You are here

TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE SÖZLÜK KULLANIMI VE SÖZLÜKÇÜLÜK

USING DICTIONARY IN TEACHING TURKISH AND LEXICOGRAPHY

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Language is one of the most important tool that consolidates people and provides the concious of being nation. Because of being alive, language always change and improve itself. Not to suffer from this change, it is necessary to form words that contain and give opportunity in understanding and explaining well. These words that formed well have more benefits, the important one is the meaning of words be registered and this prevents the incorrect usage of words. The students that have on efficent vocabulary not only express themselves well but also they think a lot of words during the speaking and they express their thoughts fluently and inconsistently. The students that don’t have enough vocabulary have diffuculty in expressing themselves or communicating with others. They don’t give the right message to listener because they think or use only a few words and it may not be enough for listeners. Writers and artists have on efficent vocabulary thanks to this they have created an original products or works. Thanks to this, people recognize the importance of vocabulary. Educators who are aware of the importance of developing students’ vocabulary have included the improvement of vocabulary in Turkish Teaching Program. For this reason Turkish lessons are formed in primary education as a basis of understanding and explaning. It is necessary that student do not have any problems in understanding and explaning for expressing themselves well. Students should have a rich vocabulary to not to suffer these problems. The main source to be applied in the development of students’ vocabulary is dictionaries prepared for different purposes of usage. There are many types of dictionaries, the main sources of the language, which are prepared according to purposes of usage. The aim of this study is to determine types of dictionaries used in Turkish teaching and how the usage of usage of a dictionary and to give information about dictionaries and lexicography.
Abstract (Original Language): 
Dil insan topluluklarını bir araya getirip, millet olma bilincini veren en önemli araçlardan biridir. Canlı bir varlık olduğu için dil, zaman içinde değişmeye ve gelişmeye gebedir. Bu değişmenin sancılı geçmemesi için dilin anlama ve anlatma imkânlarını sağlayan kelimelerin tümünü içinde barındıran sözlüklerin oluşturulması gerekir. Oluşturulan sözlüklerin dile sağladıkları yararların başında dildeki kelimelerin anlamlarını kayıt altına alması ve bu kelimelerin yanlış kullanılmasının önüne geçmesi gelmektedir. Zengin bir kelime hazinesine sahip olan öğrenciler kendilerini iyi ifade ettikleri gibi, daha fazla kelimeyle düşünüp düşüncelerini akıcı, tutarlı bir şekilde karşısındakilere iletirler. Kelime hazinesi fakir olan öğrenciler ise iletişimde sorun yaşarlar. Az kelime ile düşünüp konuştukları için vermek istedikleri mesajı doğru bir şekilde iletemezler. Sanatçılar ve yazarlar zengin bir kelime hazinesine sahip oldukları için özgün eserler ortaya koymuşlardır. Kelime hazinesinin bireylere getirileri, bu eserler sayesinde anlaşılmaktadır. Kelime dağarcığının geliştirilmesinin öğrencilere yapacağı katkının farkında olan eğitimciler ilköğretim Türkçe Öğretim Programı’nda kelime hazinesinin geliştirilmesine yer vermişlerdir. Bu nedenle ilköğretimde Türkçe dersleri temel olarak anlama ve anlatma üzerine kurulmuştur. Öğrencilerin kendilerini iyi ifade edebilmeleri için anlama ve anlatmada sıkıntı yaşamamaları gerekir. Bu sorunla karşılaşmamaları için öğrenciler zengin bir kelime hazinesine sahip olmalıdırlar. Öğrencilerin kelime hazinesinin geliştirilmesinde başvurulacak en temel kaynak değişik kullanım amaçlarına göre hazırlanmış sözlüklerdir. Dilin temel kaynaklarından olan sözlüklerin kullanım amaçlarına göre hazırlanmış birden çok türü vardır. Bu çalışmanın amacı Türkçe öğretiminde kullanılan sözlük türlerini ve sözlük kullanımının nasıl olduğunu tespit etmek, sözlük ve sözlükçülük hakkında bilgi vermektir.
249-268

REFERENCES

References: 

Aksan, D. (2007). Her Yönüyle Dil Ana Çizgileriyle Dilbilim. Ankara: TDK Yayınları.
Aksan, D. (2004). Dilbilim ve Türkçe Yazıları. İstanbul: Multilingual Yayınları.
Bayrav, S. (1998). Filolojinin Oluşumu.İstanbul: Multilingual Yay., Matbaa 70.
Böler, T. (2006). “Türkçe Sözlük (TDK) ile Örnekleriyle Türkçe Sözlük’ü (MEB) Karşılaştırma Denemesi.” Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 1: 101-118.
Budak, Y. (2000). “Sözcük Öğretimi ve Sözlüğün İşlevi”. Ankara: Dil Dergisi, Sayı: 92.
Çotuksöken, Y. (1996). Bir Dilcinin Günlüğünden Okul Sözlüğünün Eleştirisi. İstanbul: İnsancıl Yayınları.
Çotuksöken, Y. (1999). “Okul Sözlükleri Üzerine.” Kebikeç, 7-8: 21-24. Çotuksöken, Y.(2002). Türkçe Üzerine Denemeler ve Eleştiriler I. İstanbul: Papatya Yayıncılık.
Emecan, N. (1998). 1960’tan Günümüze Türkçe Bir Sözlük Denemesi. İstanbul: YKY.
Erdem, M.D. (2005). “Manzum Sözlükler Ve Tuhfe-İ Âsım.” International Journal of Central Asian Studies, 10(1):197-215.
Ergin, M. (1972). Türk Dil Bilgisi. İstanbul: Boğaziçi Yayınları.
Göçer, A. (2001). “Türk Dili ile İlgili Sözlüklere Genel Bir Bakış ve Günümüz İlköğretim Sözlükleri.” Türk Dili, 598:388-403.
Göğüş, B. (1978). Orta Dereceli Okullarımızda Türkçe ve Yazın Eğitimi. Ankara: Gül Yay.
Kavcar, C., Oğuzkan, F. ve Sedat, S. (1997). Türkçe Öğretimi Türkçe ve Sınıf Öğretmenleri İçin. Ankara: Engin Yayınevi.
Özbay, M. (2010). Türkçe Öğretimi Yazıları, Ankara: Öncü Kitap.
Türkçe Sözlük (2005). Ankara: TDK Yayınları.
Sami, Ş. (1317), Kāmûs-ı Türkî, Dersaadet.
Vardar, B. (2002). Açıklamalı Dilbilim Terimleri Sözlüğü. İstanbul: Multilingual Yayınları.
Yıldız, C., Okur, A., Arı, G., Yılmaz, Y. (2006).Yeni Öğretim Programına Göre Kuramdan Uygulamaya Türkçe Öğretimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
Yılmaz, E. (2009). Türkiye Türkçesi Üzerine Araştırmalar. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com