You are here

FİZİK ÖĞRETMENLERİNİN YENİ FİZİK PROGRAMINA UYUMLARI: BİR DURUM ÇALIŞMASI

ADAPTATION OF PHYSICS TEACHERS ON NEW PHYSICS CURRRICULUM: A CASE STUDY

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
One of the important elements of curriculum changing process is teacher. This study was a qualitative study which was obtained with interview form the opinions of physics teachers about adaptation of new physics curriculum. The group of study 57 physics teachers worked in Isparta city at 2010-2011 educational terms. Obtained data from physics teachers conducted content analysis and given some quotations from views of physics teachers. Most of physics teachers (70%) thought that there was a necessity change of physics curriculum, but they had some drawbacks and implications. Half of physics teachers stated to accommodate new physics curriculum. But others stated that either have struggled to accommodate or did not accommodate it. This situation was sign of troubles of changing process. They have proposed implications about applying and adaptation of new curriculum; have to increasing time of course, taking in-service training, preparing introduction CD, designing curriculum according to different type of secondary education, being parallel with curriculum and university entrance exam, recruiting educational environment.
Abstract (Original Language): 
Eğitim programlarının değişimi sürecinde en önemli unsurlardan biri öğretmenlerdir. Bu nitel çalışmanın çalışma grubunu 2010-2011 öğretim yılında Isparta İlinde çalışan 57 fizik öğretmeni oluşturmaktadır. Fizik öğretmenlerinin yeni fizik programına uyumları hakkındaki görüşleri görüşme formu ile alınmıştır. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Öğretmenlerin görüşlerinden alıntılar verilmiştir. Elde edilen bulgular şu şekildedir. Fizik öğretmenlerinin çoğu (%70), yeni fizik programının değişmesinin gerekli olduğunu düşünmekte, ancak bazı çekinceler ve öneriler sunmaktadırlar. Fizik öğretmenlerin yarısı yeni programa alıştıklarını belirtmektedir. Yarısı ise ya alışmaya çalışmakta ya da alışamamıştır. Bu durum uyum sürecindeki sıkıntıların işaretçisidir. Fizik öğretmenleri, programın uygulanması hakkında ve programa uyumları ile ilgili olarak da ders saatlerinin artırılması, hizmet içi eğitim verilmesi, programla ilgili tanıtım CD’si hazırlanması, programın farklı lise türleri için farklı yapılması, programın sınav sistemiyle paralellik göstermesi ve eğitim ortamlarının iyileştirilmesi gibi önerilerde bulunmuşlardır.
419-438

REFERENCES

References: 

Anılan, H. ve Sarıer, Y. (2008). “Altıncı Sınıf Matematik Öğretmenlerinin Matematik Dersi Öğretim Programının Uygulanabilirliği Hakkında Görüşleri.” Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8 (16), 128-141.
Aycan, Ş., Yumuşak, A. (2003). “Lise Müfredatındaki Fizik Konularının Anlaşılma Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma.” Milli Eğitim Dergisi, 159.
Aydın, S., ve Çakıroğlu, J., (2010). “Teachers’ Views Related To The New Science And Technology Curriculum: Ankara Case.” İlköğretim Online, 9(1), 301-315.
Balcı A (2001). Sosyal bilimlerde araştırma. Ankara: PegemA Yayıncılık.
Bybee, R. W. (1997). Achieving scientific literacy: from purposes to practices. Portsmouth. UK: Heinemann
Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. Akgün, Ö.E, Karadeniz, Ş., Demirel, F., 2011. Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: PegemA Yayıncılık.
Çınar, O., Teyfur, E. ve Teyfur, F. (2006). “İlköğretim Okulu Öğretmen ve Yöneticilerinin Yapılandırmacı Eğitim Yaklaşımı ve Programı Hakkında Görüşleri.” İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7 (11), 47-64.
Driver, R. & Bell, B. (1986). “Students Thinking and the Learning of Science.” A Constructivist View. School Science Review. 67, 443-456.
Ergin, İ., İngeç, Ş.K., Şafak, M., (2011). Ortaöğretim fizik dersi 9. Sınıf öğretim programının kazanımlar, içerik, öğrenme-öğretme süreci, ölçme-değerlendirme boyutlarına ilişkin öğretmen görüşleri. 2nd International Conference On New Trends In Education And Their Implications. 27-29 April, 2011. Antalya-Turkey. Glasersfeld, E. V. (1998). Cognition, construction of knowledge and teaching-constructivism in science education-a philosophical examination. Netherlands, Kluwer Academic Publishers: 11-30.
Kasapoğlu, K., (2009). Sınıf Öğretmenlerinin Değişime Yönelik Tutumları İle Oluşturmacı Eğitim Programı Değişikliklerine Yönelik Algıları Ve Oluşturmacı Öğrenme-Öğretme Etkinliklerini Uygulama Düzeyleri Arasındaki İlişki. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ortadoğu Teknik Üniversitesi. Ankara.
Karacaoğlu, Ö.C. ve Acar, E., (2010). “Yenilenen Programların Uygulanmasında Öğretmenlerin Karşılaştığı Sorunlar.” Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi. 7(1), 45-58.
Kenan, O. ve Özmen, H., (2010). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin yeni öğretim programı tanıtımı seminerleri hakkındaki görüşleri. II. International Congress of Educational Research. April 29-May 2, 2010, Antalya-Turkey
Kırmızı, F.S. ve Akkaya, N., (2009). “Türkçe Öğretimi Programında Yaşanan Sorunlara İlişkin Öğretmen Görüşleri.” Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(1), 42-54.
Kurt, S. ve Yıldırım, N., (2010). “Ortaöğretim 9. sınıf kimya dersi öğretim programının uygulanması ile ilgili öğretmenlerin görüşleri.” 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Dergisi, 29(1), 91-104.
Kutluca, T. ve Aydın, M., (2010). “Ortaöğretim Matematik Öğretmenlerinin Yeni Matematik Öğretim Programını Uygulama Aşamasında Yaşadığı Zorluklar.” Dicle Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(1), 11-20.
Marulcu, İ. ve Doğan, M. (2010). “Ortaöğretim Fizik Ders Kitaplarına Ve Müfredatlarına Afyonkarahisar’daki Öğretmen ve Öğrencilerin Bakışı.” Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 29(2), 193-209.
Miles, Matthew B., ve Huberman, A.M. (1984). Qualitative data analysis: A Source Book of New Methods. Beverly Hills, CA: Sage. Nartgün, S., Ş., Altundağ, Ü. ve Özen, R. (2011). Öğrencilerin sosyal ve ekonomik yaşamlarına dershanelerin etkisi. 2nd International Conference On New Trends In Education and Their Implications. 27-29 April, 2011. Antalya-Turkey
Özdemir, E., Benli, A., Dörtlemez, D., Yalçın, Y., Tanel, R., Kaya, S., Kavcar, N., (2011). “2005 Ortaöğretim Fizik Programı Düzenlemelerinin Öğretmen Adayları ve Öğretmen Görüşleriyle Değerlendirilmesi.” Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 29, 68-89.
Özmen, H. (2004). “Fen Öğretiminde Öğrenme Teorileri ve Teknoloji Destekli Yapılandırmacı (Constructivist) Öğrenme.” The Turkish Online Journal of Educational Technology TOJET 3(1): 14.
Tekbıyık, A. ve Akdeniz, A.R., (2008). “İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programını Kabullenmeye ve Uygulamaya Yönelik Öğretmen Görüşleri.” Necatibey Eğitim Fak. Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 2(2), 23-37.
Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, (2011). TTKB Resmi web sitesi http://ttkb.meb.gov.tr/ Erişim Tarihi: 15.12.2011.
Tüysüz, C. ve Aydın, H. (2009). “İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi Öğretmenlerinin Yeni Fen Ve Teknoloji Programına Yönelik Görüşleri.” Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(1), 37-54.
Yangın, S. ve Dindar, H. (2007). “İlköğretim Fen ve Teknoloji Programındaki Değişimin Öğretmenlere Yansımaları.” Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33, 240-252.
Yıldırım, A., Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (Altıncı Baskı), Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com