EXAMINING ELEMENTARY SCHOOL AND SOCIAL STUDIES TEACHERS' VIEWS ON TEACHING THE "HUMAN RIGHTS, CITIZENSHIP AND DEMOCRACY" COURSE IN ELEMENTARY FOURTH GRADE
Journal Name:
- Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
The aim of this study is to examine elementary school and social studies teachers' views on teaching the "Human Rights, Citizenship and Democracy" course in elementary fourth grade. In this study, mixed method design was employed by combining qualitative and quantitative research methods. A 15-item questionnaire and a semi-structured interview form containing 11 questions developed by the researchers were used as the data gathering instruments. The questionnaire data were gathered from 120 fourth grade elementary school teachers working in Erzurum and İstanbul in the 2015-2016 school year, whereas the data were also gathered from 20 fourth grade elementary school and 10 social studies teachers through the semi-structured interview form. In overall, the elementary school and social studies teachers had positive views about the teaching of the human rights, citizenship and democracy course, while some of the teachers stated that there could be problems since it includes abstract concepts. As a result of the study, it is suggested that this course should be taught in fifth grade due to these abstract concepts, and the activities in the coursebook should be varied.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Araştırmanın amacı İlkokul 4. sınıfta “İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi” dersinin okutulmasına ilişkin sınıf ve sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmada nitel ve nicel yöntemin bir arada kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen 15 maddeden oluşan anket ve 11 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Hazırlanan anket aracılığıyla 2015-2016 (Mart ayı) eğitim öğretim yılında Erzurum ve İstanbul’da görev yapan 120 4. sınıf öğretmeninden, yarı yapılandırılmış görüşme formuyla da 20 4. sınıf ve 10 sosyal bilgiler öğretmeninden veri toplanmıştır. Sınıf ve sosyal bilgiler öğretmenleri genel olarak insan hakları yurttaşlık ve demokrasi dersinin 4. sınıfta okutulmasına olumlu bakarken bir kısmı ise konuların soyut olduğu için dersin öğretimi ve öğrencilerin konuları içselleştirmelerinde problemler yaşanabileceği görüşünü belirtmiştir. Çalışma sonunda bu dersin soyut kavramlardan dolayı 5. sınıfta okutulması ve ders kitabındaki etkinliklerin öğrenci seviyesine göre çeşitlendirilmesi gerektiğine ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
- 24