You are here

TÜRKİYE'DE KAYITDIŞI İSTİHDAM

INFORMAL EMPLOYMENT IN TURKEY

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
This article examines the informal labour market in Turkey. Following an analysis of the major causes of the informal economy and informal (unregistered) employment, it endeavors to investigate the adverse effects of informal employment on workers, employers and the economy in general, together with the measures to combat its expansion as well as public policies which should be implemented to eradicate it. In trying to shed light on the basic reasons for the emergence of informal employment, arguments raised in favor of its existence are also dealt with. While referring to the difficulties encountered in the fight against informal employment, the article aims to emphasize that its adverse consequences outweigh the possible benefits, construed to mean that serious efforts are needed to combat unregistered employment in Turkey.
Abstract (Original Language): 
Bu makale Türkiye'de enformel emek piyasasını incelemektedir. Makalede kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdamın nedenlerinin tahlilinden sonra, bu çalışma türünün işçiler, işverenler ve genel olarak ekonomi için doğurduğu olumsuz sonuçlar üzerinde durulmakta, kayıt dışı istihdamla mücadele için gerekli önlemler ve kamusal politikalar belirtilmektedir. Enformel sektörün doğuşunun temel nedenleri açıklanmaya çalışılmakta, bu arada kayıt dışı istihdam lehinde öne sürülen bazı iddialara da değinilmektedir. Kayıt dışı istihdamla mücadelede karşılaşılan güçlüklere işaret edilirken, bu istihdam türünün olumsuz etkilerinin olası yararlarını fazlasıyla aştığı, bu nedenle de Türkiye'de bu sorunla başedebilmek için ciddi çabalara ihtiyaç olduğu belirtilmektedir.
65-82

REFERENCES

References: 

Akgeyik,
Tekin
, Arif Yavuz, Halis Yunus Ersöz, Süleyman Özdemir ve Hasan Şenocak, İstanbul'da Enformel Sektör: İşportacılar (Eminönü İlçesinde Bir Alan Araştırması), İstanbul, Erguvan Yayınevi, 2004.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kayıt Dışı İstihdam ve Yabancı Kaçak İşçi İstihdamı, Ankara, ÇSGB, Yayın No. 116, 2004.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye'de İşsizliğin Önlenmesi ve İstihdamın Arttırılması, Ankara , ÇSGB, Yayın No. 117, 2004.
Toker Dereli; et.al.,
Flexibilisatio
n and Modernisation of the Turkish Labour Market, ed. by R. Blanpain, Kluwer Law International, 2006, pp. 13-28.
İstanbul Sanayi Odası, İstihdam Stratejileri ve Türkiye İçin Bir Model Önerisi, İstanbul, 2006.
İhsan Tunalı,
Backgroun
d Study on the Labour Market and Employment in Turkey, 27 June 2003, (unpublished paper)

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com