You are here

GÖRSEL SANATLAR DERSİNDE BİLGİSAYAR KULLANIMININ GEREKLİLİĞİ

THE NECESSITY OF COMPUTER USAGE IN THE VISUAL ARTS LESSONS

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
One of the most important features in our century is the changes which occur in the field of technology while passing from the society of industry to the society of knowledge. These changes are present in the field of education.Just as technology improves, so do the methods which are used for education fast.Today it is thought that the traditional methods of education are insufficient.so the technology of computer is started to be utilized in the field of education. Computer which is commonly used in many fields of education must be also used in the field of art education effectively. The data of the study is achieved through literature scan. In this study which is done in the direction of the achieved data, it is mentioned about how the use of computer is necessary in art education and some suggestions concerning with the subject.
Abstract (Original Language): 
İçinde yaşadığımız yüzyılın en önemli özelliklerinde biri, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş sürecinde teknoloji alanında meydana gelen değişikliklerdir. Bu değişiklikler eğitim alanında da kendini göstermektedir. Teknoloji geliştikçe eğitim için kullanılan yöntemler de süratle değişmektedir. Günümüzde geleneksel öğretim yöntemlerinin yetersiz kaldığı düşünüldüğü için eğitim alanında bilgisayar teknolojisinden faydalanmaya başlanılmıştır. Eğitimin bir çok alanında yaygın olarak kullanılan bilgisayar sanat eğitiminde de etkin bir şekilde kullanılmalıdır. Araştırmanın verileri literatür tarama yöntemiyle elde edilmiştir. Elde edilen bu veriler doğrultusunda yapılan bu çalışmada sanat eğitiminde bilgisayar kullanımının neden gerekli olduğuna dair görüşlere yer verilerek konuyla ilgili bazı öneriler sunulacaktır.
111-119

REFERENCES

References: 

BÖLÜKOĞLU, Hülya. (2003). Eğitim Fakültelerinde Grafik Tasarım Eğitiminde Bilgisayar Kullanımının Değerlendirilmesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi III. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı. Gazimagusa: Bildiriler CD'si, (Yay. Haz. Aytekin İŞMAN).
ÇEKBAŞ, Yüksel ve bask. (2003). Bilgisayar Destekli Eğitimin Öğrenciler Üzerine Etkisi, Doğu Akdeniz Üniversitesi III. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı. Gazimagusa: Bildiriler CD'si, (Yay. Haz. Aytekin İŞMAN).
DABAN, Şerafettin. (2001). Coğrafya Öğretiminde Bilgisayar Ve Programlarının Kullanımı. Diyarbakır: Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).
DOĞDU, Süleyman ve Z. ARSLAN. (1993). Eğitim Teknolojisi Uygulamaları ve Eğitim Araç-Gereçleri. Ankara: Tekışık Ofset Tesisleri.
KESER, Hafize. (1989). Bilgisayar Destekli Öğretim İçin Bir Model Önerisi. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Doktora Tezi).
KIRIŞOGLU, O. Tekin. (1991). Sanatta Eğitim. Ankara: Türk Eğitim Derneği Yayınları.
119
AÜ. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi.Cill 1, Sayı 1(2006)111-119
NUMANOĞLU, Mustafa. (1992). Milli Eğitim Bakanlığı Bilgisayar Destekli Eğitim Projesi Bilgisayar Destekli Öğretim Ders Yazılımlarında Bulunması Gereken Eğitsel Özellikler. Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).
ÖZSOY, Vedat. (2003a). Görsel Sanatlar Eğitimi. Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

—(2003b). Resim-lş Öğretmenlerinin Eğitim Teknolojilerinden
Yararlanmalarına İlişkin Tutumları, Doğu Akdeniz Üniversitesi III. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı. Gazimagusa: Bildiriler CD'si, (Yay. Haz. Aytekin İŞMAN).
SAN, inci. (1983). Sanat Eğitimi Kuramları. Ankara: Tan Yayınları Eğitim Dizisi
SARI, Sadettin. (2003). Teknoloji Destekli Canlandırma Sanatlarıyla Renk Öğretimi. Doğu Akdeniz Üniversitesi III. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı. Gazimagusa: Bildiriler CD'si, (Yay. Haz. Aytekin İŞMAN).
ŞAHİN, İsmet. (2003). Küreselleşme, Dijital Teknoloji Ve Eğitimde Yeni Yaklaşımlar. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi (Ed. M.Çağatay ÖZDEMİR) Cilt 1 Sayı 4 Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayınları.
TEPECİK, Adnan. (2002). İlköğretim I ve II. Kademe, İş Teknik Eğitimi Dersinin, Öğrenciyi Yaratıcılığa Yönlendirme Açısından Değerlendirilmesi. Ankara: Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi (Cilt 22, Sayı3).
- (2003).
Sanat
Eğitimi ve Görsel Çevre. 7. Ulusal Sanat
Sempozyumu "Sanat ve Çevre" Bildiriler Kitabı. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayınları
TEPECİK, Adnan ve S. TUNA. (2001). Plastik Sanatlar Eğitiminde Bir Araç Olarak Bilgisayar Kullanımı. Çağdaş Eğitim Dergisi. 8-12 Haziran 2001
TUNA, Serdar. (2002). Sanat Eğitimi Bölümlerinde Tasarım İlke Ve Elemanlarının Bilgisayar Teknolojisi Yardımı İle Uygulanması. Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Sanatta Yeterlilik Tezi).
TUNA, Serdar ve A. TEPECİK. (2003). İlk ve Orta Öğretim Resim-iş Kapsamında, Çağdaş Eğitim Teknolojilerinin Kullanımı. Doğu Akdeniz Üniversitesi III. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı. Gazimagusa: Bildiriler CD'si, (Yay. Haz. Aytekin İŞMAN).
UŞUN, Salih. (2000). Dünyada ve Türkiye'de Bilgisayar Destekli Öğretim. Ankara: Pagem Yayıncılık.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com