THE EVALUATION OF EARLY CONTAMINATION OF ARTIFICIAL SALIVA ON MICROHARDNESS OF LUTING CEMENTS
Journal Name:
- Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Purpose: I he purpose of the present study was to evaluate the effect of artificial saliva on the hardening process of four dental luting cements.
Materials and Methods: 1 mm thick and 4 mm in dinameter of 12 samples for each material contamincd with artificial saliva at 5 minutes, 10 mmutes and also for control samples were subjected. The samples of control group were not contaminated with artificial saliva. Unconlamined samples were kept in J 00 % humidity for up to I week, 5 or 10 minutes after mixing the other samples were stored in artificial saliva for up to 10 minutes. Then the hardness of the cement surface was determined by a Vickcr's Micro Hardness Tester and the differences between groups were evaluated with an ANOVA followed by a Multiple Range Tests.
Results: Contamination decreased the hardness of Tine phosphate and glass-iononw materials (p<0.05). The effect of artificial saliva contamination at 5 minutes showed statistically significant values of chemical cured composites (p<0.05) but no significance al 10 minutes (p>0.05) and had no effect on dual-cured composite material (p>0.05).
Conclusion: Contamination decreased the hardness of zinc phosphate and glass-ionomcr but had very little effect on the composite resins.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Amaç: Bu çalışmada, dört farklı kimyasal yapıdaki yapıştırjcı simanın, sertleşmenin erken safhasında yapay tükürükle kontam i nasy onunun simanlann yüzey sertliğine olan etkisinin araştırılması amaçlandı.
Materyal ve Metod: Kontrol, 5 dakika ve lO.dakika kontaminasyonu için herbir materyalden 1 mm. kalınlığında vç 4 mm- çapında l^şer örnek hazırlandı. Kontrol grubunu oluşturan örnekler yapay tükürükle kontamine edildi ve karıştın İd Lktan 20 dakika sonra, bir hafta süre ile % 100 nemli ortamda bekletildi. Diğer örnekler ise karış tın İd ıktan 5 veya 10 dakika sonra 10'ar dakika süre ile yapay tükürükte bekletildi. Daha sonra örneklerin mikroserüik değerleri Vickers Mikrosertlik Cihazında ölçüldü ve gruplar arasındaki farklılıklar ANOVA ve Multiple Range testleri ile istatistiksel alarak değerlendirildi.
Bulgular: Çinkofosfal ve cam iyonomer siman örneklerinin mikrosertlik değerlerinde, tüm zaman pen odl an aras ın daki fark! ılık önemi i bul unmuştur (p<0.05). Kimyasal sertleşen kompozit örneklerinin sertlik değerlerinde 5.dakika ile kontrol ve lO.dakika arasındaki lark önemli {p<0-05) lO.dakika ile kontrol grubu arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Dual sertleşen kompozit örneklerinde ise tüm grupların sertlik değerleri arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (p>O.Ü5).
Sonuç: Erken kontaminasyon, çinkofosfal ve cam iyononericrin sertiiğini önemli ölçüde azaltmış, fakat kompozitler üzerine etkisi çok az olmuştur.
FULL TEXT (PDF):
- 2
54-57