You are here

Müzik Öğretmeni Adaylarının Eleştirel Düşünme Eğilimleri

Critical Thinking Tendencies of Music Teacher Candidates

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
In this study, determining critical thinking and education levels, which are in sub-dimensions, of music teacher candidates, determining critical thinking tendency and the relations between sub dimensions and detecting if or if not critical thinking tendency creates a difference in terms of gender, class and what type of school they graduated from are aimed. Work group composes of 274 students being educated in the Departments of Music Education GSEB of Education Faculty of Bolu Abant İzzet Baysal University, Necatibey Education Faculty of Balıkesir University and Education Faculty of Çanakkkale Onsekiz Mart University. The data of the study was accumulated by the California Critical Thinking Tendency Scale. In the wake of the study, it was found that music teacher candidates have a medium-level tendency in general critical thinking and its sub-dimensions and that there are high-level significant relations in a positive way between critical thinking tendency and its sub-dimensions. Critical thinking tendencies of music teacher candidates not being differentiated according to the gender and class variable, teacher candidates graduated from general high school having a higher critical thinking tendency than the ones graduated from Anatolian Fine Arts High School were determined.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmada müzik öğretmeni adaylarının eleştirel düşünme ve alt boyutlarındaki eğilim düzeylerinin belirlenmesi, eleştirel düşünme eğilimi ve alt boyutlar arasındaki ilişkilerin belirlenmesi ve eleştirel düşünme eğiliminin cinsiyet, sınıf ve mezun olunan okul türü açısından fark yaratıp yaratmadığının saptanması amaçlanmıştır. Çalışma grubunu Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi GSEB Müzik Öğretmenliği Anabilim Dallarında öğrenim gören 274 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmanın verileri California Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği ile toplanmıştır. Çalışmanın sonucunda, müzik öğretmeni adaylarının genel eleştirel düşünme ve alt boyutlarında orta düzeyde bir eğilime sahip oldukları, eleştirel düşünme eğilimi ve alt boyutları arasında yüksek düzeyde olumlu yönde anlamlı ilişkiler olduğu bulunmuştur. Müzik öğretmeni adaylarının eleştirel düşünme eğilimlerinin cinsiyet ve sınıf değişkenine göre farklılaşmadığı, genel lise mezunu olan öğretmen adaylarının, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi mezunu olan öğretmen adaylarına göre daha yüksek eleştirel düşünme eğilimine sahip oldukları saptanmıştır.
FULL TEXT (PDF): 
324-345

REFERENCES

References: 

Akar, C. (2007). İlköğretim öğrencilerinde eleştirel düşünme becerileri. Yayınlanmamış doktora tezi. Gazi Üniversitesi, Ankara.
Akar, V. R., ve Kutlu, O. (2004). Eleştirel düşünme araçlarının incelenmesi ve bir güvenirlik çalışması. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, 13 (2), 189-199.
Akbıyık, C. (2002). Eleştirel düşünme eğilimleri ve akademik başarı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
Akbıyık, C. ve Seferoğlu, S. S. (2006). Eleştirel düşünme eğilimleri ve akademik başarı. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2 (32), 90-99.
Akınoğlu, O. (2001). Eleştirel düşünme becerilerini temel alan fen bilgisi öğretiminin öğrenme ürünlerine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
Alagözlü, N. (2007). Critical thinking and voice in EFL writing. The Asian EFL Journal Quarterly, 9 (3), 118-136.
Ay, Ş. ve Akgöl, H. (2008). Eleştirel düşünme gücü ile cinsiyet, yaş ve sınıf düzeyi. Kuramsal Eğitimbilim, 1 (2), 65-75.
Bayram, N. (2004). Sosyal bilimlerde SPSS ile veri analizi. 1. Baskı. Bursa: Ezgi Kitabevi.
Beşoluk, Ş. ve Önder, İ. (2010). Öğretmen adaylarının öğrenme yaklaşımları, öğrenme stiller ve eleştirel düşünme becerilerinin incelenmesi. İlköğretim Online, 9 (2), 679-693. 25.03.2012 tarihinde http://ilkogretim-online.org.tr adresinden alınmıştır.
Bökeoğlu, O. Ç. ve Yılmaz, K. (2005). Üniversite öğrencilerinin eleştirel düşünmeye yönelik tutumları ile araştırma kaygıları arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 41, 47-67.
Branch, J. B. (2002). The relationship among critical thinking, clinical decision making and clinical practica: A comparative study. Yayınlanmamış doktora tezi. University Of Idaho, Idaho.
Bulut, S., Ertem, G. ve Sevil. Ü. (2009). Hemşirelik öğrencilerinin eleştirel düşünme düzeylerinin incelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Elektronik Dergisi, 2 (2), 27-38.
Büyüköztürk, Ş. (2004). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. 4. Baskı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
Cüceloğlu, D. (2001). İyi düşün doğru karar ver. 36. Baskı. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
Çokluk, B. Ö. (2004). Eleştirel düşünmeyi destekleyici işbirlikli öğrenme ortamında gerçekleştirilen öğretimin eleştirel düşünme ve istatistiğe giriş dersindeki öğrenci başarısına etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi. Ankara Üniversitesi, Ankara.
Demir, M. K. (2006). İlköğretim dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler derslerinde eleştirel düşünme düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Gazi Üniversitesi, Ankara.
Demirkaya, H. (2008). Coğrafya öğretiminde eleştirel düşünme stratejileri ve sorgulama yoluyla öğrenmenin kullanımı. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12 (1), 89-116.
Dirimeşe, E. (2006). Hemşirelerin ve öğrenci hemşirelerin eleştirel düşünme eğilimlerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
Dutoğlu, G. ve Tuncel, M. (2008). Aday öğretmenlerin eleştirel düşünme eğilimleri ile duygusal zekâ düzeyleri arasındaki ilişki. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8 (1), 11-32.
Ekinci, Ö. (2009). Öğretmen adaylarının empatik ve eleştirel düşünme eğilimlerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Çukurova Üniversitesi, Adana.
Genç, S. Z. (2008). Öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilimleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, 8 (1), 89-116.
Güven, M. ve Kürüm, D. (2006). Öğrenme stilleri ve eleştirel düşünme arasındaki ilişkiye genel bir bakış. Sosyal Bilimler Dergisi, 1, 75-90.
Kaloç, R. (2005). Orta öğretim kurumu öğrencilerinin eleştirel düşünme becerileri ve eleştirel düşünme becerilerini etkileyen etmenler. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi, Ankara.
Kalyoncu, N. (2004, Nisan). Müzik öğretmeni yeterlikleri ve güncel müzik öğretmenliği lisans programı. 1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öğretmeni Yetiştirme Sempozyumu Bildirisi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.
Karagözoğlu, Ş. (2005). Bilimsel bir disiplin olarak hemşirelik. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 9 (1), 6-14.
Kazancı, O. (1989). Eğitimde ne düşünmek mi nasıl düşünmek mi?. Çağdaş Eğitim Dergisi, 14 (145),19-24.
Korkmaz, Ö. (2009). Eğitim fakültelerinin öğrencilerin eleştirel düşünme eğilim ve düzeylerine etkisi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7 (4), 879-902.
Kökdemir, D. (2003). Belirsizlik durumlarında karar verme ve problem çözme. Yayımlanmamış doktora tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
Kökdemir, D. (2009). Eleştirel düşünme: Kapsamı ve eğitimi. 20.02.2012 tarihinde http://www.elyadal.org/docs/kokdemir_ed.pdf adresinden alınmıştır.
Kurtuluş, K. (2010). Araştırma yöntemleri. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
Kürüm, D. (2002). Öğretmen adaylarının eleştirel düşünme gücü. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
MEB. (2002). Öğretmen Yeterlikleri. Ankara: MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Basımevi.
Özcan, G. (2007). Problem çözme yönteminin eleştirel düşünme ve erişiye etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.
Öztürk, N. ve Ulusoy, H. (2008). Lisans ve yüksek lisans hemşirelik öğrencilerinin eleştirel düşünme düzeyleri ve eleştirel düşünmeyi etkileyen faktörler. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim ve Sanatı Dergisi, 1 (1), 15- 25.
Saçlı, F. ve Demirhan, G. (2008). Beden eğitimi ve spor öğretmenliği programında öğrenim gören öğrencilerin eleştirel düşünme düzeylerinin saptanması ve karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 19 (2), 92-110.
Semerci, N. (2000). Kritik düşünme ölçeği. Eğitim ve Bilim, 25 (16), 23-26.
Şen, Ü. (2009). Türkçe öğretmeni adaylarının eleştirel düşünme tutumlarının çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesi. Journal of World of Turks, 1 (2), 69-89.
Şenlik, N. Z., Balkan, Ö. ve Aycan, Ş. (2011). Öğretmen adaylarının eleştirel düşünme becerileri: Muğla üniversitesi örneği. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 7 (1), 67–76.
Tümkaya, S. (2011). Fen bilimleri öğrencilerinin eleştirel düşünme eğilimleri ve öğrenme stillerinin incelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12 (3), 215-234.
Tümkaya, S., Aybek, B. ve Aldağ, H. (2009). Üniversite öğrencilerinin eleştirel düşünme eğilimleri ve problem çözme becerilerinin incelenmesi. Eurasian Journal of Educational Research, 36, 57-74.
Türnüklü, E. B. ve Yeşildere, S. (2005). Türkiye’den bir profil: 11-13 yaş grubu matematik öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilim ve becerileri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 38 (2), 167-185.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com