.
Şeker, Betül Dilara ve Gürol Zırhlıoğlu, (2009), “Van Emniyet Müdürlüğü Kadrosunda Çalışan Polislerin Tükenmişlik, İş Doyumu ve Yaşam Doyumları Arasındaki İlişkilerin Değerlendirilmesi”, Polis Bilimleri Dergisi, C.11, S.4, s.4.
Timuroğlu, Muhammet Kürşad, (2005), “İşyerinde Narsizm ve İş Tatmini İlişkisi: Bir Uygulama”, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
Toker, Boran, (2008), “Motivasyonda Kullanılan Özendirme Araçlarının İş Doyumuna Etkileri: Beş ve Dört Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Uygulama”, Ege Akademik Bakış Dergisi, C.8, S.1, s.85.
Tütüncü, Özkan, (2002), “Seyahat Acentelerinde İş Tanımlama Ölçeği Kapsamında İş Doyumunun Ölçülmesi, İzmir İli Uygulaması”, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, C.13, S.2, s.132.
Uslu, Mustafa, (1999), “Resmi Eğitim Kurumlarında Çalışan Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Uzmanlarının İş Doyumu Ve Tükenmişlik Düzeylerinin Danışmanların Denetim Odağı ve Bazı Değişkenlere Göre Karşılaştırılması”, Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi
Weiss, David J. Rene. V. Davis, Georg W. England ve Llyold H. Lofquist, (1967), Manuel For Minnesota Satisfaction Questionnaire, USA: Universty of Minnesota.
Yazıcıoğlu, İrfan ve Sökmen, Alptekin, (2007), “Otel İşletmelerinin Yiyecek-Giyecek Departmanlarında Görev Yapan İşgörenlerin İş Tatmin Düzeylerinin Değerlendirilmesi: Adana’da Bir Uygulama”, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Bahar Dönemi, S.18, s.79.
Yelboğa, Atilla, (2007), “Bireysel Demografik Değişkenlerin İş Doyumu İle İlişkisinin Finans Sektöründe İncelenmesi”, Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C.4, S.2, ss.10-14.
Yılmaz, Zeynep ve Murat, Mehmet, (2008), “İlköğretim Okulu Yöneticilerinin İş Doyumları İle Örgütsel Stres Kaynakları Arasındaki İlişki”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C.18, S.2, s.204.
Yüksel, İhsan, (2003), “İş Stresi, İşe Bağlılık ve İş Doyumu Arasındaki İlişkinin Analizi (Teknisyenlere Yönelik Bir Uygulama”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, C.17, S.1-2, s.209.
Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, md.1, (2012), http://www.mevzuat.adalet.gov.tr /html/569.html, (Erişim Tarihi: 13.01.2012).

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com